21/9/11

"ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ; Μια πρόταση για περισσότερη δημοκρατία

Γράφει  ο  Γιάννης  Ευλογημένος

Για την δική μου γενιά, την γενιά του Πολυτεχνείου η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της πολιτικής ελευθερίας ήταν και είναι το πρώτο και χωρίς παρεκκλίσεις πολιτικό καθήκον. Η  Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι αναπόσπαστο  στοιχείο της Δημοκρατίας και το Κοινοβούλιο η σημαία της. Για την δημοκρατική αριστερά ο κοινοβουλευτισμός είναι αδιαπραγμάτευτος σε οποιαδήποτε προοδευτικό κοινωνικό σύστημα, περισσότερο δε ακόμα σε μια πιο προχωρημένη κοινωνία , τον σοσιαλισμό.   
Σήμερα το πολιτικό σύστημα διέρχεται μια βαθιά κρίση. Η οικονομική  κρίση, η πολιτική διαφθορά και η  ανικανότητα των πολιτικών κομμάτων που διακυβερνούν την χώρα μας, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αντιδημοκρατικότερη  άσκηση πολιτικής εξουσίας και στον εκφυλισμό του κοινοβουλευτικού συστήματος.
Κοινή πεποίθηση αποτελεί πλέον ότι σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η πολιτική διακυβέρνηση και διαχείριση της ελληνικής κοινωνίας έχουν κτυπήσει το κόκκινο στην αναξιοπιστία και στην λαϊκή αγανάκτηση.
Υπάρχει προοπτική βελτίωσης του πολιτικού συστήματος ; Είναι δυνατή η αμεσότερη  δημοκρατία ;  Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία, μπορεί στην Ελλάδα να ξαναγεννηθεί ;   
Στην κατεύθυνση αυτή καταθέτω την παρακάτω πρόταση.
Προτείνεται η κατάργηση του θεσμού του «βουλευτή» με αντικατάσταση  την καθιέρωση της «βουλευτικής έδρας» με τα εξής χαρακτηριστικά:


Στις εκλογές στην θέση βουλευτή εκλέγεται ομάδα ατόμων που διαχειρίζεται την βουλευτική έδρα. Σε κάθε συνεδρίαση η «βουλευτική έδρα» στέλνει όποιον εκπρόσωπο θέλει (π.χ. περιοδικά ανά εξάμηνο ή ανά έτος ή ανά συνεδρίαση) από αυτούς που έχουν δηλωθεί στις εκλογές. Όλοι ανεξαίρετα οι εκπρόσωποι εργάζονται κανονικά στις καθιερωμένες τους εργασίες και απαγορεύεται η «επαγγελματοποίηση πολιτικού»
Ο εκπρόσωπος ψηφίζει και προωθεί στην Βουλή τις πολιτικές θέσεις που έχουν ψηφιστεί στην λαϊκή Συνέλευση   της περιοχής από την οποία έχει εκλεγεί η έδρα ή από κάποιο εξουσιοδοτημένο όργανο της Συνέλευσης.
Όσα μέλη  της κυβέρνησης είναι εκπρόσωποι βουλευτικής έδρας,
 με τον διορισμό τους παύουν να είναι εκπρόσωποι της Βουλής.

Μήπως αυτή η λειτουργία καταργεί τα κόμματα ;
Φυσικά όχι. Απεναντίας ενισχύει τους δεσμούς κάθε κόμματος με την κοινωνία, αν βέβαια αυτό αποτελεί επιθυμία κάθε κομματικής εξουσίας.
Τα άτομα τα οποία συγκροτούν μία «βουλευτική έδρα» είναι μέλη στο ίδιο κόμμα ή ανήκουν στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο άρα έχουν κοινό πολιτικό πλαίσιο επικοινωνίας. Η ικανότητα σύνδεσης τους με την κοινωνία για την διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών που θα υποστηρίξουν στο Κοινοβούλιο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της «άμεσης δημοκρατίας»

Τι γίνεται μέχρι την αποδοχή του θεσμού αυτού και συνταγματικά ;
Ένα κόμμα από μόνο του μπορεί να εφαρμόσει το σύστημα αυτό επί της ουσίας , δημιουργώντας την ομάδα της «βουλευτικής έδρας» κρατώντας ένα επίσημο εκπρόσωπο ως «βουλευτή» για συγκεκριμένη διάρκεια, παράδειγμα για μία διετία Αυτό το άτομο θα επανέλθει στην εργασία του με την λήξη της θητείας του και θα συμμετέχει στην ομάδα στήριξης της βουλευτικής έδρας.

Η πρόταση  αυτή προωθεί συνθήκες ανάπτυξης αμεσότερης δημοκρατίας,  απομονώνει  τις αιτίες που τρέφουν τις πελατειακές σχέσεις κομμάτων – ψηφοφόρων, ευνοεί την συμμετοχή στην πολιτική ικανών ατόμων καταξιωμένων επαγγελματικά στον χώρο τους και ενισχύει την σύνδεση της πολιτικής με τον απλό πολίτη
Έχουμε   θάρρος ; ας τολμήσουμε την εφαρμογή  τέτοιων  αλλαγών. 


Περισσότερα | στη σελίδα μας στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates