3/12/13

Να μετατραπούν τα κτίρια του ΘΨΠΧ σε φοιτητική εστία, ΤΩΡΑ!

Είναι γνωστό ότι δεκάδες φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του παραρτήματος των ΤΕΙ Χανίων εγκαταλείπουν τις σπουδές τους γιατί δεν έχουν λεφτά να νοικιάζουν σπίτι. Για πρώτη φορά όμως το θέμα θίγεται τόσο έντονα και τόσο επιτακτικά και με επείγοντα τρόπο από την ίδια την Πρυτανεία και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου. Με επιστολή τους τα διοικητικά όργανα ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών με την παραχώρηση των κτιρίων του πρώην ΘΨΠΧ με σκοπό τη δημιουργία φοιτητικής εστίας.
Και καλούν σύσσωμη τη χανιώτικη κοινωνία να ανταποκριθεί στο αίτημα, γεγονός που πρέπει να αποτελέσει το επόμενο διάστημα άμεση προτεραιότητα για τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, μια και η διαμονή των φοιτητών στην πόλη μας, αποτελεί πηγή ζωής και κίνησης και για την ταυτότητα της πόλης και για την αγορά της.

Η επιστολή:
Το 2014 θα συμπληρωθούν 30 χρόνια από τότε που υλοποιήθηκε το όραμα κάποιων πρωτοπόρων συμπολιτών μας και οι πρώτοι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης ξεκίνησαν τις σπουδές τους στα Χανιά. Στα χρόνια αυτά το Ίδρυμά μας κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, να διακριθεί και να προσελκύσει διεθνούς φήμης καθηγητές και ερευνητές από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Απέκτησε 5 Σχολές Μηχανικών στις οποίες σήμερα σπουδάζουν 4000 προπτυχιακοί και περίπου 1000 μεταπτυχιακοί φοιτητές. Απόφοιτοι του Πολυτεχνείου διδάσκουν σήμερα στα πιο γνωστά Πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, έχουν φτάσει στην κορυφή των μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα, έχουν δημιουργήσει δικές τους επιχειρήσεις. Κάποιοι από αυτούς επέλεξαν να μείνουν μόνιμα και να δημιουργήσουν στα Χανιά. Είμαστε περήφανοι για όλους αυτούς.
Το Πολυτεχνείο μεγάλωσε. Χτίσαμε μερικές από τις πιο σύγχρονες πανεπιστημιακές υποδομές στην Ελλάδα. Δημιουργήσαμε εργαστήρια, ινστιτούτα, ανοίξαμε τις εγκαταστάσεις μας σε όλους τους Χανιώτες και σταθήκαμε αρωγοί στην πόλη όποτε μας ζητήθηκε. Προσφέραμε όχι μόνο την γνώση μας αλλά και την περιουσία και τις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσες φορές χρειαστεί.
Το Πολυτεχνείο διακρίθηκε. Σε πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για παράδειγμα η δουλειά των ερευνητών του Πολυτεχνείου αποδεικνύεται ότι έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην έρευνα από όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι εξωτερικές αξιολογήσεις των Σχολών μας ήταν όχι απλά θετικές αλλά αποδεικνύουν ότι η προσπάθειά μας για ποιοτική διαφοροποίηση και αριστεία πιάνει τόπο.
Το Πολυτεχνείο έχει όραμα. Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια, στην αριστεία, στην καινοτομία και στη δημιουργία καινούριας γνώσης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε λύσεις για τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα. Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τα "μυαλά" που θα σκεφτούν τις λύσεις του μέλλοντος. Όντας μηχανικοί, θέλουμε να συνεισφέρουμε στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου.  Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση και αναδιοργανώνουμε τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές μας για να την αντιμετωπίσουμε και να αποτελέσουμε πρότυπο για όλη την Ελλάδα.
Η καρδιά του Πολυτεχνείου Κρήτης όμως είναι οι φοιτητές και φοιτήτριές του. Το πρόβλημα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι φοιτητές αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.  Αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από την πόλη καταγωγής τους ενώ όσοι μπορούν ακόμα να το κάνουν θα προτιμήσουν κάποια πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας έναντι της Κρήτης. Βρισκόμαστε σε νησί, σε μια πόλη με υψηλό κόστος ζωής.
Η Φοιτητική Εστία του Πολυτεχνείου μπορεί να στεγάσει 78 φοιτητές – δηλαδή μόλις το 2% των φοιτητών μας και άρα πολύ λιγότερους από όσους έχουν ανάγκη. Πριν την κρίση, δεν είχαμε αρκετές αιτήσεις για να καλυφτούν οι θέσεις.  Σήμερα, οι αιτήσεις έχουν τριπλασιαστεί και το Πολυτεχνείο αδυνατεί να στηρίξει τους φοιτητές του οικονομικά, έχοντας χάσει το 55% της δημόσιας χρηματοδότησής του.
Κάποιοι από τους φοιτητές που έχουν ανάγκη διακόπτουν τις σπουδές τους, φεύγοντας από τα Χανιά. Η συνείδηση όλων εμάς που εμπλεκόμαστε στη διοίκηση του Ιδρύματος δεν μας επιτρέπει να μείνουμε απαθείς σε αυτό το φαινόμενο. Καλούμε την κοινωνία να πάρει θέση στη μόνη εφικτή λύση για το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και του άλλου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της πόλης, του παραρτήματος του ΑΤΕΙ Χανίων.
Ζητούμε τη μετατροπή των εγκαταστάσεων του Παλιού Ψυχιατρείου σε εστίες για την στέγαση φοιτητών του Πολυτεχνείου και του ΑΤΕΙ: Οι εγκαταστάσεις του Παλιού Ψυχιατρείου που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την κατάσταση παραμένουν ερημωμένες και ανεκμετάλλευτες, ενώ το τελευταίο διάστημα ακούγονται και ανησυχητικά αποσπασματικές προτάσεις. Αναβάλλουμε διαρκώς την απόφαση, σε ένα απροσδιόριστο μέλλον με μία απροσδιόριστη λύση. Το πρόβλημα όμως υπάρχει σήμερα. Αύριο θα είναι απλά αργά.
Η Περιφέρεια Κρήτης είναι ήδη αρωγός και ένθερμος υποστηριχτής της ιδέας. Τώρα ζητάμε και την βοήθεια της πόλης των Χανίων. 
Καλούμε κάθε Πολίτη, κάθε Φορέα, κάθε Θεσμό της πόλης να βοηθήσει.
Ζητούμε από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξουν έμπρακτα την μετατροπή του Ψυχιατρείου σε Εστία. Είναι μια θέση ευθύνης κυρίως απέναντι στους νέους ανθρώπους και στο μέλλον των Χανίων.
Καλούμε την ΔΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να αποφασίσει την παραχώρηση του Ψυχιατρείου ΤΩΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates