8/6/12

ΕΞΩΣΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν έχει η "Τρόικα των Χανίων" πια. Η Δημοτική Αρχή των Χανίων σκέφτεται να διώξει τους ηλικιωμένους από το ΚΑΠΗ της Σούδας προκειμένου να εγκαταστήσει εκεί την Πολεοδομία και τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Ομως οι κάτοικοι αντιδρούν σθεναρά, μια και δε θέλουν να μετακινηθεί καμμία υποδομή από αυτές που στεγάζονται στο νέο Δημαρχείο, εξηγώντας πως οι υποδομές αυτές σχεδιάστηκαν εξαρχής να γίνουν στο σημείο αυτό, μεταξύ της κάτω και της πάνω Σούδας για λόγους χωροταξίας και ευκολότερης πρόσβασης σε όλους τους κατοίκους. Τώρα το ΚΑΠΗ κινδυνεύει να μεταφερθεί στο παλιό Δημαρχείο όπου δεν υπάρχει περίβολος και δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους της κάτω Σούδας. Μάλιστα, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι κάποιοι, εκβιάζουν τους ηλικιωμένους να μη διαμαρτύρονται γιατί μπορεί να τους "στείλουν στα Χανιά".
Η προσπάθεια να διαλυθούν όλες αυτές οι αξιόλογες υποδομές που με κόπο και σοβαρό σχεδιασμό στήθηκαν από τον πρώην  Δήμο Σούδας προσκρούει στην Πρωτοβουλία Πολιτών Σούδας που ανέλαβε μαζί με άλλους συλλογικούς φορείς της περιοχής να συλλέξει υπογραφές ενάντια στην απόφαση αυτή. Ακολουθεί επιστολή των φορέων:



«Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε κάθε ενδεχόμενη μεταστέγαση των κοινωνικών υποδομών τμηματικά ή συνολικά που στεγάζονται στο ισόγειο του Πολυκέντρου Σούδας (ΚΑΠΗ Σούδας Φυσικοθεραπευτήριο, Ιατρείο, Παιδική εφηβική Βιβλιοθήκη, Αίθουσα εκδηλώσεων, δομή Συσσιτίων κ.λπ.). Η πολυχρηστική αυτή δομή που είναι κοινωνική κατάκτηση των πολιτών αποτελεί ιδιαίτερα στην εποχή μας εστία ανακούφισης στα αυξανόμενα με ταχύτατους ρυθμούς κοινωνικά προβλήματα της περιοχής μας.
Κατανοούμε την αναγκαιότητα μεταστέγασης των Υπηρεσιών του νέου Καλλικρατικού Δήμου, αλλά διαφωνούμε με την τεχνοκρατική αντίληψη που υπαγορεύει αυτό να πραγματοποιηθεί σε βάρος κοινωνικών υποδομών των περιαστικών Δήμων που με τη λειτουργία τους και τη συνέργειά τους έχουν καταξιωθεί από το προσφερόμενο κοινωνικό έργο τους.
Με ορατό πλέον τον κίνδυνο υποβάθμισης των Υπηρεσιών αυτών από οποιονδήποτε κατακερματισμό και μεταστέγασή τους αντιστεκόμαστε σθεναρά στη μεταστέγαση του ΚΑΠΗ Σούδας για τους παρακάτω λόγους:
1.Το ΚΑΠΗ είναι άρρηκτα συνδεμένο σε κάθε λειτουργία του με τις γειτνιάζουσες σε αυτό κοινωνικές υποδομές, οι οποίες λειτουργούν σε έναν άξονα συνέργειας (αθλητικές υποδομές, Σχολεία, Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη, Παιδικός Σταθμός, Περιφερειακό Ιατρείο, χώρος παρασκευής γευμάτων αλληλεγγύης, Λαογραφικό Μουσείο κ.λπ.)
2. Όλοι οι χώροι του ισογείου έχουν σχεδιαστεί από την κατασκευή τους για να εξυπηρετούν συναφείς κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες. Ιδιαίτερα δε ο εσωτερικός χώρος του ΚΑΠΗ έχει σχεδιαστεί επιμελημένα για την άριστη εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων.
3. Ο χώρος του Πολυκέντρου χωροταξικά βρίσκεται στο κέντρο του οικοδομικού ιστού του τέως Δήμου Σούδας. Επίσης διαθέτει εξωτερικά πολυπληθείς χώρους στάθμευσης και μεγάλο αύλειο χώρο σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τις πολιτιστικές ανάγκες τις περιοχής και τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντίθετα, από το παλιό Δημοτικό κατάστημα απουσιάζουν εντελώς ο αύλειος χώρος και οι χώροι στάθμευσης. Ειδικότερα η απουσία χώρων στάθμευσης θα δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα στην ασφαλή μετακίνηση και την παραμονή των 850 μελών και των οικογενειών τους, που επωφελούνται από τις υπηρεσίες του ΚΑΠΗ.
4. Η ενδεχόμενη μεταστέγαση του ΚΑΠΗ αντιβαίνει στην υπ. αρ. 631/10-08-2011, απόφασή σας για τη μεταφορά του κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων στο τέως Κοινοτικό Κατάστημα .
5.Η απόφαση της μεταστέγασης του ΚΑΠΗ σε κάθε περίπτωση αντιβαίνει στη βούληση της τοπικής κοινωνίας και δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας στις ευπαθείς ομάδες της περιοχής μας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και λαμβάνοντας υπόψη τις επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις σας για την άριστη λειτουργία των κοινωνικών υποδομών του Πολύκεντρου Σούδας και την προσφορά του στον τόπο μας, ευελπιστούμε στη στήριξη εκ μέρους του νέου Καλλικρατικού Δήμου των δομών αυτών και στην αποτροπή ενεργειών που θα συντελέσουν στον κατακερματισμό και στην υποβάθμισή τους.
Εμείς οι φορείς και οι συλλογικότητες που ασχολούμαστε με την κοινωνία, την παιδεία, τη νεολαία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της περιοχής μας πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο με την αλληλεγγύη και την κοινωνική εγρήγορση θα διαφυλάξουμε και θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας αποτρέποντας δυναμικά και τώρα και στο μέλλον την υποβάθμιση της καθημερινότητας της περιοχής μας».
Την επιστολή υπογράφουν οι εξής φορείς και συλλογικότητες:
• Πρωτοβουλία Κατοίκων τ. Δήμου Σούδας
• Φιλανθρωπικός Σύλλογος Σούδας
• Οι Σύλλογοι Γονέων 1ου Δημοτικού, 2ου Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Σούδας
• Ναυταθλητικός Όμιλος Σούδας
• Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας
• Πολιτιστικός Σύλλογος Τσικαλαριών
• Ακαδημία Ποδοσφαίρου Σούδας
• Άρης Σούδας
• Ποσειδών Τσικαλαριών
• Σύλλογος για την προστασία και ανάδειξη του κόλπου της Σούδας 'Η Ακταία'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates