14/1/14

Η Ευρώπη βαδίζει πίσω από τον Τσίπρα

Η υποψηφιότητα Τσίπρα φοβίζει τους αφεντάδες» είχε τίτλο το σχόλιο του Φάμπιο Μαρτσέλι στην ιταλική αντιπολιτευτική εφημερίδα «Fatto Quotidiano». Θα το θέλαμε και εμείς και όλος ο κόσμος της Αριστεράς και τα εκατομμύρια που πλήττονται από την κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο. Το όνομα του Τσίπρα «θα εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, του Βορρά και του Νότου, φιλοξενώντας τη μόνη πραγματικά στρατηγική αντιπολίτευση στον τρέχοντα μανδύα των σκοτεινών, ανεγκέφαλων και δουλοπρεπών γραφειοκρατών στον χρηματοοικονομικό τομέα, που κρατούν προς το παρόν τη θλιβερή τύχη αυτής που κάποτε ήταν μια μεγάλη ήπειρος», τόνισε ο Μαρτσέλι.

Η αλήθεια είναι ότι η εμβέλεια της πρωτοβουλίας της Μπάρμπαρα Σπινέλι για την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα στην Ιταλία έχει αρχίσει να ταρακουνά τα νερά της κατακερματισμένης ιταλικής Αριστεράς. Δίνει θάρρος και ενώνει.


Το να βλέπει όμως κανείς τα καλέσματα για τη στήριξη του Αλ. Τσίπρα σε ιστότοπους όπως αυτούς της «Antimafia» του Τζιόρζιο Μποντζιοβάνι προκαλεί δέος, γιατί αποτελεί μια εξαιρετικά ηθική αναγνώριση για την ποιότητα του αγώνα που διεξάγεται στην Ελλάδα και όχι μόνο. Γιατί, αν κάποιος διακινδυνεύει καθημερινά να τιναχθεί στον αέρα ή να γαζωθεί από πληρωμένους δολοφόνους διεξάγοντας έναν αγώνα εναντίον της Μαφίας και αναγνωρίζει στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ένα απελευθερωτικό μήνυμα, μας τιμά όλους. Ιδιαίτερα όταν η είδηση έχει αναρτηθεί από το γνωστό δημοσιογράφο Τζουλιέτο Κιέζα με τίτλο: «Στην Ευρώπη, με τον Τσίπρα, με ενθουσιασμό...».

Χθες, τη στιγμή που ο Τζενάρο Μιλιόρε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας (SEL) και γνωστός σε πολλούς από εμάς σύντροφος των κινημάτων της αντιπαγκοσμιοποίησης, ορκιζόταν αιώνια πίστη και προσέφερε γην και ύδωρ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο Νίκι Βέντολα υπογράμμιζε την ανάγκη ομοσπονδιοποίησης της SEL με το Δημοκρατικό Κόμμα, η μεγαλύτερη ιταλική εφημερίδα La Repubblica έγραφε ότι η SEL καλεί στο συνέδριό της στα τέλη του μήνα τον Μάρτιν Σουλτς και τον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν ξέρουμε εάν η πρόσκληση έφυγε πραγματικά από τη Ρώμη για να φτάσει στην Κουμουνδούρου. Η υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πάντως ότι ταρακούνησε αρκετές συνειδήσεις στο εσωτερικό της SEL, ενώ κάποιοι ανένταχτοι, και μάλιστα από την κινηματική Αριστερά, πήραν ήδη τις βαλίτσες τους στο κάλεσμα για ριζοσπαστική ανατροπή. Κάποιοι άλλοι, όπως ο Αλφόνσο Τζιάνι, το είχαν κάνει εδώ και καιρό και στηρίζουν σήμερα δημοσίως την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα.

Στις πιο «αφανείς» σελίδες του διαδικτύου ο ενθουσιασμός των παλαιών και νέων συντρόφων της Αριστεράς, των κινηματικών ακτιβιστών και πολλών ανένταχτων είναι μεγάλος. Κάποιοι έφθασαν μάλιστα στο σημείο να «μεταλλάξουν» το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας μέσα στον χώρο των σημαιών μας μια νέα ονομασία: «Ενωμένη Αριστερά». Προσπαθούν να ταυτιστούν με την Ελλάδα που έχει ψηλά το κεφάλι και στέλνει ένα μήνυμα νίκης και ανατροπής.
- See more at: http://left.gr/news/italia-i-ypopsifiotita-tsipra-fovizei-toys-afentades#sthash.uSQZTrAh.dpuf


ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014: ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ

Του Σταύρου Καραγκούνη


Όσο πλησιάζει η «μητέρα των μαχών», όπως χαρακτηρίζουν πολλοί τις Ευρωεκλογές, όσο ο σχεδιασμός για τις ευρωεκλογές προχωράει και όσο η καταλυτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα  θα δείχνει το δρόμο για μια άλλη Ευρώπη, τόσο θα αρχίσουν να ξεχωρίζουν αυτοί που θα σηκώσουν τα ποσοστά της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Βασικά δεδομένα για την Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι ότι α) ειδικά στις χώρες του Νότου τα ποσοστά της θα μεγαλώσουν πολύ, β) ότι θα υπάρξουν και εκπλήξεις και σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, μιας και οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να αποφασίσουν τι Ευρώπη θέλουν και γ) ότι η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα θα συμβάλλει τα μέγιστα στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αυτών για το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η θεαματική άνοδος της αριστεράς παρατηρείται στην Ελλάδα φυσικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ισπανία με την Ενωμένη Αριστερά, χωρίς να παραβλέπει κανείς τις επιδόσεις της αριστεράς στη Γαλλία και στην Πορτογαλία. Στην Ελλάδα μάλιστα η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλη.

Χθες δημοσιεύθηκε στην ισπανική εφημερίδα EL MUNDO δημοσκόπηση που ξεκαθαρίζει το τοπίο στην Ισπανία πλησιάζοντας προς τις Ευρωεκλογές του Μαϊου. Από την τελευταία δημοσκόπηση του Νοεμβρίου η Ενωμένη Αριστερά αύξησε τα ποσοστά της κατά 1.3%, αγγίζοντας το 14.7% καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, πίσω από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόυ και τους Σοσιαλιστές (PSOE) του Ρουμπαλκάμπα.  Μάλιστα σε άλλη δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές τα ποσοστά τις ανέβαιναν στο 17%. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από πρώην ψηφοφόρους του σοσιαλιστικού κόμματος, που το εγκαταλείπουν μαζικά.

Το σοσιαλιστικό κόμμα έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 24.4%. Η έλλειψη ηγετικής φυσιογνωμίας, η δήθεν στροφή προς τα αριστερά που δεν έπεισε και οι μνήμες από την πρόσφατη σχετικά διακυβέρνηση της χώρας από αυτούς, οδηγεί πολλούς ψηφοφόρους τους να αναζητήσουν στέγη στην Ενωμένη Αριστερά. Χαρακτηριστικό της κακής τροπής που έχουν πάρει τα πράγματα για τους σοσιαλιστές είναι ότι ούτε καν το συνέδριο τους του Νοεμβρίου δεν μπόρεσε να φέρει κάποιον αέρα ανανέωσης.

Στο Λαϊκό κυβερνών κόμμα από την άλλη παρατηρείται μια άνοδο του ποσοστού του 2.7% από τον Νοέμβριο, κάτι που του δίνει 8.9 μονάδες διαφορά από το σοσιαλιστικό. Συγκεκριμένα το Λαϊκό Κόμμα παίρνει το 33.3%, πολύ μακριά από το 44.6% που έλαβε στις εκλογές του 2011. Η άνοδος αυτή οφείλεται στους παρακάτω λόγους:

-          Στην στροφή προς τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους. Η κυβέρνηση Ραχόυ ψήφισε πρόσφατα έναν από τους πιο αυστηρούς νόμους στην Ευρώπη κατά των αμβλώσεων, κερδίζοντας έτσι ένα μέρος από τους λεγόμενους «σκληρούς» καθολικούς.

-          Στην σκληρή στάση του Ραχόυ απέναντι στους Καταλανούς και στις διαθέσεις τους για δημοψήφισμα στο οποίο θα κριθεί η ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Βέβαια τονίζεται στη δημοσκόπηση ότι ή άνοδος αυτή του Λαϊκού Κόμματος είναι μάλλον παροδική μιας και η αξιολόγηση του Ραχόυ και των υπουργών του είναι αρνητική, ακόμη και από τους ψηφοφόρους τους.

Μιλώντας για την εικόνα των ηγετών των κομμάτων να τονίσουμε ότι ο Κάγιο Λάρα, ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς, έχει θετικό πρόσημο στην αξιολόγηση και μάλιστα σε κάθε δημοσκόπηση καταγράφεται άνοδος.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω και πάλι ότι οι Ευρωεκλογές θα είναι ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Αριστερά και όχι μόνο. Στην Ισπανία ειδικά, η κατάληψη της τρίτης θέσης με ένα ποσοστό πάνω από 15% από την Ενωμένη Αριστερά θα την αναγάγει αυτόματα σε έναν πιθανό κυβερνητικό εταίρο. Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης της Αριστεράς της Ελλάδας θα δώσει τεράστια ώθηση στην Ισπανική Αριστερά που έχει κάνει ήδη μεγάλα βήματα. Και αυτό δεν θα συμβεί μόνο στην Ισπανία αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρώπη αλλάζει….και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα πρωταγωνιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates