4/3/14

Ο Σκουλάκης οικειοποιείται αγώνες των πολιτών - στους οποίους στάθηκε απέναντι

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καταγγέλει ξανά, με αφορμή τη γιορτή των Χανιωτών στους Αγ. Αποστόλους την Καθαρά Δευτέρα, την απαράδεκτη στάση του κ. Σκουλάκη που οικειοποιείται και καπηλεύεται αγώνες που όχι μόνο δεν του ανήκουν, αλλά και στους οποίους στάθηκε απέναντι!

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ
Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων δίνει γι’ άλλη μια φορά το παρών από τις 10 το πρωί την Καθαρά Δευτέρα στη δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων, η οποία έχει κρατηθεί μακριά από την ιδιωτικοποίηση και την τσιμεντοποίηση με την 15χρονη κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών που στήριξαν με 11.500 υπογραφές και τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις όπως της Καθαράς Δευτέρας το μεγάλο αυτό αγώνα. Ακόμα θυμόμαστε τα «παπαγαλάκια» που διέδιδαν, 15 χρόνια πριν, ότι η περιοχή έχει ήδη πουληθεί και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κινητοποιούμαστε. Αποδείξαμε με τη δράση μας τα ψέματά τους, είδαμε στην πράξη ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων συσπείρωσε πολίτες και φορείς στο μεγάλο αυτό 15χρονο αγώνα και καθιέρωσε από το 2004 ως μορφή κινητοποίησης το πέταγμα των χαρταετών στους Αγίους Αποστόλους.
Είμαστε ακόμη εδώ, λοιπόν, δείχνοντας τη δύναμη των πολιτών που κινητοποιούνται για την προστασία της φύσης και πετυχαίνουν ακόμη κι εν μέσω γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων, εν μέσω μνημονίου και κρίσης, η δημόσια περιουσία τους και οι ελεύθερες παραλίες όχι μόνο να μην ξεπουλιούνται, αλλά να παραδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαστε όμως ακόμη εδώ, για να υπενθυμίζουμε και στο Δήμο Χανίων, με οποιαδήποτε δημοτική αρχή, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να μαγειρεύονται πίσω από την πλάτη μας, ερήμην της κοινωνίας των πολιτών, ερήμην των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για τους Αγίους Αποστόλους, ερήμην των φορέων και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στη δημόσια αυτή έκταση (Χειμερινοί Κολυμβητές, αθλητικά σωματεία κλπ), σχέδια που αφορούν την ανάσα της πόλης, το οξυγόνο και την αναψυχή της. Η ανάθεση από το δήμαρχο Χανίων σε έναν από τους ελάχιστους εν Ελλάδι επιστήμονες που ακόμη ισχυρίζονται ότι η ανθρώπινη παρέμβαση δεν έχει καμιά σχέση με την κλιματική αλλαγή (η άποψη που βολεύει τις πετρελαϊκές εταιρείες) να προτείνει για τους Αγίους Αποστόλους σχέδια, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί.
Η δικαστική νίκη
Η πολύχρονη κινητοποίηση των πολιτών ενάντια στην τσιμεντοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά πέτυχε άλλη μια σημαντική νίκη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ απέρριψε τη διεκδίκηση τμήματος της δημόσιας έκτασης από ιδιώτες διεκδικητές, που είχαν προσφύγει ζητώντας άρση της απαλλοτρίωσης που είχε γίνει το 1965, με το αιτιολογικό ότι δεν εκπληρώθηκε ο σκοπός της απαλλοτρίωσης, που ήταν η τουριστική αξιοποίηση. Στη μάχη αυτή η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων προσέφυγε υπέρ του δημοσίου με δικηγόρο το Μάριο Χαϊνταρλή, στο πλάι των δικηγόρων του Δήμου. Κι ο τελευταίος επισκέπτης (κι όχι μόνο οι Χανιώτες) βλέπει με τα μάτια του την τουριστική αξιοποίηση, τις εκατοντάδες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ταβέρνες κλπ) που λειτουργούν στην περιοχή γύρω από τη δημόσια έκταση, προσφέροντας στους πελάτες τους το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας ελεύθερης δημόσιας έκτασης δίπλα, με τέσσερις παραλίες χωρίς εισιτήριο, δασική έκταση, γήπεδα ποδοσφαίρου, beach volley, ρακέτας, χώρους περιπάτου και αναψυχής. Τουριστική αξιοποίηση δεν είναι μόνο τα πολυώροφα ξενοδοχεία από τα οποία διαθέτουμε πολλά παραδίπλα στον Πλατανιά και την Αγία Μαρίνα, είναι κι οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο και το οξυγόνο, οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις που προσφέρεις αφιλοκερδώς στους επισκέπτες και τους κατοίκους μιας περιοχής.
Νίκη των χιλιάδων πολιτών που κινητοποιήθηκαν – κανενός όψιμου «αγωνιστή»
Η δημόσια έκταση των 584 στρεμμάτων παραχωρήθηκε στο Δήμο Χανίων μετά από την πολύχρονη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, μετά από τη συγκέντρωση 11.500 υπογραφών ενάντια στην τσιμεντοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, αφού η Επιτροπή Αγώνα καθιέρωσε τη γιορτή της Καθαράς Δευτέρας με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών στην ελεύθερη δημόσια έκταση.
Η συμμετοχή των πολιτών ανάγκασε σε αναδίπλωση τόσο την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων όσο και τη δημοτική αρχή, που αρχικά φλέρταραν με το ξεπούλημα ολόκληρης ή τμήματος της δημόσιας έκτασης για τη δημιουργία ξενοδοχείου και συνεδριακού κέντρου για 2000 άτομα, ιδιωτικές πλαζ και πλαζ με εισιτήριο κλπ. Οι όψιμοι «αγωνιστές» που «έσωσαν» τους Αγίους Αποστόλους είχαν επί χρόνια χάσει τη φωνή τους (επιλεκτική αλαλία) ως βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Το πολιτικό κόστος οδήγησε σε αλλαγή στάσης το Δήμο και την κυβέρνηση. Πάει όμως πολύ να εμφανίζονται ως «αγωνιστές» που κέρδισαν τη μάχη, αυτοί που έλαμψαν δια της απουσίας τους όλα αυτά τα χρόνια (όταν δεν ήταν με το απέναντι στρατόπεδο). Τα Χανιά είναι μικρά κι όλοι γνωρίζουν τι (δεν) έκαναν οι βουλευτές στη μάχη αυτή για την υπεράσπιση της παραλίας μας.
Οι χιλιάδες πολίτες που κινητοποιήθηκαν ανάγκασαν το Δήμο να αλλάξει θέση και να διεκδικήσει την περιοχή. Οι δάφνες δεν ανήκουν στο Δήμο, αλλά σ΄ αυτούς τους πολίτες

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates