23/9/11

Η θερμή υποδοχή του Μίκη από τον Σκουλάκη



Με "αγκαλίτσες και φιλάκια" υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης τον Μίκη Θεοδωράκη στο πατρικό του μεγάλου συνθέτη στο Γαλατά, όπου τον πήγαν οι διοργανωτές της προχθεσινής εκδήλωσης. Περιέργως, ο κ. Σκουλάκης δεν ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο ηγέτης της Κϊνησης Ανεξάρτητων Πολιτών "ΣΠΙΘΑ" θεωρεί τον ίδιο προδότη της πατρίδας μια και συναίνεσε στο ξεπούλημά της με το πρώτο μνημόνιο. Πάντως, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή έσπευσε να φωτογραφηθεί με το συνθέτη, ο οποίος επίσης, περιέργως αποδέχτηκε τις τιμές που του έκαναν. Οπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, οι δύο άντρες δεν είχαν να χωρίσουν τίποτα. Εξάλλου, το θέμα ήταν η μετατροπή του πατρικού των αδελφών Θεοδωράκη σε μουσείο. Από το Δήμο Χανίων λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου για το θέμα:


"Τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη υποδέχτηκε την Τετάρτη 21/9/2011 το πρωί, στην πατρική του οικία στην περιοχή Πάνω Γαλατάς της Δημοτικής Ενότητας Νέας Κυδωνίας, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης. Στην υποδοχή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Αντιδήμαρχοι Χανίων, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γαλατά, Νικόλαος Παινεσάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων «Μ. Θεοδωράκης», Γεώργιος Αγοραστάκης, ο αρχιτέκτονας  - μελετητής, κ. Μαυρακάκης, η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου με περιοχή αρμοδιότητας τη Νέα Κυδωνία, κα. Κοκκινάκη, ο πρώην Δήμαρχος Ν. Κυδωνίας και νυν Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Σταματάκης, φίλοι και συνεργάτες του μουσικοσυνθέτη.
Ο κ. Σκουλάκης καλωσόρισε τον Μίκη Θεοδωράκη, επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό, που του είχε αποδοθεί παλαιότερα «Ουρανο – Μίκης» και δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή των Χανίων θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ενταχθεί στα προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού το έργο μετατροπής της οικίας Θεοδωράκη σε Μουσείο.

Στον κ. Θεοδωράκη παρουσιάστηκε από τον αρχιτέκτονα – μελετητή κ. Μαυρακάκη η προμελέτη μετατροπής της οικίας σε μουσειακό – εκθεσιακό χώρο, όπως έχει εκπονηθεί από μελετητική ομάδα ιδιωτών αρχιτεκτόνων, καθώς και τα σχέδια για την ολοκλήρωση της προμελέτης και την έναρξη του έργου.

Σύμφωνα με την προμελέτη, το σπίτι θα μετατραπεί σε μουσειακό - εκθεσιακό χώρο, όπου θα υπάρχουν αντικείμενα, που έχουν σχέση με την παρουσία της οικογένειας Θεοδωράκη στον Γαλατά, σημαντικά βιβλία, καθώς επίσης σε τμήμα της οικίας θα πραγματοποιούνται σεμινάρια.

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε σε μνήμες του παρελθόντος και ανακάλεσε ευχάριστες οικογενειακές στιγμές από την παιδική του ηλικία. Μάλιστα, αναφορικά με το εγχείρημα μετατροπής της συγκεκριμένης οικίας σε Μουσείο εξέφρασε την επιθυμία αυτό να ονομαστεί «Μουσείο Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη», καθώς ο αδελφός του, ο οποίος ήταν στενά συνδεδεμένος με την οικία, αφού σε αυτή διέμενε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιούργησε σε αυτή σημαντικό τμήμα του έργου του.  

Επίσης, ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε να εμπλουτιστεί το Μουσείο με αρχειακό και όχι μόνο υλικό, που φυλάσσεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν, ώστε όχι μόνο να συντηρηθεί αλλά και να αξιοποιηθεί προς όφελος των επόμενων γενιών η οικία και το υλικό, που θα περιέχεται σε αυτήν.

Σημειώνεται ότι αρωγός στην προσπάθεια μετατροπής της οικίας Θεοδωράκη, η οποία έχει περιέλθει ιδιοκτησιακά -έπειτα από αγορά της- στον πρώην Δήμο Νέας Κυδωνίας, είναι το Μουσείο Μπενάκη.

Περισσότερα | στη σελίδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates