30/9/11

Σε “Κλινική” προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων προσανατολίζεται η Δημοτική Αρχή


Σ΄ενα χώρο που θα περιθάλπτει κλινικά και θα στειρώνει τ αδεσποτα ζώα που υπάρχουν στα όρια του νέου μητροπολιτικού Δήμου Χανίων πρσανατολίζεται η δημοτική αρχή, ώστε να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα της παρουσίας των ζώων αυτών στους δρόμους.
Στο χώρο αυτό, ο οποίος δεν έχει βρεθεί ακόμα, όλα τ αδέσποτα ζώα θα συγκεντρώνονται για λίγες ημέρες, θα καταγράφονται και θ' αποκτούν αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης με ειδικό μικροτσίπ, το οποίο θα τοποθετείται με μικρή χειρουργική επέμβαση στον αυχένα τους, τα θυλυκά θα στειρώνονται και αν χρειαστεί θα περιθάλπτονται για βραχύ χρονικό διάστημα, μέχρις ότου αποκατασταθεί η υγέια τους. Μ' αυτή τη λύση φαίνεται ότι εγκαταλείπεται οριστικά η ιδέα της δημιουργίας ενός κυνοκομείου, κάτι που είχε σχεδιαστεί και αποφασισθεί τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι στο Νομό Χανίων υπάρχουν συνολικά πάνω από 3.000 αδέσποτα ζώα, γεγονός που επιβάλλει την άμεση υλοποίηση της συγκεκριμένης προσπάθειας, αφού πολλά απ' αυτά κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και επιτίθενται σε ανθρώπους και σε άλλα ζώα. Στο μεταξύ, σύντομα θα ψηφισθεί από τη Βουλή το σχέδιο νομου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά τα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων και το οποίο αναφέρεται στα θέματα ηλεκτρονικής σήμανσης που θα πρόκειται να φέρουν οι γάτες και οι σκύλοι, είτε πρόκειται για δεσποζόμενα, είτε για αδέσποτα, ενώ μέσα απ' αυτό το νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα θέματα στειρώσεων των θηλυκών αδέσποτων ζώων καιτης περισυλλογής και διαχείρισής τους σε κάθε δήμο.
 
Ο Αντιδήμαρχος Χανίων Δημήτρης Λειψάκης υπογράμμισε ότι το ζήτημα της δημιουργίας χώρου για την περισυλλογή, τη στείρωση και την περίθαλψη των αδέσπτοων ζώων θα μας απασχολήσει έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα. Μετά την ψήφιση του νόμου, θα είμαστε υποψρεωμένοι ως Δήμος να βρούμε έναν τέτοιο χώρο, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που δραστηριοποιούνται στο Ν. Χανίων. Κάτω απ' αυτό το πρίσμα θα συγκληθεί άμεσα μια ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων με το θέμα, όπου θα γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις.
Η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων “Η Προστασία των Ζώων” και Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Αναστασία Μπομπολάκη ισχυρίζεται πως “μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο υποσχέσεις από τις πρώην δημοτικές αρχές του νομού μας για την προστασία των ζώων. Ολες οι δημοτικές αρχές τα προηγούμενα χρόνια είχαν δεσμευθεί ότι θα λειτουργούσαν ένα χώρο για την κλινική περίθαλψη και την στείρωση των αδέσποτων ζώων χωρίς αυτό να έχει προχωρήσει.
Εδώ και επτά μήνες που έχει την εξουσία η νέα δημοτική αρχή Χανίων, παρά τις επανειλημένες συσκέψεις που έχουν γίνει, με τη συμμετοχή των αρμοδίων δεν έχει γίνει δυστυχώς τίποτα και δε βλέπω πώς ψάχνουν να βρουν χώρο. Με δεδομένο ότι τ' αδέσποτα ζώα είναι πάνω από 3.000 στο νομό και δέκα καταφύγια (κυνοκομεία) να φτιάξουμε θα υπάρχει πρόβλημα, καθώς στα καταφύγια αυτά μπορούν να “φιλοξενηθούν” μόνο 80 ζώα στο κάθε ένα. Επισης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε καθημερινή βάση γεννιούνται και νέα αδέσποτα ζώα. Ετσι λοιπόν ο σχεδιασμός για την παραμονή των ζώων αυτών σε καταφύγιο έχει απομακρυνθεί από την πολιτεία και από τα φιλοζωικά σωματεία. Αντίθετα, σ' ενα χώρο περισυλλογής, τον οποίο εξετάζουμε να γίνει στα Χανιά, τα ζώα θα περιθάλπτονται για 2-3 ημέρες, θα στειρώνονται και θα τους τοποθετείται ηλεκτρονική σήμανση, ενώ στη συνέχεια θα επανατοποθετούνται στο σημείο απ' το οποίο περισυνελλέγησαν. Γίνεται βέβαια προηγουμένως μια προσπάθεια από τα φιλοζωικά σωματεία για την υιοθέτηση αυτών των ζώων, όμως τα τελευταία χρόνια αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν κανέναν αποτέλεσμα”.
Υπογραμμίζεται ότι κάθετη αντίρρηση εκφράζουν οι φιλοζωικοί σύλλογοι στο ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στους ιδιοκτήτες πανω από δύο κατοικιδίων σε πολυκατοικία, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νβέος νόμος, αφού υποστηρίζουν ότι αυτός ο κανόνας “παρεμβαίνει” στο συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει όσα ζώα του επιτρέπουν τα τετραγωνικά του διαμερίσματός του.

Περισσότερα | στη σελίδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates