15/6/12

Νέο δάνειο για την αποπληρωμή του παλιού παίρνει ο Δήμος Χανίων για τη ΔΕΥΑΧ - οι δημότες καλούνται ξανά να πληρώσουν τη νύφη

Με νέα δανειακή σύμβαση για την ήδη υπερχρεωμένη ΔΕΥΑΧ, οδηγεί την επιχειρηση στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης η Δημοτική Αρχή, που επιχειρεί παράλληλα να δικαιολογήσει τις απίστευτες αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης με έργα, από τα οποία ως συνήθως θα ωφεληθούν οι γνωστοί "ημέτεροι" εργολάβοι πριν παραδοθούν με το κλειδί στο χέρι σε κάποιον ιδιώτη.
Οπως είχαμε δημοσιεύσει παλιότερα στον Πολίτη, στο χάλι αυτό οδήγησαν τη ΔΕΥΑΧ ολες οι δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα ο προηγούμενος και ο νυν Δήμος Χανίων έχουν καταβάλλει σχεεδόν 2,5 φορές περισσότερα χρήματα (2.700.000 εκ. ευρώ) απ’ όσα δανείσθηκαν και οι τρεις δημοτικές αρχές τις δεκαετίες 1990 και 2000, δηλαδή συνολικά 12.500.000 ευρώ και απομένει να δοθούν άλλα 6.500.000 ευρώ στο Ταμείο για την πλήρη εξόφλησή του (στοιχεία Νοεμβρίου 2011). Σημειώνεται ότι τα τρία δάνεια απ’ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είχαν δοθεί επί δημαρχίας Γιώργου Κατσανεβάκη, Γιώργου Τζανακάκη και Κυριάκου Βιρβιδάκη.

Κάτω από δύσκολες συνθήκες ο Δήμος Χανίων ζητούσε αυτή την περίοδο να δοθεί ισόποσο δάνειο από το Ταμείο προκειμένου να ξεχρεώσει και οι όροι αυτοί του δανείου να είναι ευνοϊκότεροι από παλιά. Ο Δήμαρχος δήλωνε ότι θα ζητήσει 25ατία για την αποπληρωμή του νεου δανείου και χαμηλό επιτόκιο.
Φυσικά κανείς δε μας είπε με τί επιτόκιο παίρνουμε το νέο δάνειο (γιατί εμείς το παίρνουμε - εμείς θα το πληρώσουμε): Οπως ανέφερε το Νοέμβριο η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Νίκη Αποστολάκη στον Πολίτη «το αρχικό κεφάλειαο του δανείου που δόθηκε στη ΔΕΥΑΧ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα προηγούμενα χρόνια υπολογίζεται συνολικά σε 12,5 εκ. ευρώ, ο Δήμος Χανίων έχει επιστρέψει 27 εκ. μαζί με τους τόκους και υπολείπονται άλλα 6,5 εκ ευρώ περίπου. Τα δάνεια αυτά είχαν δοθεί για την εκτέλεση έργων",  ενώ ο Ο Γενικός και Τεχνικός Δ/ντης της ΔΕΥΑΧ Κώστας Στεργιάννης σημειώνει απ’ την πλευρά του πως «η ρύθμιση αυτή προς το Ταμείο Παρακαταθηκων και Δανείων είναι πολύ σημαντική και αποτελεί επιτακτική ανάγκη για εμνάς, προκειμένου ν’ ανταπεξέλθουμε στο φιλόδοξο πρόγραμμα χρηματοδότησης νεών έργων που έχουμε μπροστά μας."
Η ουσία είναι, ότι τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται, θα κληθούν να τα πληρώσουν όχι μόνο οι Χανιώτες αλλά και οι πολίτες όλων των περιαστικών δημοτικών ενοτήτων, σώζοντας τους Χανιώτες από τις κακές τους επιλογές.
Περισσότερα εδω

Πάντως ο κ. Σκουλάκης εκφράζει την ικανοποίησή του για την σύναψη της δανειακής σύμβασης της ΔΕΥΑΧ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 5.237.515€, για 20 έτη.
«Mας κοινοποιήθηκε η 277/12 πράξη του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν κωλύει την υπογραφή Δανειακής Σύμβασης μεταξύ Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για τη ρύθμιση παλαιοτέρων δανείων της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., τα οποία είχαν συναφθεί για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στην ύδρευση και στην αποχέτευση» επεσήμανε ο κ. Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι η εν λόγω σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί στις 28/6/2012 μετά την ολοκλήρωση τυπικών διαδικασιών.»

«Η επιτυχής κατάληξη ενός χρόνιου αιτήματος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., πέρα από την οικονομική ελάφρυνση της επιχείρησης, αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην βιωσιμότητα της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και την ευοίωνη συνέχιση των προσπαθειών της, για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής και την εξυπηρέτηση των πολιτών στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της φροντίδας του χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντος της περιοχής μας», τόνισε ακόμη ο κ. Σκουλάκης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια καλή εξέλιξη που ανακουφίζει τη ΔΕΥΑΧ και τον Δήμο Χανίων ο οποίος πλήρωνε για πολλά χρόνια τις υπέρογκες δόσεις».

«Τώρα οφείλουμε να πληρώσουμε τις υπόλοιπες δόσεις του 2011 που ανέρχονται στις 230.000», κατέληξε ο κ. Δήμαρχος.

«Η ΔΕΥΑΧ απελευθερώθηκε από ένα δυσβάσταχτο βραχνά και πλέον θα μπορεί να διοχετεύει τα χρήματά της σε έργα, με σύγχρονες μελέτες, προς όφελος των δημοτών μας», τόνισε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΧ.

Ολοκλήρωση δικτύων ακαθάρτων Δ.Ε. Θερίσου
(προστασία υδροφορέα Αγιάς - Μυλωνιανών)

Εξάλλου, ο κ. Σκουλάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη στο Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, των έργων «Προστασία και ανάδειξη της λίμνης Αγιάς», προϋπολογισμού 1.353.000. €, και «Ολοκλήρωση δικτύου ακαθάρτων της Δ.Ε. Θερίσου (προστασία υδροφορέα Αγιάς Μυλωνιανών), με δικαιούχο την ΔΕΥΑΧ και δημοσία δαπάνη 5.8400.000 €, και συνολικά 7.200.000 €, κατόπιν αποφάσεως του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και με τη συγχρηματοδότηση τού Ευρωπαϊκού Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικών Πόρων.

Τονίζεται ότι η συμμετοχή με ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΧ ανέρχεται στο ποσό των 878.000€.

Στο έργο περιλαμβάνονται:

Α. ΔΙΚΤΥΑ
Περιλαμβάνονται δίκτυα της Δημοτικής Ενότητας Θερίσου και συγκεκριμένα τους συνδετήριους αγωγούς των οικισμών και το βασικό δίκτυο των οικισμών Κυρτωμάδου, Επισκοπής, Αγυιάς, Μυλωνιανών, Μαρμαρά, Βαρυπέτρου, Ποτιστηριών, Βαμβακόπουλου, ΣΟΔΥ Βαμβακόπουλου και Περιβολίων.
Συγκεκριμένα προβλέπεται να κατασκευαστούν κεντρικά και δευτερεύοντα δίκτυα λυμάτων διαμέτρου συνολικού μήκους 22.500μ. και Καταθλιπτικοί αγωγοί συνολικού μήκους 6.010 μ. αναλυτικά :
Α) Αγωγοί Βαρύτητας .
Φ 200 συνολικού μήκους 12.200 μ. από P.Ε. δομημένου τοιχώματος SN4
Φ 200 συνολικού μήκους 9.330 μ. από P.Ε. δομημένου τοιχώματος SN8
Φ 250 συνολικού μήκους 970 μ. από P.Ε. δομημένου τοιχώματος SN8
Β) Καταθλιπτικοί αγωγοί
Φ160 συνολικού μήκους 4.200.00 μ. από ΡΕ 10 atm.
Φ 200 συνολικού μήκους 1.810.00 μ. από ΡΕ 10 atm.

Συνολικό μήκος δικτύου 28.510 μ.


Β. ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ
(α) Αντλιοστάσια Α21 και Α22 στην ευρύτερη περιοχή Αγυιάς
Κάθε ένα από τα αντλιοστάσια περιλαμβάνει
  • Υπόγειες δεξαμενές από οπλισμένο σκυρόδεμα (φρεάτιο εισόδου των λυμάτων με τον εσχαρόκαδο, θάλαμοι των λυμάτων με τις εμβαπτιζόμενες αντλίες και τον ξηρό θάλαμο των δικλίδων) συνολικών διαστάσεων 4,30 Χ 7,50.
  • Υπέργειες κατασκευές και συγκεκριμένα Ηλεκτρικό Πίνακα (που ενσωματώνει τον πίνακα Αυτοματισμού και το μετρητή της ΔΕΗ), το μονωμένο έναντι θορύβου Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (Η/Ζ) και μικρό κυλινδρικό δοχείο Απόσμησης.
Ο Ηλεκτρικός Πίνακας προβλέπεται από ανοξείδωτο χάλυβα διαστάσεων 4,0Χ0,50Χ2,0.
Το Η/Ζ που λειτουργεί μόνο σε περιπτώσεις διακοπής της ΔΕΗ έχει διαστάσεις 2,0Χ1,0Χ1,30 ύψος και το κυλινδρικό βαρελάκι απόσμησης διάμετρο 0,8μ. και ύψος περίπου 1,20 μ.

(β) Αντλιοστάσια Προφήτη Ηλία Μουρνιών και Νεροκούρου
Κάθε ένα από τα αντλιοστάσια περιλαμβάνει
  • Υπόγεια δεξαμενή από οπλισμένο σκυρόδεμα εντός της οποίας θα τοποθετηθούν φρεάτιο εισόδου των λυμάτων με τον εσχαρόκαδο και θάλαμο δικλίδων, συνολικών διαστάσεων 1,50 Χ 4,20. Το αντλιοστάσιο είναι προκατασκευασμένο (περιλαμβάνει το θάλαμο των λυμάτων με τις εμβαπτιζόμενες αντλίες), κυλινδρικό διαμέτρου Φ1,50μ.
  • Υπέργειες κατασκευές και συγκεκριμένα Ηλεκτρικό Πίνακα (που ενσωματώνει τον πίνακα Αυτοματισμού και το μετρητή της ΔΕΗ) και το μονωμένο έναντι θορύβου Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (Η/Ζ).
Ο Ηλεκτρικός Πίνακας προβλέπεται από ανοξείδωτο χάλυβα διαστάσεων κατά μέγιστο 1,50Χ0,50Χ2,0 ύψος.
Το Η/Ζ που λειτουργεί μόνο σε περιπτώσεις διακοπής της ΔΕΗ έχει διαστάσεις 2,0Χ1,0Χ1,30 ύψος.

Ο Συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7.183.200 €.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates