11/2/14

Μνημόνια, Καλλικράτης, Αυτοδιοικητικές Εκλογές και Ακρωτήρι

Ομιλία του Γιώργου Γυπάκη σε εκδήλωση στο Ακρωτήρι την Παρασκευή 7/9/2014

Το 2003 σε πλατείες και ενοριακούς χώρους προειδοποιούσαμε τον κοσμο και λέγαμε, ότι όσο πληρώνουμε θα ζητούν κι άλλα, θα μας εξαθλιώσουν, θα μας πάρουν τα σπίτια, θα ιδιωτικοποιήσουν όλα τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, η παιδεία και η υγεία θα ιδιωτικοποιηθούν πλήρως. Λέγαμε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει ξεκινώντας από την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί είναι το τελευταίο μας αποκούμπι και το τελευταίο κύταρο της Δημοκρατίας. Κι επειδή θα σας πουν, ότι τα μνημόνια δεν έχουν σχέση με την αυτοδιοίκηση, αυτοί που δεχτηκαν ξαφνικά την επιφοίτηση του αγίου πνεύματος και δε θέλουν να πολιτικοποιήσουν τις δημοτικές εκλογές, αυτοί που έχριζαν υποψήφιους, που συμπλήρωναν τα ψηφοδέλτια με κομματικά μέλη και μετά έλεγαν πως είναι ανεξάρτητοι, να πούμε ότι τα μνημόνια κλείνουν σχολεία και περιφερειακά ιατρεία, τα μνημόνια κλείνουν δημοτικές επιχειρήσεις και αφήνουν χιλιάδες άνθρωπους άνεργους, τα μνημόνια ιδιωτικοποιούν τις βασικές υπηρεσίες των Δήμων, δηλαδή καθαριότητα και ύδρευση, εκποιούν δημοτικές εκτάσεις, οδηγούν τους δημότες σε εξαθλίωση και πείνα. Μας λένε ότι το θέμα είναι να φτιάξουμε τις πλάκες στα πεζοδρόμια. Τους απαντάμε ότι οι δημότες δε σκοντάφτουν επειδή τα πεζοδρόμια είναι τρύπια αλλά επειδή ζαλίζονται από την πείνα και τα βάσανα.
ΓΙΑ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ, ΤΙ ΑΠ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ;

Κριτική στον Καλλικράτη

Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο διακύβευμα σήμερα δεν είναι η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα, αλλά η ίδια η ύπαρξη της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας και ο αγώνας για την αποκατάστασή των.
Από το 2010 φαινόταν ότι αυτό που ερχόταν με γοργούς ρυθμούς με την πολιτική των μνημονίων, ήταν μια επιθεση στον πυρήνα της δημοκρατίας. Και στον πυρήνα αυτό βρισκόταν ο θεσμός της αυτοδιοίκησης. Το Σχέδιο Καλλικράτης, προετοιμάστηκε και έγινε νόμος του κράτους από αυτούς που είχαν ήδη καταστήσει τη χώρα μας μια διεφθαρμένη μπανανία. 
Ο Καλλικράτης λοιπον προετοίμασε το έδαφος για τη μνημονιακή μεταρύθμιση της καταστροφής. Ηταν μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση, και είχε ως αποτέλεσμα να απομακρύνει τους Δήμους από τους πολίτες και τις ανάγκες τους.
Διότι, αποδομώντας τους Καποδιστριακούς Δήμους που είχαν δημιουργηθεί με κάποια συναίνεση, απορύθμισε την αποκέντρωση, διέλυσε το δημοκρατικό πλαίσιο όπου οι τοπικές κοινωνίες αποφάσιζαν ως ένα βαθμό για τα θέματα που τις αφορούσαν. Χτύπησε δηλαδή στη συνοχή της τοπικής κοινωνίας που μπορούσε να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις της κρίσης στην καθημερινότητα και να αντιδρά μέσω των αιρετών εκπροσώπων της που είχαν ουσιαστικό λόγο και συμμετοχή στα Δημοτικά Συμβούλια.
Σήμερα οι τοπικοί Σύμβουλοι, όσοι επιμένουν να έχουν παρουσία και λόγο, δεν έχουν συνήθως αποτλεσματικότητα, δεν έχουν ισχύ, δεν περνάει ο λόγος τους. Ξέρω κάποιους που έχουν παραιτηθεί ακόμα κι απο την προσπάθεια. 

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και έχει οδηγηθεί σε πραγματική οικονομική ασφυξία. Σε συνδυασμό δε με τις απολύσεις, την απαγόρευση των προσλήψεων, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων, οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε κατάρρευση την Τ.Α., ενώ παράλληλα σε συνδυασμό με το καθεστώς επιτροπείας, προετοιμάζουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τον εκμηδενισμό των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, που θα οδηγήσουν σε νέες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες. 
 
Θα σας πούνε για τα έργα που θα φτιάξουνε, τις μελετες που θα εντάξουνε και τα ΕΣΠΑ που θα πάρουνε. Ψέματα όλα. Με δεδομένη την πραγματική χρεοκοπία της χώρας και την εποπτεία στους Δήμους, θα πρέπει να ξεχάσουμε τα μεγαλεπίβολα δημοτικά έργα, τους μεγάλους εξωραϊσμούς, γιατί στην ουσία η μόνη δυνατότητα των Δήμων θα είναι η διαχείριση της μιζέριας τους, ανάλογα βέβαια με το ποιοί θα τους διοικούν και με τις εισπρακτικές δυνατότητες και πολιτικές του καθενός. Στα Χανιά, βλέπουμε ότι στο βωμό των έργων βιτρίνας θυσιάζονται οι δημότες με τη σκληρή εισπρακτική πολιτική. 
Ξεχάστε και το ΕΣΠΑ. Με μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τη Γερμανική ΚfW για τη σύσταση ελληνικού επενδυτικού ταμείου οι Γερμανοί, έρχονται να ελέγξουν πλήρως τη ροή των χρημάτων των ΕΣΠΑ από τις Βρυξέλλες προς την Ελλάδα και κυρίως να τα κατευθύνουν για τη δανειοδότηση και στήριξη των επιχειρήσεών τους, οι οποίες είτε δραστηριοποιούνται είτε θα δραστηριοποιηθούν εδώ.
Ο Β. Σόιμπλε, που παρεμπιπτόντως είναι και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου που ελέγχει την ΚfW, φρόντισε να συμπεριλάβει στους όρους του μνημονίου ότι: «Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές»! Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί φροντίζουν να βγάλουν την ελληνική κυβέρνηση από τη διοίκηση του ταμείου και καθιστούν την KfW απόλυτο αφεντικό αφού θα παρέχει την τεχνική βοήθεια για τη σύστασή του. Και όταν οι Γερμανοί κάνουν λόγο για τεχνική βοήθεια εννοούν τον απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας του.
Η Ελλάδα μέσω των ΕΣΠΑ θα λάβει επιδοτήσεις από την ΕΕ ύψους 14,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Μεγάλο τμήμα των οποίων θα κατευθυνθεί αυτούσιο στο υπό σύσταση Επενδυτικό ταμείο.

Η ανατροπή των αντιμνημονιακών πολιτικών

Το πρόταγμα της κοινωνίας σήμερα και κεντρικά και περιφερειακά είναι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, η απεξάρτηση της χώρας από τους δανειστές, το σταμάτημα της λιτότητας, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η αλλαγή του πολιτικού συστήματος σε ένα πιο παραγωγικό αλλά και αληθινά δημοκρατικό μοντέλο, η αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών και κύρια, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν μπορεί λοιπόν απ' αυτή τη διαδικασία να λείπει η επαναχάραξη της αυτοδιοικητικής πολιτικής. Σ' αυτό το πλαίσιο, είναι βέβαιο πως οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα αναδείξουν τις δυνάμεις εκείνες που αντιτάσσονται με σοβαρότητα στα μνημόνια. Αλλά είναι εξίσου βέβαιο, πως χωρίς την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας, οι δυνάμεις αυτές θα έχουν βραχυπρόθεσμη και αποτυχημένη θητεία.
Γι αυτό, η κατάκτηση των Δήμων και των Περιφερειών στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελεί το σημαντικότερο βήμα του πατριωτικού αγώνα που θα ριζώσει στην ελληνική περιφέρεια, δημιουργώντας τη βάση για την πολυπόθητη αυτή ανασυγκρότηση.
Πρέπει αυτό τον θεσμό να τον ξαναστήσουμε στην πράξη στηριζόμενοι στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, των άτυπων συνοικιακών συμβουλίων, των συνελεύσεων των πολιτών και των κοινωνικών φορέων που θα αποφασίζουν γι αυτά που τους αφορούν. Και να δοθούν κίνητρα σε όλους εμάς να συμμετέχουμε στις αποφάσεις, όχι δι αντιπροσώπων αλλά με τη δική μας φωνή και παρουσία.

Νομίζουν πως ξέρουν ποιά είναι τα πραγματικά μας προβλήματα. Ενημερώνονται στο σαλόνι τους από αυλοκόλακες συμβούλους, κάτι χαρτογιακάδες του κολλεγίου και έρχονται μετά και εμπαίζουν τον απλό κόσμο με υποσχέσεις. Το μεγάλο προβλημα των περισσότερων από μας, είναι το πως θα γλυτώσουμε το σπίτι μας από την τράπεζα και την εφορία, που θα βρούμε γυμνάσιο να πάμε το παιδί μας, πως θα πληρώσουμε τον επόμενο λογαριασμό, που θα βρούμε δουλειά και ασφάλεια για μας ή για το παιδί που πήρε το πτυχίο του και κάθεται σπίτι και μαραζώνει.Αυτή είναι η λογική με την οποία πρέπει να κοιτάμε από δω και μπρος τη διαχείριση των κοινών στο Δήμο. Μιλάμε για ανακατανομή των πόρων σε άλλες πολιτικές, άλλες προτεραιότητες, άλλες κατευθύνσεις στην οικονομική μας πολιτική. Σκοπός είναι να εξασφαλίσουμε επάρκεια τροφής, στέγης, δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους κι εκεί θα εμπλακεί ο Δήμος.

Θα σας δώσω τρία σημεία - άξονες πάνω στους οποίους μπορούμε να συζητάμε στην πράξη τη δημοτική πολιτική που μπορούμε να ασκήσουμε σε καιρό μνημονίου και μετά θα τα συνδυάσω με τις ανάγκες του Ακρωτηρίου:

1. Κοινωνική Πολιτική (Παιδείας - Υγείας - Πρόνοιας και Αλληλεγγύης): Πρέπει ο νέος Δήμος να οργανώσει τις συλλογικές αντιστάσεις για την απόκρουση της μνημονιακής πολιτικής. Να αποτελέσει παράγοντα κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης των κοινωνικών δομών. Ο Δήμος να είναι παρών όπου επιτίθεται η κυβέρνηση. Τοπικές δράσεις για την ανεργία, στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από την κρίση με ανατροπή της εισπρακτικής πολιτικής και με έμφαση στις υποδομές πρόνοιας και αλληλεγγύης, όπως παιδικοί σταθμοί, σχολικά κτίρια, κοινωνικά ιατρεία, ενίσχυση συσσιτίων, ξενώνες αστέγων, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικοί συνεταιρισμοί, εθελοντική ενισχυτική διδασκαλία σε κάθε δημοτική ενότητα. Νομική υποστήριξη των ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

2 Πολιτικές ανάπτυξης. Ο νέος Δήμος να γίνει μοχλός ανάπτυξης, με δημοκρατικό προγραμματισμό, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αν θέλετε να εξειδικεύσω για τα Χανιά και ας πουμε ότι συνεχίζουμε να προρευόμαστε με τον Καλλικράτη, ένας σχεδιασμός πρέπει να γίνει με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε δημοτικής ενότητας, με ισσοροπία ανάμεσα στην πόλη των Χανίων και την περιφέρειά της που έχει εγκαταλειφθεί, με βάση τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών ανά τοπική ενότητα, με αξιοποίηση των υπαρχουσών μελετών (επιχειρησιακών, βιωσιμότητας κ.α.).

Θα μου πείτε, πώς θα γίνουν αυτά όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική;

Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τη διαχείριση της μιζέριας μέχρι τελικής διάλυσης των δήμων είναι να προκαλέσουμε θεσμικές ρήξεις με το ίδιο το κράτος εαν αυτό παραμείνει υπό μνημονιακή κατοχή. Ο τρόπος που λειτουργεί ο αναμφισβήτητα πετυχημένος Δήμαρχος Σφακίων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας διαχείρισης.

3. Πολιτική Ανυπακοής στις μνημονιακές πολιτικές που καταργούν την αυτονομία του Δήμου, επιβάλλουν φορομπηχτικές πολιτικές και εισβάλλουν με το άκριτο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στον τόπο μας. Να μποϋκοτάρουμε το ξεπούλημα του αεροδρομίου και του λιμανιού μας, σαν Δήμος. Κανένας επενδυτής δεν θα αρπάξει, κανένας πόρος δε θα βγει από δω χωρίς κοινωνικό έλεγχο και κέρδος για τους Χανιώτες. Δεν έχουν δουλειά εδώ οι Φουχτελ και οι Μπόμπολες κάθε είδους. Προστασία των δημόσιων αγαθών από πιθανή εκποίηση (όπως το νερό) και των δημοτικών επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΥΑΧ και η ΔΕΔΙΣΑ για τίς οποίες πιστεύω σύντομα θα ακούσουμε το καμπανάκι. Ολ αυτά όμως απαιτούν όπως είπα και θεσμικές ρήξεις με την πολιτεία και απαιτούν Δημοτικές αρχές με μεγάλο ηθικό και ψυχικό σθένος. Αν μας κολλάνε, ξέρετε, κηρρύσουμε το Δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κλείνουμε λιμάνια, αεροδρόμια και εθνική οδό. Δε ζητάμε, απαιτούμε. Ηρθε προ μηνών ο Γερμανός Πρέσβης εδώ και επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ. Και τώρα ακούμε ότι καταργούνται οι ΔΕΔΙΣΑ και γίνονται ένας φορέας, προφανώς για να εκποιηθεί ευκολότερα. Σκεφτείτε το τί μπορεί να σημαίνει για το κόστος των υπηρεσιών αυτών και την ποιότητά τους, από τη στιγμή που πρέπει να γίνουν κερδοφόρες για μιαν εταιρεία. Εγώ το Γερμανό πρέσβη θα τον έδιωχνα με τις κλωτσιές από την πόλη μου, εφόσον ερχεται με τέτοιες προθέσεις. Θες κύριε να συνεργαστούμε στον τουρισμό; Ευχαρίστως. Ηρθες εδώ να ψωνίσεις Ελλάδα μισοτιμής; Οξω!

Ρωτήστε λοιπόν τον κάθε υποψήφιο Δήμαρχο που θα έρθει εδώ να σας ζητήσει την ψήφο σας και θα σας πει, ότι οι εκλογές αυτές δεν είναι πολιτικοποιημένες:
-πώς θα βοηθήσεις στην εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας;
-πώς θα εμποδίσεις το ξεπούλημα των δημοτικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων και την αύξηση του κόστους των υπηρεσιών;
-πώς θα υπερασπιστείς τους δημότες σου από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς;
-πώς θα εμποδίσεις τη λεηλασία του τόπου από τους ψευτοεπενδυτές και το ΤΑΙΠΕΔ;

Το Ακρωτήρι

Εμείς στο Ακρωτήρι, είμαστε σε ένα χώρο ιδιαίτερα προβληματικό. Το Ακρωτήρι έχει τεράστια χρονίζοντα προβλήματα που ο νέος Δήμος δεν μπόρεσε να λύσει, οπως το πρόβλημα της σχολικής στέγης, των υπηρεσιών, τα περιβαλλοντικά και τα χωροταξικά. Χωροταξικά και κοινωνικά, το Ακρωτηρι είναι φοβερά ανομοιογενές και η κοινωνία που διαμορφώθηκε με τη μετοίκηση 15 χιλιάδων χανιωτών εδώ έχει δημιουργήσει μια πόλη – υπνούπολη, δεν υπήρχε συνεκτικότητα, και δύσκολα μαζευόμαστε για κοινά συμφέροντα και μόνο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αλλάζει αυτό και κάποιοι από μας που βρισκόμαστε εδώ σήμερα έχουμε βοηθήσει σ αυτό. Φέραμε εδώ, τα όνειρά μας για βελτίωση του βοιοτικού μας επιπέδου, να έχουμε το κηπάκι μας και την αυλή μας φέραμε όμως και την αστική μας αισθητική κι αυτό είναι που δημιούργησε προβλήματα χωροταξικά.
Σήμερα, τα προβλήματα της ακρωτηριανής κοινωνίας συνδέονται άμεσα με τη μνημονιακή πολιτική λιτότητας και περικοπών, αλλά και καταλήστευσης του εισοδήματός μας από την τοπική τρόικα του Δήμου Χανίων. Ζήσαμε όλοι την αύξηση ως και 250% στα τέλη σύνδεσης αποχέτευσης και τις άλλες αυξήσεις, γνωρίζετε όλοι τον αγώνα που κάναμε κάποιες επιτροπές και που θα είχαμε πετύχει τη μείωση των τελών αν δεν μας πουλούσε τελευταία στιγμή ο κ. Βάμβουκας.
Η μετοίκηση του Ακρωτηρίου έγινε κυρίως από νεαρά ζευγάρια αστών, που έχτισαν εδώ σπίτια ή τα αγόρασαν κι όλα με δάνειο.
Πιστεύω λοιπόν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των κατοίκων του Ακρωτηρίου αυτή τη στιγμή είναι ο κίνδυνος να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες ή την εφορία, κι όχι κάποιες λακούβες ή ασφαλτικά.
Από την άλλη, το κλίμα μας και οι ομορφιές του τόπου μας, σπήλαια, παραλίες,φαράγγια, χλωρίδα και πανίδα, μας δίνουν ακόμα την ελπίδα ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ξανά τη ζωή μας με τρόπο βιώσιμο, κι έχουμε έτοιμη μελέτη γι αυτό, την οποία δεν αξιοποιήσαμε ποτέ, τη μελέτη Habitat Agenda για τη βιωσιμότητα του Ακρωτηρίου.
Μία οργανωμένη, μελετημένη, μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική. Που θα χωρίζει, όπως είχα γράψει παλιά, το Ακρωτήρι σε ζώνες ανάπτυξης, ανάλογα με τη μορφολογία των περιοχών και τις δραστηριότητες που συμβαίνουν σε αυτές. Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει τις τουριστικές παραλίες Καλαθά-Τερσανά- Σταυρό, η δεύτερη το κεντρικό και ορεινό Ακρωτήρι και η τρίτη τα «στρατοκρατούμενα χωριά» και το Μαράθι.
Λεφτά θα βγάλουμε από τον τουρισμό και θέσεις εργασίας θα προέλθουν από κει.

Αλλά πρώτα έχουμε να λύσουμε τα επείγοντα:
Λοιπόν:
1ον Βρίσκουμε χωρο και τόπο και ξεκινάμε να χτίζουμε νέο Γυμνάσιο
2ον Φτιάχνουμε πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο σε χώρο έτοιμο, ίσως στις Στέρνες
3ον Καταγράφουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες των κατοίκων μας και ανεβάζουμε κάποιες κοινωνικές δομές εδώ, ό,τι χρειαστεί.
3ον Εξασφαλίζουμε ευνοϊκό και σύμφωνα με τις αποφάσεις του πρώην Δήμου μας, χωροταξικό και ΓΠΣ
4ον Ξαναβλέπουμε τα επιχειρησιακά του 2010 και το πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης Χαμπιτατ στη σύνταξη του οποίου συμμετείχα κι εγώ και υλοποιούμε ότι δε χρειάζεται χρήμα
5ον Δίνουμε έμφαση στον τουρισμό. Εχω προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης στο Ακρωτήρι, που περιλαμβάνει όλο το Ακρωτήρι, ορεινό όγκο, πεδιάδες και παραλίες, πολιτιστικές - φυσιολατρικές διαδρομές, καταδυτικό πάρκο, ολοκλήρωση και άνοιγμα του πάρκου του ανεμόμυλου, ποδηλατόδρομο, συνεδριακό τουρισμό κ.α. Σχεδόν τίποτα από αυτά δε θέλει λεφτά και θα προσφέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας.
6ον Αξιοποιούμε τους φυσικούς πόρους της περιοχής - ήλιο, νερό, γεωθερμία για την ενεργειακή αυτονόμηση των δημοτικών μας υποδομών.Ετσι θα λειτουργήσει το Κολυμβητήριο, που θα μπορούσε μεταξύ άλλων να στεγάσει και έναν μεγάλο πολυχώρο εκδηλώσεων που λείπει από το Ακρωτήρι. Για το ποδηλατοδρόμιο εδώ τί να πούμε; Ηρθε ο Σκουλάκης εδώ ως βουλευτής και κούνησε το δάχτυλο του Κυνηγού όταν ήταν Δήμαρχος. Από τότε ως τώρα, στο 60% παραμένει η κατασκευή.
7ον Προστασία της περιοχής μας από τις οχλούσες δράσεις.Την ηχορύπανση του αεροδρομίου για την οποία έχω προτείνει προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια, την επέκταση του ΧΥΤΑ, τη ραδιοακτινοβολία από τα ραντάρ και την όποια ακτινοβολία της Βάσης; Να δούμε και το θέμα της ΛΑΧΩΡ, αν δε δίνει δουλειά σε Χορδακιανούς να κλείσει. Κι αν είναι λίγοι, να τους προσφέρουμε εναλλακτική απασχόληση στα Σεϊτάν Λιμάνια.
8ον Επικοινωνία - Συγκοινωνία - Δημοτικές Υπηρεσίες. μιλάω για το μονοπώλιο στις γραμμές του ΟΤΕ, την έλλειψη εσωτερικής συγκοινωνίας και υπηρεσιών όπως παράρτημα της ΔΕΥΑΧ, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός κλπ.

Τώρα, ποιός θα τα κάνει όλ' αυτά;

Ως την άνοιξη του 2012, πολλές παρέες, συνελεύσεις πολιτών, κοινωνικά κινήματα είχαν αναπτύξει έντονη δράση σε όλες τις πόλεις της χώρας και ειδικά στα Χανιά είχαν μια ιδιαίτερη δυναμική, όχι μόνο ενεργοποιώντας τους πολίτες στον αγώνα υπεράσπισης της κοινωνίας από τα μνημόνια αλλά και συσπειρώνοντάς τους σε τοπικές διεκδικήσεις, δημιουργώντας δηλαδή τη μαγιά, μιας νέας αυτοδιοικητικής κίνησης στη βάση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Να επανενεργοποιήσουμε αυτες τις συλλογικότητες που λειτουργούσαν σαν συνοικιακά συμβούλια και να τους δώσουμε και θεσμικο ρόλο.
Οι παλιοί κάτοικοι έχουμε μεγάλη παράδοση στις λαικές κινητοποιήσεις – Κουρουπητός . Μέχρι πριν λίγα χρόνια σε κάθε χωριό του Ακρωτηρίου είχε και μια επιτροπή αγώνα για διάφορα θέματα. Στο Χορδάκι για τις κεραίες, στα Καθιανά για το εργοστάσιο της Εργομπετόν, στο Πιθάρι για το Δρόμο κλπ.Οι κινήσεις τριών δημοτικών ενοτήτων (Ακρωτήρι, Σούδα, Βαρύπετρο) υποχρέωσαν τη δημοτική αρχή να κάνει (έστω και ελάχιστες) κάποιες μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Η Πρωτοβουλία των Σουδιανών υποκαθιστά τους τοπικούς αιρετούς στην προστασία και ανάδειξη του ποταμού Μορώνη. Στην Αμπεριά και στον Αη Γιάννη ασχολήθηκαν με την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων. Στη Νέα Χώρα κάνουν έργα. Στη Χαλέπα, αναπτύσσονται δομές και δίκτυα αλληλεγγύης. Στο Βαρύπετρο υπερασπίζονται τον αρχαιολογικό τους χώρο από καταπατήσεις ενώ οδηγήθηκαν στη δημιουργία Πολιτιστικού Συλλόγου. Παρέες όπως οι Ποδηλάτρεις και οι Σπορίτες δημιουργούν πολιτικό αντικείμενο σε σχέση με τη βελτίωση των δομών και της λειτουργίας της πόλης.
Ολοι, αυτοδιοικητικοί, αποδεικνύουν περίτρανα πόσο καλύτεροι διαχειριστές των κοινών μπορούν να γίνουν, σε σχέση με τους τωρινούς. Το σκεπτικό λοιπόν είναι αυτοί όλοι να μπουν μπροστά, να κάνουν τις προτάσεις τους και να λύσουμε όλοι μαζί τα προβλήματα. Ο,τι κάνουμε σήμερα εδώ, δηλαδή. Κι εδώ, οι πολιτιστικοί φορείς που τόσα προσφέρουν - μπορούν να έχουν κι ένα δημιουργικό ρόλο και να ενισχυθούν γι αυτό.


Αλλά δεν μπορούμε πια να επιτρέπουμε τον τόπο μας να τον διοικούν όλοι αυτοί, αυτοί οι ίδιοι που κατάεστερψαν τη χώρα, που ευθύνονται για τα Χανιά μας που έχουνε μείνει 10 χρόνια πίσω αναπτυξιακά, που ψήφισαν σε όλα ναι και τώρα μας παίρνουν τα σπίτια, που μετέτρεψαν την υποχρέωση τους να προσφέρουν σε ρουσφέτι, που μετέτρεψαν τους δικούς τους ψηφοφόρους σε πελάτες και τους ψηφοφόρους των άλλων σε επαίτες, που σπατάλησαν εκατομμύρια σε έργα βιτρίνας, που το όραμά τους για τις πόλεις μας δεν έφτανε πέρα από τον ορίζοντα της θητείας τους και που μνημεία της ανικανότητάς τους να διαχειρίζονται τα κοινά, αποτελούν τα αχρηστευμένα κολυμβητήρια των εκατομμυρίων ευρώ, οι μπλοκαρισμένοι δρόμοι, οι γεμάτοι κάδοι, τα κακότεχνα έργα που έγιναν με σκανδαλώδεις αναθέσεις, τα κατειλλειμένα πεζοδρόμια, τα εγκαταλελειμένα κτίρια και οι άστεγες δομές.
Ευθύνη για την κατάντια αυτή, για το θρίαμβο της μετριότητας και για τη διάχυση της πολιτικής διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, φέρουν και όσοι απείχαν συνειδητά από τη διαχείριση των κοινών, προτιμώντας μιαν ήσυχη, υπεράνω, κριτική στάση των πραγμάτων. Και που σήμερα πρέπει να αντιληφθούν ότι χωρίς τη συμμετοχή τους, δεν μπορεί να υπάρξει καμία θετική εξέλιξη στην πολιτική ζωή.
Αν φτάσαμε σήμερα να ασκούν πολιτική στη χώρα μας οι Γερμανοί είναι γιατί τόσα χρόνια εμείς απουσιάζαμε, νομίζοντας ότι την πολιτική πρέπει να την ασκούν κάποιοι πάνω από μας.
Από αυτές τις κινήσεις λοιπόν κι από μας τους ίδιους που νοιαζόμαστε για τον τόπο, πρέπει να αναδειχθούν νέοι άνθρωποι που θα στελεχώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση, αν θελουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη που είναι σημαντική.
Καλώ σήμερα εδώ, όλους εκείνους που συμπορεύτηκαν με τις όποιες διαφωνίες τους τα τελευταία 3 χρόνια στους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στα μνημόνια, ακόμα κι αυτούς που εδώ και πολλά χρόνια προσφέρουν στα κοινά χωρίς να αποζητούν οφίτσια και εκλόγιμες θέσεις στους συνδυασμούς και που η κοινωνική τους ευαισθησία τους φέρνει απέναντι στην κυριαρχη καθεστωτική πολιτική, να ενεργοποιηθούν σε μια κοινή προσπάθεια με στόχο, να πάρουμε στα χέρια μας το Δήμο Χανίων και να τον μετατρέψουμε σε υπόδειγμα Αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, στη βάση της πολιτικής που ήδη ανέπτυξα οι βασικές αρχές της οποίας περιλαμβάνονται σ' ενα κείμενο αρχών, που κι εγώ έχω υπογράψει μ αλλους 200 τόσους και που την κίνηση αυτή που έχει μεγάλες πιθανότητες να πάρει το Δήμο, τη στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ανοικτή σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Αρκεί αυτοί που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό μας, όπως λέει κι ο Παύλος ο Πολάκης, να ναι προκομένοι, να θέλουν το καλο του τόπου και να μην είναι λαμόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates