24/1/14

ΔΕΗ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΙ: και η μελέτη του Πολυτεχνειου προβλέπει την "εκβιομηχάνιση" του Μαραθίου!


του Γιώργου Γυπάκη
Το Μαράθι και το Ακρωτήρι είναι διαχρονικά στόχος όλων των χοροταξικών μελετών για την εγκατάσταση οχλουσών δραστηριοτήτων. Ετσι δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η πρόσφατη "αποκάλυψη" της μελετητικής ομάδας της Περιφέρειας Κρήτης για την αναθεώρηση του Χωροταξικού, για την πρότασή της να γίνει ενεργειακό κέντρο του νομού η περιοχή αυτή. Το νέο στοιχείο είναι η "πρόταση" για τη μεταφορά του εργοστασίου της ΔΕΗ από την Ξυλοκαμάρα στο Ακρωτήρι. Το παλιό είναι ότι και οι εξειδικευμένες μελέτες του Πολυτεχνείου Κρήτης, προτείνουν ανάλογες εγκαταστάσεις στο Μαράθι.
Οπως αποκαλύψαμε ήδη απο το 2011, η μελέτη που έχει παραδοθεί στην Περιφέρεια Κρήτης από το 2010 και κρατήθηκε κρυφή για να μην προκληθούν αντιδράσεις, χωροθετεί εγκαταστάσεις καυσίμων, στο Καστέλι Κισσάμου, στο Πέρα Πλατάνι Σούδας και το Μαράθι. Κι αν έχει αλλάξει κάτι, ας βγούν οι μελετητές να το διαψεύσουν.
Η μελέτη είχε ανατεθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων στο Πολυτεχνείο Κρητης σχετικά με τη χωροθέτηση οχλουσών εγκαταστάσεων και δεξαμενών αποθήκευσης υγρών καυσίμων στο Νομό Χανίων. Το πόρισμα της μελέτης που εκπόνησαν ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρης Τσούτσος και ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Γεώργιος Παπαδάκης, ελήφθη υπόψη κατά την αναθεώρηση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Κρήτης, με βάση τις απόψεις και τα κριτήρια που όριζε το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
Η εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στο Μαράθι, που προφανώς συνδέεται και με την νέα πρόταση περί...Ξυλοκαμάρας, συζητείται από την εποχή του Πολέμου στο Ιράκ, όπου η Aegean Oil πίεζε να της δωθεί άδεια για εγκατάσταση δεξαμενών υγρών καυσίμων στο Μαράθι - καθώς στα ανοιχτά του κόλπου της Σούδας εφοδίαζε εν πλω τα Νατοϊκά καράβια- ενώ υπάρχει και ανάλογη επιστολή Νομάρχη Χανίων που ζητούσε από το αρμόδιο Υπουργείο τη χωροθέτηση τέτοιων εγκαταστάσεων στην ίδια περιοχή.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί, η πρόθεση της ΔΕΗ να εγκαταστήσει κεντρικό Υποσταθμό της στο Ακρωτήρι και η πρόθεση μετατροπής της περιοχής σε "μπαταρία" με την ανάπτυξη διαφόρων μεγεθών βιομηχανικων ΑΠΕ, δηλ. Φωτοβολταϊκών και Ηλιοθερμικών πάρκων. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Πρόγραμμα Ηλιος που "ζητούσε" μεγάλες δημοτικές εκτάσεις στην περιοχή για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών - το πρόγραμμα ακυρώθηκε λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν σε όλη τη χώρα.
Ας μην καμώνεται λοιπόν ο κ. Καλογερής ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ότι όλ' αυτά είναι" σενάρια επιστημονικής φαντασίας", γιατί  γνωρίζει από την αρχή της θητείας του ποιές περιοχές είναι να "εκβιομηχανιστούν" και με ποιόν τρόπο.

Το παλιό μας ρεπορτάζ για το θέμα: http://chania-politis.blogspot.gr/2011/06/to-5.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates