4/3/14

Ο Γιάννης Σαρρής μιλά στο Flashnews.gr και "ανοίγει τα χαρτιά του" για τον Δήμο Χανίων

Όταν ο εκπαιδευτικός Γιάννης Σαρρής – μέσω μιας πρωτοφανούς διαδικασίας – αναδείχθηκε με ψηφοφορία ως ο επικεφαλής υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων με τον συνδυασμό της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Πρώτα ο Άνθρωπος» πολλοί απόρησαν.

Ποιος είναι αυτός; Τι ξέρει; Έχει γνώσεις για να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση και μάλιστα ως δήμαρχος;

Αυτά ήταν ορισμένα από τα ερωτήματα τα οποία έθεσε το Flashnews.gr στην πρώτη συνέντευξη του κ. Γιάννη Σαρρή σε Μ.Μ.Ε. καλώντας τον παράλληλα να ξεδιπλώσει τα σχέδια και τις προτάσεις του συνδυασμού για καυτά θέματα του Δήμου Χανίων.


Όμως ας ξεκινήσουμε με το «ποιος είναι ο Γιάννης Σαρρής»;

"Γεννήθηκα στο Μάλεμε το έτος1953. Τελείωσα το Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών το 1978. Εργάζομαι στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1982.

Υπηρέτησα στην Αθήνα και σε πολλά σχολεία του νομού μας, μεταξύ των οποίων το Λύκειο της Αμπεριάς για 21 χρόνια. Τα τελευταία 3 χρόνια είμαι Διευθυντής του Λυκείου Βάμου.
Εκλέχτηκα κατά περιόδους στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων και το υπηρέτησα ως μέλος , αντιπρόεδρος και γραμματέας.

Συμμετείχα στη πρωτοβουλία κατοίκων για το πάρκο της Αμπεριάς καθώς και σε δραστηριότητες δομών κοινωνικής αλληλεγγύης. Έπαιξα ποδόσφαιρο στη Πάτρα, τον Ατρόμητο Μάλεμε και τον Παγχανιακό. Είμαι μέλος της αντιφασιστικής κίνησης της ΕΛΜΕ Χανίων."


Γιατί θέσατε υποψηφιότητα στην διαδικασία της δημοτικής κίνησης Πρωτοβουλία Πολιτών:

"Η Πρωτοβουλία Πολιτών είναι ένα ελπιδοφόρο δημοκρατικό εγχείρημα για το Δήμο μας με μεγάλη δυναμική. Μέσα σε λίγες ημέρες πάνω από 600 πολίτες υπογράψαμε ένα κείμενο αρχών και αποφασίσαμε με δημοκρατικές διαδικασίες να προχωρήσουμε στη δημιουργία μια νέας δημοτικής κίνησης.

Ζούμε στιγμές, που ο καθένας πρέπει να δηλώνει παρών στην ενασχόληση με τα κοινά. Με αυτή τη λογική πήρα μέρος στις διαδικασίες της πρωτοβουλίας και έθεσα την υποψηφιότητα μου."


Ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας Δημοτικής Αρχής;

"Να υπηρετεί την αυτοδιοίκηση κι όχι την ετεροδιοίκηση. Να διασφαλίζει τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις αλλά και να ενισχύει πρωτοβουλίες τους .
Να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη πράξη και όχι μόνο στα χαρτά. Να συγκροτηθεί ένα σχέδιο για όλους τους Χανιώτες χωρίς ανοχή στο πελατειακό σύστημα.
Να υπάρχει ανυποχώρητη στάση απέναντι στην επίθεση που δέχεται η κοινωνία σήμερα.
Να εργαστεί για να σταματήσει τη διάλυση της κοινωνίας και να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση, γεγονός που απαιτεί μετασχηματισμό των θεσμών των δομών και των νοοτροπιών μας."


Η δημοτική κίνηση στην οποία εκλεχτήκατε ως επικεφαλής έχει «κομματική» στήριξη ;

"Σαφέστατα. Έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ομάδων πολιτών που δεν ανήκουν σε αυτό τον πολιτικό χώρο και φυσικά τη στηρίζουν απλοί πολίτες. Να σημειώσω ότι χωρίς τη δραστηριοποίηση αυτών των πολιτών η Πρωτοβουλία μας δε μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα."

Θεωρείτε πως είστε ικανός να διαχειριστείτε τα θέματα ενός μεγάλου Δήμου όπως ο Δήμος Χανίων;

"Οι απαντήσεις στα οξυμμένα προβλήματα της πόλης και των πολιτών δεν είναι υπόθεση του ενός, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας συμμετοχικής συλλογικής προσπάθειας. Στη Πρωτοβουλία Πολιτών ολοένα και αυξάνεται το πλήθος των συμπολιτών μας που συμμετέχουν.

Άνθρωποι που διαθέτουν την επιστημονική γνώση, την εμπειρία, τη μεθοδικότητα αλλά και την αποφασιστικότητα που απαιτείται, για να γίνουν πράξη οι ριζικές αλλαγές που επιβάλλονται.

Συνεπώς ο ρόλος ο δικός μου είναι να συμβάλω αποφασιστικά ώστε η απόδοση της ομάδας εργασίας να είναι η μέγιστη, με στόχο να μη γίνουμε απλά διαχειριστές του Δήμου αλλά να κάνουμε και μία τομή στα Δημοτικά πράγματα με την κοινωνία στο προσκήνιο."


Σας προβληματίζει το ότι δεν έχετε αυτοδιοικητική εμπειρία;

 

"Έχω εμπειρία ως πολίτης που βιώνω τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει όσοι διαχειρίζονταν τα κοινά στο Δήμο, στην Περιφέρεια και την Κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή αυτό που επείγει είναι η αλλαγή κατεστημένου που κυριαρχεί στο Δήμο και στη χώρα, το οποίο οδηγεί στη καταστροφή του τόπου. Απ΄ αυτή την άποψη έχω πολύ εμπειρία όπως και η πλειοψηφία των συμπολιτών μου καθώς όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να τελειώσει το πάρτι. Να σημειώσω ότι είναι προφανές ότι είμαστε πλέον μια μεγάλη ομάδα δραστήριων ανθρώπων που περιμένει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Επίσης πολλά από τα μέλη μας είναι καταξιωμένα άτομα στη κοινωνία των Χανίων και με μεγάλη εμπειρία σε θεσμικά όργανα."

Κάποιοι λένε πως δεν είστε «αναγνωρίσιμος» στην ευρύτερη κοινωνία των Χανίων. Τι απαντάτε;

"Μπορούμε να δούμε και σαν θετική αυτή την εκδοχή, γιατί είναι η στιγμή που οι πολίτες πρέπει να πάρουν στα χέρια τα πράγματα απ΄ όλους αυτούς τους “αναγνωρίσιμους” που τα έχουν φτάσει ως εδώ. Στα πρόσωπά τους αναγνωρίζουν όμως και τις πρακτικές που οδήγησαν την κοινωνία στην εξαθλίωση.

Δεν είχαμε τα φώτα των προβολέων επάνω μας αλλά θέλουμε να εκπροσωπήσουμε όλους εκείνους που υπομονετικά και αθόρυβα όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να στηρίξουν μια κοινωνία που διαλύεται."



Ποια είναι τα βασικά θέματα του Δήμου Χανίων στα οποία πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα;

"Από τα πρώτα βασικά θέματα στα οποία θα δοθεί βαρύτητα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Επίσης η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, όπως παιδικοί σταθμοί, η λειτουργία δημοτικών ιατρείων, η βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολείων, η ενίσχυση πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης, με σεβασμό στην αυτονομία τους.

Θέλουμε, επίσης να δώσουμε έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, να δημιουργήσουμε συνθήκες για την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων.


Ακόμα, θέλουμε όσο γίνεται, να ενισχύσουμε την οικονομική δραστηριότητα, να δώσουμε κίνητρα σε συνεργατικά εγχειρήματα, αξιοποιώντας τις δεξιότητες ανθρώπων που σήμερα μένουν ανεκμετάλλευτες. Να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε νέους ανθρώπους για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, να δώσουμε έμφαση στην πολιτιστική αξιοποίηση ορισμένων υποβαθμισμένων ελεύθερων χώρων στις γειτονιές.

Τέλος, να δούμε στη σωστή του βάση το ζήτημα της δημοκρατίας, της συμμετοχής και της διαφάνειας. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλα τα ζωντανά κομμάτια της κοινωνίας, να συζητιούνται τα προβλήματα με τους πολίτες τοπικά και μετά να παίρνονται οι αποφάσεις, επειδή τα συλλογικά προβλήματα χρειάζονται και συλλογικές λύσεις."


Με δεδομένη την οικονομική «ασφυξία» των Δήμων, πως μπορεί να ανταπεξέλθει μια δημοτική αρχή στις υποχρεώσεις της έναντι των πολιτών;

"Πρώτον, όπως κάθε Δήμος, έστω και πετσοκομμένα λόγω μνημονίων και Καλλικράτη, έτσι και ο Δήμος Χανίων έχει έσοδα. Η ερώτηση είναι με ποιες προτεραιότητες κατανέμονται οι όποιοι πόροι. Σ’ εμάς προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.
 

Επιπλέον δε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την οικονομική ασφυξία των δήμων γιατί αυτό αποτελεί μέρος μιας πολιτικής που στοχεύει στις ιδιωτικοποιήσεις. Οφείλουμε να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της πορείας.

Τέλος είναι προφανές ότι οποιαδήποτε δυνατότητα να παρασχεθούν υπηρεσίες μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και όχι μόνο, θα αξιοποιηθεί με μεγάλη προσοχή."

Πως μπορούν να γίνουν έργα υποδομής στον Δήμο Χανίων και ποια έχουν άμεση προτεραιότητα;



"Κατ’ αρχήν πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα επόμενα χρόνια ο τόπος ή θα αλλάξει ή θα μαραζώσει. Εμείς συστρατευόμαστε σε ένα μεγάλο έργο μετασχηματισμού της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα υπάρχοντα που μπορεί κανείς να διαπιστώσει, θα αναδειχθούν και άλλες πολύ μεγάλες ανάγκες υποδομών. Δε θα τοποθετηθούμε τώρα αναλυτικά σε αυτό, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ως κοινωνία έχουμε μάθει στη μονομανία με τα έργα και δη τα μεγάλα.

Το μεγαλύτερο έργο αφορά την καθημερινότητα του πολίτη. Ο Δήμος θα κριθεί από τα πολλά μικρά και όχι από τα 2-3 «μεγάλα έργα» που είναι συνήθως έργα βιτρίνας. Επιπλέον όμως χρειάζονται και μεγάλα έργα ουσίας. Το μεγάλο έργο είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο."


Πως μπορούν να βελτιωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες;

"Αν και αναφέρθηκα επαναλαμβάνουμε ότι, σαν Δήμος θα κάνουμε οτιδήποτε για να βελτιωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες απέναντι στην επίθεση που δέχεται όλη η κοινωνία. Αλλά παράλληλα θα στηριχθούμε στην ιστορική αλλά και τρέχουσα εμπειρία της κοινωνικής αλληλεγγύης των κοινωνικών συνεταιρισμών και γενικότερα της κοινωνικής οικονομίας."



Τι μπορεί να γίνει για την προστασία του περιβάλλοντος και ποιες είναι οι προτεραιότητες;

"Δεν αντιμετωπίζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με την τυπική έννοια που αναφέρεται συνήθως, δηλαδή με το χιλιοειπωμένο που ακούμε συνέχεια: «με σεβασμό στο περιβάλλον». Κάθε σχέδιο, κάθε πρόταση της ομάδας μας ξεκινά από την ανάγκη να ζούμε σε ένα ποιοτικό περιβάλλον, είτε αναφερόμαστε στο αστικό είτε στο αγροτικό είτε στο φυσικό περιβάλλον. Η διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος αποτελεί για μας αδιαπραγμάτευτη αρχή και όρο για βιώσιμη ανάπτυξη στο 21ο αιώνα."

Ποια είναι η άποψή σας για το κυκλοφοριακό θέμα της πόλης των Χανίων;

"Καλό παράδειγμα για την προηγούμενη ερώτηση. Χρειάζεται να υπάρχει ένας γενικότερος σχεδιασμός που να περιλαμβάνει τη χρήση μικρών λεωφορείων με πυκνές διαδρομές και με 2-3 βασικές αφετηρίες στα όρια της πόλης, περιφερειακά παρκινγκ, ποδηλατοδρόμους, χωρίς όμως εκπτώσεις στη δυνατότητα μετακίνησης των πολιτών."

Τι πρέπει να γίνει για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού;

"Σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει η βιώσιμη ανάπτυξη όχι για πέντε χρόνια αλλά και για τα παιδιά μας. Μερικά σημεία από τις πολλές ιδέες που έχουμε:

Να προσφέρομε ουσιαστικές υπηρεσίες στους επισκέπτες μας. Κεντρικό θέμα είναι να τους αποκαλύψουμε όλες τις ιδιαιτερότητες των Χανίων: από τα αρχαιολογικά μνημεία κάθε εποχής ως τα μικρά φυσικά διαμάντια γύρω από τα Χανιά, όπως για παράδειγμα Φαράγγι Θερίσου, Αγιά, Γκουβερνέτο, Ορεινά Κεραμιά…

Ταυτόχρονα να δείχνουμε τη σχέση των Χανίων με τις υπόλοιπες φυσικές ιδιαιτερότητες του Νομού όπως Σαμαριά, Μπάλος, Ελαφονήσι, Ορεινός Αποκόρωνας….

Να υπάρχει πληροφόρηση για τις παραδοσιακές δραστηριότητες όπως λάδι – ελαιουργεία, κρασί, τσικουδιά και οινοποιεία, κτηνοτροφία και γαλακτοκομικά…

Να δημιουργήσουμε κέντρα πληροφόρησης για τα παραπάνω αλλά και για τις σχετικές επιχειρήσεις τόσο ως φυσική όσο και ως ψηφιακή παρουσία των Χανίων και να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη μείωση του κόστους των θαλάσσιων μεταφορών.


Για να αναπτυχθεί ο τουρισμός θα πρέπει να συνεργαστούμε με άλλους Δήμους και την Περιφέρεια, ώστε να έχουμε κοινό βηματισμό."


Εάν αναδειχθείτε ως δημοτική αρχή, πως θα θέλατε να είναι οι σχέσεις σας με τους άλλους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης;

"Σχέσεις δημιουργικής σύγκρουσης. Έχομε ζωτική ανάγκη την ουσιαστική καλοπροαίρετη κριτική όσο σκληρή και να είναι."

Ναπολέων Σαραντίδης
sarantidis@flashnews.gr

Flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates