16/5/11

Γολγοθάς: Το πιο αιματοβαμμένο μνημείο της Κρήτης, κατάντησε σταύλος!



του Σωκράτη Κάμπα

Εξω από την κοινότητα του Γαλατά υπάρχει ένας τόπος πίσω από τις φυλακές της Αγυιάς που τη δεκαετία 40-50 ονομάσθηκε από τους ντόπιους Γολγοθάς και όχι τυχαία.
Σ' αυτό το σημείο, στη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς εκτελέσθηκαν πάνω από 130 πατριώτες. Οι ντόπιοι εύστοχα λοιπόν ονόμασαν και παρομοίωσαν αυτόν τον τόπο με το Γολγοθά – τόπο βασανιστηρίων των Ρωμαίων στην περιοχή της Μ. Ανατολής.
Σήμερα, 70 χρόνια μετά τις εκτελέσεις έχει ανεγερθεί ένα μνημείο στον τόπο αυτό, για να θυμίζε στις επόμενες γενιές τη βιαιότητα των κατοχικών στρατευμάτων και τα δεινά του πολέμου.
Είναι επισκέψιμος ο χώρος αυτός;
Μπορεί κάποιος να πάει και να αφήσει ένα μπουκέτο λουλούδια και ν' αναλογισθεί και να συνειδητοποιήσει τη βαρβαρότητα του πολέμου;
Νομίζω πως ΟΧΙ.
Το μνημείο παραμένει κλειδωμένο και η είσοδός του έχει γίνει η κούρτα των φυλακών της Αγυιάς.
Αυτό είναι το αξιακό μας σύστημα σήμερα; Τις σπουδαίες μνήμες να τις κάνουμε στάβλο;
Να μην αναδεικνύουμε τα μνημεία μας (όχι τα “φαραωνικά” γιατί αυτά τα δείχνουμε) αλλά τ' απλά και ταπεινά, τα ποτισμένα με το αίμα τόσων αθώων που σκέφθηκαν να “εγκληματίσουν” κατά της βαρβαρότητας της Κατοχής από τους Γερμανούς;
Ας ανοιχτεί λοιπόν αυτό το μικρό και ταπεινό μνημείο, ίσως κάποιοι να θέλουν να τιμήσουν αυτόν τον τόπο.
Ισως κάποιοι να θέλουν να θρέψουν τη μνήμη τους με τις αξίες αυτών των μικρών και ταπεινών ανθρώπων που θέλαν, τι άλλο; Ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates