2/2/12

ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΡΗΤΗΣ Η εορτή των Τριών Ιεραρχών

Με τη λαμπρότητα που αρμόζει στην ιστορία και την παράδοσή της γιόρτασε και φέτος η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης στον Αγιο Ματθαίο Χανίων τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, των εφόρων και προστατών της παιδείας και των γραμμάτων του γένους μας. Στην πανηγυρική Θεία λειτουργία προεξήρχε ο μητροπολίτης Λάμπης, Σιβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος.




Αμέσως μετά ακολούθησε η ευλογία και η κοπή της βασιλόπιτας και το εορταστικό τραπέζι το οποίο παρατέθηκε στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε απονομή βραβείων, αριστείων, αλλά και υποτροφιών, σε σπουδαστές. Σημειώνεται ότι απονεμήθηκε μία υποτροφία εκ μέρους των 'Χανιώτικων νέων' και άλλη μία στη μνήμη του αείμνηστου δημοσιογράφου και πρώην απόφοιτου της Σχολής, Νίκου Κακαουνάκη.


Στην εκδήλωση μεταξύ πολλών γονέων και συγγενών των μαθητών, αλλά και αρκετού κόσμου παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος τέως διευθυντής -  σχολάρχης, ο γενικός διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Κενανίδης, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ηλίας Ποντικάκης και Γιάννης Κανδαράκης, αντίστοιχα, οι κ. Αθανάσιος Αναστασιάδης και Αντώνιος Καζανάκης   πρώην διευθυντές της Σχολής, ο πρόεδρος του Συλλόγου των αποφοίτων της Σχολής π. Αντώνιος Σαπουνάκης, ο ιδρυτής των 'Χανιώτικων νέων'  κ. Γιάννης Γαρεδάκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, που είναι και μέλος της Σχολικής Εφορείας,  κ. Δημήτριος Ποντικάκης, ο κ. Γρηγόρης Λαρεντζάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου στο Γκρατς της Αυστρίας κ.ά.
Για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και τις βραβεύσεις των σπουδαστών αναφέρθηκε με μια ιδιαίτερα πλούσια ομιλία ο καθηγητής της Σχολής, κ. Ευάγγελος Δελάκης, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι: 'Η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης πανηγυρίζει και φέτος την εύσημη αυτή ημέρα την ιερά και σεβάσμια μνήμη των Τριών μεγάλων αστέρων του Εκκλησιαστικού στερεώματος, εφόρων και προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων του Γένους μας. Η Σχολή μας, λόγω της ιδιαιτερότητάς της, αναδεικνύεται περισσότερο  ευαισθητοποιημένη, αλλά και υπεύθυνη, στο πνεύμα και στο μήνυμα της σημερινής εορτής των Τριών Ιεραρχών. Γνωρίζει ότι έχει χρέος, όπως μέχρι τώρα με συνέπεια πράττει…Με πνεύμα περισυλλογής και αυτοκριτικής καλείται με τη σημερινή εόρτια συγκυρία το Εκκλησιαστικό μας Εκπαιδευτήριο να βιώσει ουσιαστικά και πολυδιάστατα τα διαχρονικά και πάντα επίκαιρα μηνύματα και διδάγματα, των εορταζομένων Αγίων. Της αγιαστικής εκείνης Τριάδος, η οποία με μοναδικό τρόπο, γενναία απετόλμησε και ευφυέστατα επέτυχε το κορυφαίο και εξαίσιο γεγονός της σύζευξης και εναρμόνισης Χριστιανισμού και Ελληνισμού. Η εόρτια αυτή τράπεζα της αγάπης σεβαστοί συνδαιτυμόνες, που με περισσή φροντίδα παραθέτει το σχολείο μας, αποτελεί προέκταση της ευχαριστιακής συνάξεως κύκλω της Αγίας Τραπέζης, η οποία προηγήθηκε στον Ιερό Ναό. Χαιρετίζουμε την ευλογημένη και τιμητική παρουσία σας στην εόρτια σύναξη της Σχολής, χαιρόμεθα και αισιοδοξούμε με την κοινωνία των τιμίων προσώπων σας και σας καλωσορίζομε εγκάρδια και αγαπητικά, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates