7/7/14

Το Κλειστό Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου έγινε για τους δημότες και σ' αυτούς πρέπει να παραχωρηθεί

Δημοσιοποιήθηκε η δρομολογημένη παραχώρηση του κλειστού Κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Το έργο κατασκευής του κολυμβητηρίου έγινε με το Πρόγαμμα Ελλάδα 2004, σε οικόπεδο του Πολυτεχνείου Κρήτης,  αλλά για την εξυπηρέτηση της χανιώτικης κοινωνίας και κόστισε στον έλληνα φορολογούμενο περίπου 5 εκ. ευρώ, χωρίς να λειτουργήσει ποτέ, ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής του υπήρξαν σοβαρά τεχνικά "λάθη" που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του και επισύρουν ποινικές ευθύνες τις οποίες ώφειλε να ερευνήσει η πολιτεία. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή που φαίνεται στη φωτογραφία με την πισίνα να είναι φτιαγμένη με τούβλα, δηλαδή δεν είναι καν στεγανή, ενώ μπορεί κανείς να αναρωτηθεί μετα απ' αυτό, μήπως τελικά και το ίδιο το κτίριο είναι στατικά ασφαλές ή κινδυνεύει να πέσει.  Τέλος τεράστιες είναι και οι πολιτικές ευθύνες για το ότι οι παράγοντες του τόπου στάθηκαν ανίκανοι να βρουν λυσεις για τη λειτουργία του.
Παρ' όλα αυτά, η παραχώρηση του στο Πολυτεχνείο δε συνάδει με το σκοπό της δημιουργίας του. Δηλαδή δεν μπορεί στο όνομα της διαχρονικής ανικανότητας των τοπικών αρχών, το ίδρυμα να καπηλευτεί κάτι που ανήκει σε όλους μας και να καθορίσει τη λειτουργία του χωρίς τη συμμετοχή των κοινωνικών και αθλητικών φορέων των Χανίων.
Πιστεύω ότι η παραχώρηση αυτή μεθοδεύεται εδώ και χρόνια καθώς εσκεμμένα δεν υπεγράφη ποτέ η σύμβαση παραχώρησής του στο Δήμο προκειμένου να γίνεται το ζήτημα της λειτουργίας του αντικείμενο σπέκουλας και εκβιασμών μεταξύ δημάρχων και πρυτανικών αρχών. Η σύμβαση αυτή έδινε την κυριότητά του στην τοπική αυτοδιοίκηση. 
Ξαναθέτω τις προτάσεις μου, όπως τέθηκαν και στη δημοτική κίνηση Πρωτοβουλία Πολιτών προεκλογικά:
Το έργο αυτό, έγινε για λογαριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις ανάγκες των δημοτών και σ’ αυτούς πρέπει να παραδοθεί, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να μείνει στην κυριότητα της ΓΓΑ όπου κινδυνεύει με ξεπούλημα.
Επαναφέρουμε την πρόταση για δημιουργία φορέα διαχείρισης αποτελούμενο κυρίως από το Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης που θα παραλάβει το έργο με την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης από το ίδρυμα προς το Δήμο.
Να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσουν κάποιοι από τους αναξιοποίητους χώρους του που έχουν ανεξάρτητη πρόσβαση από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως ο συνεδριακός χώρος, οι χώροι εκδηλώσεων και τα γραφεία για τις πολιτιστικές και άλλες ανάγκες της περιοχής, έως ότου βρεθούν χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την πλήρη λειτουργία του με τη χρήση ΑΠΕ για την ενεργειακή του αυτάρκεια.

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνω γι'αυτο. Αυτο δεν πρεπει να γινει.Τα χρηματα στον Δημο τουλαχιστον πρεπει να επιστραφουν συν το οποιο κοστος που δεν δουλεψε τοσα χρονια. Απο ποιον ομως? Απο αυτους που φαγανε ασυστολως τα λεφτα ειναι η προφανης απαντηση, οπου και αν τα εχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates