13/12/13

Εξοικονόμηση ενέργειας στους Δήμους της Κρήτης: Αποτελέσματα της 6ης συνάντησης εργασίας.

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 6η επιμορφωτική συνάντηση με Δήμους της Κρήτης που οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης –Ενεργειακό Κέντρο, σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα το Βιώσιμο Ενεργειακό Σχεδιασμό σε Δήμους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Σύμφωνο των Δημάρχων» και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Covenant CapaCITY: «Ανάπτυξη των ικανοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προώθηση Τοπικών Ενεργειακών και Κλιματικών δράσεων-από το σχεδιασμό ως τη δράση και την παρακολούθηση». Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας κ. Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Σκουλάκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης, ο Αντιδήμαρχος Αμαρίου κ. Σαββάκης, ο Αντιδήμαρχος Κισσάμου κ. Χριστουλάκης, ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Κονταξάκης καθώς και στελέχη και συνεργάτες των Δήμων Χανίων, Ρεθύμνου, Αμαρίου, Ανωγείων, Κισσάμου, Πλατανιά, Σφακίων, Καντάνου-Σελίνου και Γαύδου.
Στη συνάντηση αναλύθηκαν μεθοδολογίες και δόθηκαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις, πρακτικά παραδείγματα και συμβουλές στους εκπροσώπους των δήμων της Δυτικής Κρήτης για την προσχώρηση στο Σύμφωνο των Δημάρχων και την εκπόνηση Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια.
Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η παρουσίαση των Σχεδίων Δράσης του Δήμου Πλατανιά, αποτέλεσμα της συνεργασίας του με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και του Δήμου Ρεθύμνου, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το Σύμφωνο των Δημάρχων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Καλογερής και οι Δήμαρχοι Χανίων και Πλατανιά κ.κ. Σκουλάκης και Μαλανδράκης αντίστοιχα αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερη σημασία του Βιώσιμου Ενεργειακού Σχεδιασμού για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Ακολούθησε διάλογος-συζήτηση και οι εκπρόσωποι των δήμων, και ειδικά των απομακρυσμένων Σφακίων και Γαύδου, αντάλλαξαν απόψεις, τονίζοντας τις δυνατότητες και κυρίως τις αδυναμίες που αντιμετωπίζουν για να εκπονήσουν τις αντίστοιχες μελέτες που θα προετοιμάσουν έργα και παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας αλλά ενεργειακής απόδοσης. Κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων ενδυναμώνει και προετοιμάζει τις Τοπικές Αρχές να ωριμάσουν τα σχετικά έργα που πρόκειται να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, κατά την οποία η ενέργεια αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες της «έξυπνης εξειδίκευσης».
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης, Δρ. Νικόλαος Ζωγραφάκης, στο τηλ: 2810 224854 και στο e-mail: energy@crete.gov.gr ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης: http://www.crete.gov.gr/index.php?option=com_content&view=category&id=334&ltemid=618&lang=el ή την ιστοσελίδα του Έργου: www.covenant-capacity.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates