28/1/14

Μεσίτης για ιδιωτικό ιατρικό κέντρο ο Δήμος Χανίων; Αμφισβητούμενης επιστημονικότητας οι εξετάσεις του προγράμματος.

του Γιώργου Γυπάκη
Οι γιατροί που εξέταζαν “δωρεάν” επί τέσσερις μέρες παιδιά και ενήλικες για παθήσεις της σπονδυλικής στήλης έπιαναν πελατεία για ιδιωτικό κέντρο των Αθηνών ενώ η Δημοτική Αρχή πανηγύριζε για τις “υπηρεσίες” προληπτικής ιατρικής που προσέφερε στους Χανιώτες. Κι όλα αυτά ενώ μπορούσαν να τους παραπέμψουν σε εξειδικευμένους γιατρούς στο Νοσοκομείο Χανίων. Πολλές λάθος διαγνώσεις καταγγέλει εξειδικευμένος ορθοπεδικός του Νοσοκομείου.

Την πολύ σοβαρή καταγγελία που δημιουργεί ζητήματα ηθικής τάξης και όχι μόνον, έκαναν γιατροί του Νοσοκομείου Χανίων και ο Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη των ενεργών Πολιτών Γιατρός Μπάμπης Κουρούσης σε σχέση με το “Τετραήμερο (16 – 19 Ιανουαρίου) αφιερωμένο στη σκελετική υγεία, με δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας και κύφωσης – σκολίωσης” που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων. Το ζήτημα προέκυψε όταν ο εξειδικευμένος σε θέματα κύφωσης – σκολίωσης του Νοσοκομείου Μπάμπης Κωνσταντουλάκης δέχθηκε ασθενείς από το πρόγραμμα που είχαν παραπεμπτικό για ιδιωτικό κέντρο των Αθηνών. Οπως ανέφερε ο ίδιος σε καταγγελία που έκανε μέσω facebook:
Ο Δημος νομιμοποίησε την προσφορά ομάδας ασθενών σε «επαγγελματίες» της υγείας χωρίς άδεια εργασίας στα Χανιά και χωρίς να ενημερωθεί ο Ιατρικός Σύλλογος. Παρέκαμψε εντελώς και τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων και το νοσοκομείο που είναι ο κρατικός πάροχος υγείας και προληπτικής ιατρικής και που λειτουργεί επισήμως ιατρεία ελέγχου Οστεοπόρωσης και Σκολίωσης και Μαστογραφίας.” Ο γιατρός αμφβάλλει τόσο για τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας όσο και για την επιστημονική εγκυρότητα του προγράμματος: “Παρουσιάστηκαν παιδιά στο νοσοκομείο με παραπεμπτικά από αυτην την οργάνωση για να κάνουν ακτινογραφίες, οι οποίες θα ελέγχονταν εκεί στο Δημαρχείο! Παραπεμπτικά μη νόμιμα βέβαια, μη νοσοκομειακά, μη ΕΟΠΠΥ!!!
Αλλά όχι μόνο αυτό, αρκετά παιδιά, σήμερα, ήρθαν στο ιατρείο Σκολίωσης, για να εξεταστούν εκτάκτως για 2η γνώμη, γιατι
τους έστειλε ο γιατρός της εκδήλωσης σε συγκεκριμένο χώρο της Αθήνας, με ραντεβού πιεστικό, για να βάλουν κηδεμόνα Σπονδυλικής Στηλης. Κατα την ιατρική μου γνώμη σε κανένα από αυτά δεν χρειαζόταν. Στοιχεία και φωτό υπάρχουν.
Ο λογαριασμός? Πάνω από 2000 ευρώ συν εισιτηρια διαμονές και βέβαια ψυχική αναστάτωση και φόβος.
Σε κορίτσι 16 ετών είπε ότι εαν δεν βάλει τον κηδεμόνα δεν θα μπορεί να γεννήσει παιδιά!!! Και το ιατρικό λάθος, εαν πράγματι δεν χρειαζόταν ο κηδεμόνας;”
Εξηγήσεις για το θέμα αυτό ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας Γιατρός Μπάμπης Κουρούσης στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς όμως να τις λάβει. Οπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο Γιώργο Γυπάκη και στην πρωινή εκπομπή του KΡΗΤΗ FM 101,5 “Πολίτης στον Αέρα”, ανέφερε πως η Δημοτική Αρχή, εφόσον ήθελε να προσφέρει μια υπηρεσία προληπτικής ιατρικής στους Δημότες έπρεπε να απευθυνθεί πρώτα στο Νοσοκομείο Χανίων: “η Δημοτική Αρχή δεν απευθύνθηκε όπως θα έπρεπε κατα τη γνώμη μου, για νάχει συνέχεια αυτό, στην ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου παρότι, στην κλινική αυτή υπάρχουν γιατροί όπως ο κ. Κωνσταντουλάκης ο οποίος έχει ειδικευτεί και στην Αγγλία για την κυφοσκωλίωση.”
Μ' αυτή τη λογική, βλεποντας ότι φέρνει μια ομάδα γιατρών από Αθήνα γι αυτό, είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας βλέποντας ότι γίνεται πολύ επιφανειακά και για λόγους επικοινωνίας και όχι για θέματα ουσίας και είχα εκφράσει τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις αμφιβολίες και τις αντιρρήσεις μου για την αναγκαιότητα αυτής της κίνησης και δικαιώθηκα.
Γιατί ο Δήμος τελικά τί έκανε; Μάζεψε κόσμο για να κάνει δωρεάν έλεγχο της οστεοπώρωσης και μια εξέταση δωρεάν και τελικά αυτούς τους ανθρώπους τους έδωσε βορά σε μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι όσους βρίσκανε ότι έχουνε τελικά πρόβλημα, τους παραπέμπανε σε συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο στην Αθήνα, κι εδώ υπάρχει ένα τεράστιο θέμα ηθικής τάξης, διότι αν βλέπανε από την αρχή ότι υπάρχει πρόβλημα έπρεπε να τους κατευθύνουν στο Νοσοκομείο Χανίων κι όχι να τους προτείνουν να πάνε σε συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο για να πάρουν .έναν κηδεμόνα που κάνει 2.000 ευρώ. Αρα καταλαβαίνετε ότι αυτό εκφεύγει από τα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής και της προσπάθειας του Δήμου που όπως το εμφανίζανε ήταν η ραχοκοκαλιά και η στήριξη της οικογένειας που σήμερα πλήττεται απ'την κρίση. Κι όχι μόνο αυτό αλλά τελικά τους πλήρωσε και τα έξοδα των ανθρώπων που ήρθανε από την Αθήνα ο Δήμος. Δηλαδή τεράστιο ηθικό πρόβλημα. Και δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν είχε χθες το θάρρος να πει ότι “κάναμε λάθος”. Αντ αυτού προσπάθησαν να το καλύψουν και αμφισβήτησαν την καταγγελία μας. Αλλά ο κ. Κωνσταντουλάκης έχει κρατήσει τα παραπεμπτικά που δείχνουν για συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο της Αθήνας. Με δυο λόγια αυτό ήταν σαν να μεσολάβησε ο Δήμος για να έρθει ένα συγκεκριμένο κέντρο της Αθήνας και να μαζέψει πελάτες.” καταλήγει ο κ. Κουρούσης.
Αντίστοιχα είναι τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Κωσταντουλάκης ο οποίος μάλιστα προσφέρεται να υποστηρίξει επιστημονικά τους ασθενείς που υποχρεώθηκαν να κάνουν έξοδα χωρίς λόγο :
Το ερώτημα τώρα είναι, νομιμοποιείται ο Δήμος για λόγους προβολής έργου, εκλογών, προσωπικών σχέσεων κλπ να προσφέρει αυτην την ομάδα αθώων και ανήμπορων ασθενών προς εκμετάλλευση από επιτήδειους και ανέντιμους; Νομιμοποιείται να παρακάμπτει τις δομές υγείας του νομού και να καλύπτει πράξεις ιατρικές χωρίς άδεια; Χωρίς ιατρική / επιστημονική κατοχύρωση και νομιμοποιηση;
Όχι βέβαια! Καλό θα ήταν λοιπόν να προσέχουμε οι Χανιώτες και τώρα και στους επόμενους μήνες, οπότε θα χρειαστεί να κάνουν και πολύ σημαντικότερες επιλογές.
Εαν κάποιοι χρεώθηκαν για τα παραπάνω άδικα έξοδα προτείνω να βρουν νομική φόρμουλα να τα απαιτησουν από το δήμο Χανίων και εγω προσωπικά θα υποστηρίξω την αγωγή τους επιστημονικά ή όπως αλλιώς μπορώ.”


Δείτε εδώ τα πανηγύρια του Δήμου: http://www.haniotika-nea.gr/dorean-metrisis-se-560-chaniotes/
http://www.haniotika-nea.gr/tetraimero-gia-ti-skeletiki-igia/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Καμία εγγύηση επιστημονικότητας δεν παρέχουν οι ιατρικές εξετάσεις που γίνονται σε εκδηλώσεις προληπτικής ιατρικής που δεν έχουν της συγκατάθεση του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων. Ο Ιατρικός Σύλλογος παίρνει θέση για το σκάνδαλο που ξέσπασε στο Δήμο Χανίων με τους "γιατρούς" που εξέταζαν “δωρεάν” επί τέσσερις μέρες παιδιά και ενήλικες για παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και τους έστελναν σε ιδιωτικό κέντρο των Αθηνών. Ο Ι.Σ.Χ. εκθέτει το Δημο και προειδοποιεί τους πολίτες να μην εμπιστεύονται εκδηλώσεις που δεν έχουν τη συγκατάθεσή του.
"Με αφορμή ιατρικές εκδηλώσεις που έχουν γίνει πρόσφατα στα Χανιά, χωρίς την απαραίτητη προκαταβολική ενημέρωση που όφειλαν οι οργανωτές τους να παράσχουν στον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα ακόλουθα:
  • Επειδή κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις είναι επίφοβο να παρουσιάζουν έντονο το στοιχείο της εμπορικής δραστηριότητας χωρίς να σέβονται την Ιατρική Δεοντολογία, η προκαταβολική ενημέρωση του Ιατρικού Συλλόγου δεν είναι μια τυπολατρική διαδικασία αλλά αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για τα εχέγγυα του επιστημονικού και αμερόληπτου περιεχομένου της εκδήλωσης.
  • Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων έχει ήδη από τον Απρίλιο του 2012 θέσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την διενέργεια τέτοιων εκδηλώσεων, ώστε αυτές να οργανώνονται με βάση την Ιατρική Δεοντολογία και τελικά να αποβαίνουν προς το αληθινό όφελος των Χανιωτών και έχει αποστείλει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικές επιστολές.
  • Για όλα τα παραπάνω ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων επαναλαμβάνει ότι καμία ιατρική ενημερωτική εκδήλωση προς το κοινό δεν πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς την συγκατάθεσή του.
Τέλος ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων ενημερώνει το κοινό ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την αμερόληπτη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση που θα λαμβάνει από εκδηλώσεις που δεν θα φέρουν τη συγκατάθεση του Ιατρικού Συλλόγου."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates