20/3/12

"Ασύμφορη" η κατάργηση των χαρατσιών

Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr
Απορρίφθηκε ως... ασύμφορη δημοσιονομικά η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΚΚΕ για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου δήλωσε ότι η κατάργηση των έκτακτων μέτρων θα προκαλούσε "ασήκωτο δημοσιονομικό κόστος" και θα κατέληγε σε μια πλειοδοσία παροχών.
Η πρόταση δεν ετέθη καν σε ψηφοφορία, καθώς, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αν εφαρμόζονταν θα προκαλούνταν επιβάρυνση στον προϋπολογισμό.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε επίσης ότι το θέμα αυτό έρχεται «για προεκλογικούς λόγους» ενώ αναφορικά με το ζήτημα της μονομερούς διαγραφής του χρέους που θέτει το ΚΚΕ, είπε προς τα έδρανα του κόμματος: «Για να έχετε το τεκμήριο της αθωότητας, που έχει ο τρελός του χωριού, θα έπρεπε να έχετε θέσει νωρίτερα το να μην δανείζεται η χώρα, όμως συμβάλατε στο να υπάρχουν αιτήματα που να απαιτούν περισσότερο δανεισμό».
Την νομοθετική πρωτοβουλία του ΚΚΕ υποστήριξε στην Ολομέλεια ο ειδικός αγορητής Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας μεν πως στοχεύει στην ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας επισημαίνοντας όμως ότι ο λαός πρέπει να οργανώσει την πάλη του.
«Η πρόταση του ΚΚΕ έχει επικαιρότητα» τόνισε ο βουλευτής σημειώνοντας ότι «έρχεται σε μία περίοδο κλιμάκωσης της επίθεσης απέναντι στην εργατική τάξη, μια επίθεση μακροχρόνια που θα οδηγήσει στην ραγδαία επιδείνωση της θέσης της» η οποία γίνεται «στο όνομα και με σκοπό την σωτηρία των επιχειρηματικών ομίλων».
Επισήμανε ότι η επίθεση αυτή «δένεται ταυτόχρονα με μια πρωτοφανούς μεγέθους τρομοκράτηση, με καθημερινές επιθέσεις του είδους ότι τα μέτρα αυτά είναι μονόδρομος» αφού «προσπαθούν να πειθαναγκάσουν τα λαϊκά στρώματα να αποδεχθούν αυτά ως τη μοίρα και το ριζικό τους».
Για «επώδυνα» αλλά «αναγκαία» τέλη έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης αναφέροντας ότι «η οικονομία ισορροπεί πάνω στο απόλυτο κενό» λόγος για τον οποίο «γεννιούνται μια σειρά από επώδυνες υποχρεώσεις» και «λύσεις που ποτέ δεν θα υιοθετούσαμε υπό κανονικές συνθήκες» και καταλόγισε στο ΚΚΕ ότι με την πρόταση νόμου αυτή δείχνει σαν να μην καταλαβαίνει ποια είναι η κατάσταση του κράτους.
Εκ μέρους της ΝΔ ο Θόδωρος Καράογλου είπε πως «κανένας δεν αμφισβητεί ότι οι τρεις αυτοί φόροι έχουν δημιουργήσει πλήθος αρνητικών παρενεργειών», υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει δηλώσει την αντίθεσή του «στην επιβολή τους από την πρώτη στιγμή» αλλά αιτιολόγησε πως επιβλήθηκαν επειδή προβλέπονταν από το πρώτο μνημόνιο. Χαρακτήρισε «ανεδαφική» την πρόταση νόμου του ΚΚΕ και απευθυνόμενος προς τα έδρανα του κόμματος είπε: «Μην προσπαθείτε να διεκδικήσετε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Ασκήστε ρεαλιστική πολιτική».
Ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης είπε πως τα «χαράτσια» μπήκαν λόγω της κατάρρευσης των εξόδων, ενώ υπάρχουν μέτρα και ανέφερε πως η κυβέρνηση θέλει μέτρα που θα μείνουν ενώ τα ονομάζει «έκτακτα». Τόνισε όμως ότι το χειρότερο από όλα είναι η απειλή για διακοπή ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ.
Την πλήρη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην πολιτική επιβολής τελών επισημαίνοντας ειδικά πως το «χαράτσι» στα ακίνητα δεν περιλαμβάνονταν στο πρώτο Μνημόνιο, παρά «φτιάχθηκε στο γόνατο» και «προέκυψε από την παταγώδη αποτυχία των κυβερνήσεων στον τομέα της συλλογής εσόδων». Ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε τέλος να υπάρξει ρύθμιση για «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates