18/5/12

Οχι στα Χαράτσια του Σκουλάκη και από την Πρωτοβουλία κατοίκων της Σούδας

Την «άμεση ανάκληση των αποφάσεων που αφορούν στις αυξήσεις των δημοτικών τελών και την εκ νέου διαβούλευση με τους κατοίκους και τους φορείς που τους εκπροσωπούν», την «απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τη δωρεάν χρήση των δημοτικών υπηρεσιών για τα μέλη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων» ζητά η Πρωτοβουλία Κατοίκων του πρώην Δήμου Σούδας και 1.500 κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Σούδας, που συνυπογράφουν το σχετικό κείμενο.
Τα παραπάνω αιτήματα καθώς και ένα ακόμη, που αφορά «την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών από τον Δήμο Χανίων και τους εκλεγμένους εκπροσώπους της κάθε κοινότητας όπως προβλέπεται από τον 'Καλλικρατικό' νόμο και όπως ορίζουν οι δημοκρατικοί θεσμοί», έχουν ήδη σταλεί στη Δημοτική Αρχή, στις δημοτικές παρατάξεις και στους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους.
Η Πρωτοβουλία Κατοίκων του πρώην Δήμου Σούδας επισημαίνει στο έγγραφό της ότι «προσεγγίζοντας το σοβαρό θέμα των αυξήσεων στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού καθώς και στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και μελετώντας προσεκτικά το γράμμα του νόμου καθώς και τις ειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και σε συνέχεια συζητήσεων με τους αρμόδιους φορείς διαπιστώσαμε τα παρακάτω:
1) Οι αποφάσεις που αφορούν στους περιαστικούς Δήμους λαμβάνονται ερήμην των κατοίκων τους και συχνά χωρίς εκείνοι να έχουν τη δυνατότητα πληροφόρησης καθώς στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν επισυνάπτονται πάντα οι προβλεπόμενοι από τον νόμο πίνακες αναμενόμενων εσόδων και εξόδων προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.
2) Η ανταποδοτικότητα τόσο των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού όσο και αυτών ύδρευσης και αποχέτευσης δεν τεκμηριώνεται από τα επιχειρήματα των αρμοδίων και ως εκ τούτου οι οποιεσδήποτε αυξήσεις αποβαίνουν αδικαιολόγητες.
Οσον αφορά τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, είναι γνωστό σε όλους τους δημότες ότι οι αντίστοιχες υπηρεσίες είναι ήδη ελλιπείς. Εν τούτοις οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Σούδας υποχρεούνται να υποστούν τις γνωστές αυξήσεις.
Αναφορικά με την ύδρευση και την αποχέτευση, είναι επίσης γνωστή η χαμηλή ποιότητα του πόσιμου νερού και τα πλημμελή αντιπλημμυρικά έργα σε σχέση με άλλες περιοχές του Δήμου Χανίων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με απόφαση της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και με πρόσχημα το τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης 2012 - 2014 καθώς και το οκταετές πρόγραμμα δράσης, οι δημότες της Ενότητας Σούδας καλούνται να πληρώσουν εκ νέου για υπηρεσίες που θα έπρεπε ήδη, δικαιωματικά, να απολαμβάνουν.
3) Οι αυξήσεις στα παραπάνω δημοτικά τέλη, εκτός από αδικαιολόγητες, είναι εμφανέστατα άδικες και κοινωνικά ανάλγητες καθώς έρχονται να επιτείνουν την οικονομική εξαθλίωση των πολιτών. Καλούμαστε να επωμιστούμε τα οικονομικά βάρη που μετακυλίονται σε εμάς λόγω αναποτελεσματικής διαχείρισης και υπέρογκων οικονομικών προβλημάτων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες που παραμένουν απροστάτευτες από τον 'Καλλικρατικό' νόμο και άρα εκτεθειμένες σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates