29/6/15

Το ΟΧΙ, αφετηρία για διαπραγμάτευση από μηδενική βάση σύμφωνα με την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ



Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Αν. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η δημοκρατία είναι υπέρτατη αξία στην Ελλάδα και το δημοψήφισμα θα γίνει ανεξάρτητα από την απόφαση του Eurogroup”. Επιπλέον επισήμανε πως, όποια απόφαση και να πάρει η Ευρωομάδα, ο ελληνικός λαός θα έχει οξυγόνο και την επόμενη εβδομάδα και θα επιβιώσει  

Ο κ. Ντάισελμπλουμ και το Eurogroup αποφάσισαν την περασμένη Πέμπτη να δώσουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόταση των θεσμών. Το Σάββατο ξαφνικά ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις!

Όλη η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση, η οποία μάλιστα τη Δευτέρα στο ΕuroSummit θεωρήθηκε ως μια πολύ καλή βάση για συζήτηση.

Οι θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις παράλογες που δεν θα γίνονταν αποδέκτες από καμία ελληνική κυβέρνηση. Τα τελεσίγραφα όταν κατατίθενται ενίοτε επιστρέφουν.

Ο ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή αποφασίζει για την αξιοπρέπεια του απερίσπαστος από στυγνούς εκβιασμούς.

Η κυβέρνηση επιλέγει το δημοψήφισμα με μέγιστο αίσθημα πολιτικής ευθύνης. Δεν μεταφέρει τα βάρη της απόφασης στον ελληνικό λαό, αλλά δίνει το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να εκφραστεί, δίνοντας ένα εθνικό μήνυμα ενότητας απέναντι στα τελεσίγραφα.

Δεν μπορεί η πλευρά των δανειστών να λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις. Η πλευρά των Θεσμών ήταν εκείνη που στο δεύτερο έκτακτο Eurogroup έθεσε υπό μορφή τελεσιγράφου στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να αποδεχτεί την πρόταση των Θεσμών μέχρι το Σάββατο.

Η ΝΔ δεν τολμά να πει ναι στην πρόταση των δανειστών, αυτό όμως κάνει επί της ουσίας με το να απαντά ναι στο δημοψήφισμα. Ναι ως απάντηση στο δημοψήφισμα = Ναι στη συμφωνία. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ συντονίζονται με τις πιο ακραίες φωνές των δανειστών που ζητούν την υποταγή της χώρας.

Αποτελεί «κρίσιμο εθνικό θέμα» το ζήτημα της πορείας της χώρας. Καθηγητές συνταγματικού δικαίου που δεν έχουν σχέση με κυβέρνηση λένε το ίδιο (Μανιτάκης, Σωτηρέλης κτλ). Το ζήτημα δεν είναι δημοσιονομικό, όπως προσπαθεί να ισχυριστεί το ΠΑΣΟΚ επειδή δεν θέλει τοποθετηθεί επί της ουσίας πάνω στις προτάσεις των δανειστών.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης αποκαλούν “πραξικόπημα” την προσφυγή στο λαό, που είναι η μεγαλύτερη έκφραση της δημοκρατίας. Στο δημοψήφισμα θα συμμετάσχει ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ο οποίος τα τελευταία 5 χρόνια τέθηκε στο περιθώριο, στην ανεργία και τη φτώχεια, από τα μνημόνια και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που τα συνόδευσαν, τα οποία καταστρατάγησαν κάθε έννοια της έννομης συνταγματικής τάξης.
Ευρωπαϊκή απάντηση είναι η απάντηση του ΟΧΙ. Είναι απάντηση τόσο υπεράσπισης της Ευρώπης, όσο και υπεράσπιση της εθνικής αξιοπρέπειας.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης που τέθηκαν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμών λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των θεσμών. Το μήνυμα από το δημοψήφισμα θα είναι καταλυτικό για έναν ακόμα πιο ευνοϊκό συσχετισμό δυνάμεων και απόψεων σε διεθνή κλίμακα υπέρ των ελληνικών προτάσεων και δικαίων για μια έντιμη συμφωνία, που θα επιτευχθεί μετά. Ένα ισχυρό “όχι”  του ελληνικού λαού θα αποτελέσει την αφετηρία για διαπραγμάτευση από μηδενική βάση.

Στο δημοψήφισμα θα συμμετάσχει ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ο οποίος τα τελευταία 5 χρόνια τέθηκε στο περιθώριο, στην ανεργία και τη φτώχεια, από τα μνημόνια και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που τα συνόδευσαν, τα οποία καταστρατάγησαν κάθε έννοια της έννομης συνταγματικής τάξης.
Οι προτάσεις των δανειστών δεν περιέχουν καμία δέσμευση για το χρέος. Το μόνο που προβλέπουν είναι δεκάδες απάνθρωπα μέτρα λιτότητας και φτωχοποίησης του ελληνικού λαού

Στην πεντάμηνη παράταση που πρότειναν οι δανειστές είχε περιληφθεί νέο πρόγραμμα: Η ελληνική πλευρά ζητούσε τα 10,9 δισ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με το 2ο μνημόνιο είχαν στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των οφειλομένων στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ωστόσο, οι δανειστές είπαν πως τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αναπληρωθούν από τον ESM, όμως αυτό θα απαιτούσε νέο πρόγραμμα, όπως ισχυρίστηκαν. Με άλλα λόγια, είχαν συμπεριλάβει νέο μνημόνιο στην 5μηνη παράταση!   

Η συμφωνία που πρότειναν δεν έβαζε στο περιθώριο την κρίση. Δεν έδινε καμία προοπτική εξόδου στις αγορές. Αυτό που πρότειναν περιείχε αξιολογήσεις κάθε μήνα.

Η απόρριψη του αιτήματός για παράταση λίγων εβδομάδων στο πρόγραμμα προκαλεί μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία του Eurogroup

Οι δανειστές ζητούν αίμα

Οι προτάσεις των “Θεσμών” περιέχουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση φορολογίας σε κρίσιμους παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και το ξεπούλημα στρατηγικών επιχειρήσεων όπως της ΔΕΗ. Δείτε ενδεικτικά:

- ΦΠΑ 23% στα ξενοδοχεία και την εστίαση
- Κατάργηση των επιδοτήσεων για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντιζελ για τους αγρότες, καλύτερη στόχευση και μείωση στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.
-Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 80% σε 100% για τα Νομικά Πρόσωπα, και από 55% σε 100% για ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αποτελεί υπέρμετρη επιβάρυνση για όλες τις επιχειρήσεις, καθώς και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά και την έλλειψη ρευστότητας.
-Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις
       α )Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13 % σε 26%
       β) Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5%στο 100%
       γ) Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων που ίσχυε για ποσό έως 12.000 ευρώ

- Μείωση της τιμής των φαρμάκων εκτός πατέντας, που θα είναι και το τελικό χτύπημα στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Με το μέτρο αυτό οι απαιτήσεις των δανειστών φωτογραφίζουν συγκεκριμένα συμφέροντα, μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates