7/6/12

Τώρα κατάλαβαν το πρόβλημα της μονοπωλιακής ενημέρωσης στα Χανιά

Το φωνάζω χρόνια: στα Χανιά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ενημέρωσης της κοινης γνώμης. Πρόβλημα μονοπώλησης της ενημέρωσης. Που αποτελεί πρόβλημα παιδείας για τον κόσμο, αφού αφορά τον  τρόπο με τον οποίο η κοινή γνώμη διαμορφώνεται και με τι κριτήρια μαθαίνει να αντιμετωπίζει τα δημόσια θέματα. Δυστυχώς, η Χανιώτικη κοινωνία συνεχίζει να είναι βαθειά νυχτωμένη όσον αφορά στην ενημέρωσή της - που συνεχίζει να είναι μονόπλευρη και επιφανειακή (κυρίως το δεύτερο) και αυτός είναι άλλος ένας λόγος που τα Χανιά βρίσκονται τόσο πίσω στις αναπτυξιακές διεκδικήσεις.

Η μεγάλη μας τοπική εφημερίδα ξεχνάει το "αντικειμενικό" της προσωπείο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και τα δίνει όλα για τη στήριξη της Πασοκικής κλίκας των Χανίων. Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασε κάθε όριο δεοντολογίας υποκειμενικότητας (και εμείς μπορούμε να δίνουμε μαθήματα δεοντολογίας, ως παλιοί επαγγελματίες της δημοσιογραφίας και εκδότες επαρχιακών εντύπων) στηρίζοντας ανοικτά το Βενιζέλο και χτυπώντας αλύπητα, την αντιμνημονιακή, λαϊκή πλειοψηφία.
Είναι όμως η πρώτη φορά, που τόσο έντονες διαμαρτυρίες ακούγονται από τους αναγνώστες και φτάνουν υπό τη μορφή επιστολών στην εφημερίδα, η οποία φυσικά, το έπαιξε...υπεράνω και δημοσίευσε τις επιστολές στη δεύτερη σελίδα, όπου, πάλι αντιδεοντολογικά, τις σχολίασε. Διαβάστε τα και κρατάω ένα ακόμα  σχόλιο για το τέλος:



Κύριε διευθυντά,
με το δικαίωμα που μου δίνει η ιδιότητά μου της καθημερινής αναγνώστριας της εφημερίδας σας εδώ και πολλά χρόνια, επιτρέψετέ μου να εκφράσω τα ανάμικτα συναισθήματα θυμού και αγανάκτησης που μου προκαλεί η σαφώς προκατειλημμένη πολιτική ειδησεογραφία της εφημερίδας σας το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Θυμό και αγανάκτηση γιατί πραγματικά παρατηρώ ότι σταδιακά τον τελευταίο καιρό η πολιτική ειδησεογραφία της εφημερίδας σας διολισθαίνει σε μονοπάτια που βεβαίως μας έχουν συνηθίσει μεγάλα αθηναϊκά εκδοτικά συγκροτήματα σαφώς τοποθετημένα σε κομματικά και οικονομικά κατεστημένα, όμως, η δική σας εφημερίδα, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, θα έλεγα ότι  προσεκτικά προσπαθούσε να μην υπερβαίνει τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας μιας καθημερινής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας, που σαφώς διαχωρίζεται από ένα κομματικό έντυπο, με την ευρεία, αντικειμενική και σωστή ενημέρωση που κυριαρχείται από τον σεβασμό στον οποιονδήποτε αναγνώστη.
Ενδεικτικά αναφέρω το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σας το προηγούμενο Σάββατο 2 Ιουνίου, που πραγματικά με ένα εντελώς απαράδεκτο δημοσιογραφικά  τρόπο, κατά τη γνώμη μου, αντί να αναφέρεται στην κυριαρχούσα είδηση της προηγούμενης ημέρας που ήταν η ανακοίνωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδεικνύεται και από το διεθνές ενδιαφέρον και τη διεθνή ειδησεογραφία, ο τίτλος δίνει προτεραιότητα στον φοβικό σχολιασμό της είδησης που έτσι κι αλλιώς εμπεριέχεται στις έσωθεν σελίδες.
Μοναδικός σκοπός της δημοσιοποίησης της διαμαρτυρίας μου, που ελπίζω να τη φιλοξενήσετε, όπως άλλωστε πολλές φορές μέχρι σήμερα το πράξατε, είναι η απαίτηση της αντικειμενικής, αξιόπιστης και σωστής ενημέρωσης του πολυπληθούς αναγνωστικού σας κοινού στο οποίο είμαι και εγώ, το οποίο σας στηρίζει γι’ αυτό του την οφείλετε και του αξίζει.

Μαρία Αγγελάκη,
μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, περιφερειακή σύμβουλος, στη συγκεκριμένη περίπτωση με την ιδιότητα του υπεύθυνου πολίτη και αναγνώστη


Κύριε διευθυντά,
εμείς που υπογράφουμε αυτή την επιστολή θα θέλαμε να σας δηλώσουμε τη μεγάλη δυσαρέσκειά μας για το ύφος και το ήθος πολλών άρθρων και απόψεων που προβάλλονται από τις στήλες της εφημερίδας σας με στόχο να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να  είστε σίγουρος ότι δεν έχουμε όλοι οργανωτική σχέση και ακόμα περισσότερο δεν έχουμε όλοι ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, μας ενοχλεί ο τρόπος που η εφημερίδα σας κάνει την 'ενημέρωση' προς τους πολίτες των Χανίων. Σας πληροφορούμε ότι το θέμα που θίγουμε απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση.
Κατανοούμε την αγωνία κάποιων που βλέπουν την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και την εμπιστοσύνη που του δείχνουν όλο και περισσότεροι πολίτες κάθε μέρα μέχρι τις εκλογές.
Κατανοούμε επίσης ότι και η εφημερίδα μπορεί να έχει άποψη για τα πράγματα, αφού στην κάθε εφημερίδα η ιδιοκτησία αποφασίζει για την πολιτική της. Καθημερινά και ιδίως τελευταία φιγουράρουν απόψεις συνεργατών σας σε περίοπτες θέσεις, που αρθρογραφούν με στόχο να συνετίσουν τους ψηφοφόρους, να τους κάνουν μαθήματα του πώς πρέπει να ψηφίσουν και να «μην υποκύψουν», να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απόψεις άλλων συνεργατών ή δημοσιογράφων σας με διαφορετική άποψη ή έχουν εξαφανιστεί ή τις ψάχνουμε στα ψιλά.
Εκείνο που δεν κατανοούμε όμως και θέλουμε να σας υπογραμμίσουμε είναι ότι αυτή η επίθεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές φτάνει στα όρια της υπερβολής  και του κιτρινισμού.
Δεν θα θέλαμε να αναφέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα. Καταλαβαίνετε και πολύ περισσότερο καταλαβαίνουν οι αναγνώστες σας τι εννοούμε. Να είστε σίγουρος ότι χαμένος από αυτή την υπόθεση είναι η εφημερίδα σας και βεβαίως η αξιόπιστη και αντικειμενική ενημέρωση των συμπολιτών μας.

Γιαννουλάκη Αθηνά
Κακαουνάκης Αρτέμης
Μαλεκάκης Μάνθος
Ντούζγος Δημήτρης
Τσουκάτος Γιάννης
Χατζηπαναγιώτου Μανόλης


                                                 Μας τα ’παν κι άλλοι
Περιττό να μπει κάποιος στη διαδικασία παράθεσης δημοσιευμάτων και αναφορών για να διαψεύσει τα λεγόμενα επιστολογράφων που μας κατηγορούν ότι προσπαθούμε να πλήξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός άλλωστε να κυνηγά φαντάσματα.
Ενα πράγμα μόνο να ξέρουν οι όψιμοι υπερασπιστές της 'αντικειμενικότητας' και της 'αξιοπιστίας'. Ο παραλογισμός και η στοχοποίηση δεν είναι αποκλειστικό προνόμιό τους ή του χώρου που αυτοπαρουσιάζονται να εκπροσωπούν. Τα έχει... ξανακούσει η εφημερίδα από όλους τους πολιτικούς χώρους ανεξαιρέτως. Οι κάθε λογής πολιτικές ανασφάλειες είναι εύκολο να εκφραστούν μέσα από υποδείξεις και επικρίσεις προς μια εφημερίδα που επί 45 και πλέον χρόνια μοναδικό στόχο έχει την ενημέρωση των πολιτών, την προώθηση και την προστασία των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας και την όσο γίνεται προσέγγιση της αντικειμενικότητας. Οταν απουσιάζουν τα επιχειρήματα και το πολιτικό περιεχόμενο η εκτόξευση λάσπης για κάποιους είναι η μοναδική διέξοδος. Μόνο που την πετούν στον ανεμιστήρα. 
Οδηγίες για το πώς θα κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και μαθήματα δεοντολογίας δεν δεχόμαστε. Ιδιαίτερα από άτομα που δεν έχουν μπει καν στη διαδικασία να σκεφτούν με τι κόπο και αγωνία ζει ένα επαρχιακό έντυπο. Τα 'Χ.Ν.' ούτε κρατικοδίαιτη εφημερίδα είναι ούτε με κομματικές επιχορηγήσεις πορεύθηκαν ούτε με απλήρωτους δημοσιογράφους δούλεψαν όπως κομματικές εφημερίδες.
Αν κάποιοι επιθυμούν να στήσουν επιτροπές λογοκρισίας ή ονειρεύονται αναρτημένη την 'Πράβδα' στα περίπτερα, να ξέρουν ότι οι εκβιασμοί και οι απειλές στα 'Χανιώτικα νέα' δεν πέρασαν και δεν θα περάσουν ποτέ. Υποτακτικούς και χειροκροτητές αναζητήστε τους αλλού.
Π. Περάκης
  
Δικό μου το σχόλιο:
Δε γνωρίζω τον κ.Περάκη, αλλά δεν την ξέρει την ιστορία της εφημερίδας που ανέλαβε, καλά. Διότι και κρατικοδίαιτη εφημερίδα είναι, αφού μεγάλο μέρος των εσόδων  της προέρχεται από την κρατική διαφήμιση και τις καταχωρήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και με κομματικές επιχορηγήσεις και βουλευτικές δωρεες πορεύεται κατά καιρούς.
Οσο για τους επιστολογράφους, υπομονή συστήνω. Τον  έντυπο Πολίτη δεν τον στήριξαν τους δέκα μήνες που αγωνιούσε να προσφέρει μιαν εναλλακτική ενημέρωση στην πόλη. Αν ποτέ ξανάρθει η Δημοκρατία και η ευμάρεια σ αυτον τον τόπο θα έχουν άλλη μιαν  ευκαιρία, να δουν τί σημαίνει αληθινή, τοπική δημοσιογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates