19/11/11

Οι σκανδαλώδεις παρανομίες της Ι.Μ. Χρυσοπηγής στον Κάστελλο Βαρυπέτρου

Φωτογραφίες που αποδεικνύουν τις καταγγελίες των κατοίκων του Βαρυπέτρου αλλά και των δύο Αρχαιολογικών Υπηρεσιών (Προϊστορικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) για τις παρανομίες που έχει διαπράξει η Ι.Μ. Χρυσοπηγής στην περιοχή του Κάστελλου Βαρυπέτρου, δημοσιεύουμε εδώ κατ’ αποκλειστικότητα.  Οι πρωτοφανείς πολεοδομικές και αρχαιολογικές παραβάσεις όχι απλά δε συνάδουν με το μοναστικό ήθος, αλλά προσβάλλουν και το μοναχισμό και την τοπική εκκλησιαστική ηγεσία!

Ο «αγροτικός δρόμος» που διανοίχτηκε για τις «περιορισμένες ανάγκες» της Μονής. Οι δύο υπηρεσίες καταγγέλουν ότι πραγματοποιήθηκαν αυθαίρετες εργασίες εκβραχισμού, διαπλάτυνσης και ασφαλτόστρωσης του υφιστάμενου αγροτικού δρόμου. «Οι εργασίες εκτελούνταν νυχθημερόν και ολοκληρώθηκαν, παρά τα συνεχή σήματα διακοπής της Εφορείας μας και της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Σε αυτοψία που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώσαμε ότι είχαν γίνει εκτεταμένοι εκβραχισμοί στο πρανές του δρόμου, σε ύψος έως 4,00 μ. και πλάτος έως 2,00 μ., που κατέστρεψαν τάφο των ιστορικών χρόνων, αλλοίωσαν το ανάγλυφο της περιοχής και τη φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου.» λέει η ΚΕ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Η Ι.Μ. πήρε αρχικά έγκριση για «την εγκατάσταση μικρής μοναστηριακής μονάδας μέσα στο φρούριο» αλλά μετά της επετράπη να χτίσει ακριβώς έξω από τα τείχη, μια και η θεμελίωσή του θα κατέστρεφε τον αρχαιολογικό χώρο. Τελικά, παρά τη διακοπή εργασιών που διέταξε η 28η Ε.Β.Α. προέκυψε ένα 4όροφο ογκώδες κτίριο 1.800 τετραγωνικών, διπλάσιο από το ήδη εγκεκριμένο, το οποίο προβάλλεται επί των τειχών, με αποτέλεσμα να αλλοιώνει την τοπογραφία της αρχαίας πόλης.
Σε αυτοψία της 28ης Ε.Β.Α.  στο φρούριο «διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός αρκετά μεγάλου περιφραγμένου περιβολιού με ντομάτες μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Επίσης υπήρχε ένα αναβατόριο πάνω στον βυζαντινό πύργο μέχρι τη μονή για να μεταφέρει τα προϊόντα, ένα σκαπτικό μηχάνημα για το όργωμα του αρχαιολογικού χώρου και μια πλαστική μεγάλη δεξαμενή μέσα σε αρχαίο κτίσμα. Η διαχείριση πάντως ενός παρθένου αρχαιολογικού χώρου δεν επιτρέπει ούτε το όργωμα ούτε τη μετατροπή του σε περιβόλι.» Και η ΚΕ’ Ε.Π.Κ.Α. συμπληρώνει «η περίφραξη, η οποία κλειδώνει με λουκέτο, αποκλείει την πρόσβαση σε απλούς επισκέπτες αλλά και σε υπαλλήλους της Υπηρεσίας μας, χωρίς την προηγούμενη συνεννόηση και άδεια της Ι. Μονής».
«Στις ενέργειες της Μονής έρχεται να προστεθεί και η περίφραξη που έχει κατασκευάσει εδώ και χρόνια τόσο μέσα στην τειχισμένη ακρόπολη (Ζώνη Α) όσο κι έξω απ’ αυτήν, χωρίς την έγκριση και επίβλεψη των αρμοδίων Υπηρεσιών, και η οποία διασπά την ενότητα του αρχαιολογικού χώρου και τον καθιστά μη επισκέψιμο στο σύνολό του. Εκτός όμως απ’ αυτά η Μονή τελευταία έχει οικειοποιηθεί και την πηγή που υπάρχει στα ανατολικά του Καστελιού, δημιουργώντας τέτοιες κατασκευές που επιτρέπουν μόνο τη δική της εκμετάλλευση και αποκλείοντας την πρόσβαση των επισκεπτών σε καθαρό νερό» αναφέρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής που περιμένουν τόσο από τη Δημοτική Αρχή όσο και από τις συναρμόδιες υπηρεσίες να ακυρώσουν κάθε άλλη προσπάθεια της Μονής να εδραιώσει τις αυθαιρεσίες της «προστατεύοντας» το περιβάλλον με την Περιβαλλοντική Μελέτη που πέρασε εν κρυπτώ από τις τοπικές υπηρεσίες, δεσμεύοντας ιδιωτικές περιουσίες μεγάλης αξίας!Στις φωτογραφίες βλέπετε το φρούριο σε όλο του το μεγαλείο, και τη θέα από τον Κάστελλο. Κρίμα μόνο, που δεν μπορούμε να το θαυμάσουμε, μια κι είναι περιφραγμένο....
Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Ι. Λεδάκη
Περισσότερα στη σελίδα μας στο facebook
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates