27/7/12

Ασκήσεις επί χάρτου (ελλείψη ελικοπτέρου πυρόσβεσης) για το φαράγγι της Σαμαριάς


Μπορεί να καταργείται ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, μπορεί το πυροσβεστικό ελικόπτερο που είναι η μόνη σοβαρή λύση σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς στο φαράγγι να μην υπάρχει, αλλά η Περιφέρεια Κρήτης δεν πτοείται. Κάνει ασκήσεις επί χάρτου!
 Χθες 26 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στον Ομαλό Χανίων (Σαμαριά) Άσκηση επί Χάρτου «ΣΑΜΑΡΙΑ ΔΑ-SOS-2012».
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, η οποία έλαβε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ΒΔ ανέμων με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Η προστασία και ασφαλής απομάκρυνση επισκεπτών και τραυματιών αλλά και η προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, είναι μερικά από τα γεγονότα που συνέθεταν το σκηνικό αντιμετώπισης της καταστροφής.

Ο γενικός στόχος της άσκησης «ΣΑΜΑΡΙΑ ΔΑ-SOS-2012» ήταν ο έλεγχος, η δοκιμασία και η αξιολόγηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης όλων των εμπλεκομένων φορέων και των διαδικασιών της Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση καταστροφών που προκαλούνται από πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς.
Στη άσκηση έλαβαν μέρος 59 «παίκτες» και το συντονισμό της τον είχε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με την υποστήριξη της Ομάδας Σχεδιασμού Άσκησης συγκροτούμενη από υψηλόβαθμα στελέχη των εμπλεκομένων φορέων
Στην Άσκηση επί Χάρτου «ΣΑΜΑΡΙΑ ΔΑ-SOS- 2012» προσομοιώθηκε το τακτικό και το επιχειρησιακό επίπεδο. Στο επιχειρησιακό επίπεδο λειτούργησε το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της Κρήτης με τη συμμετοχή των: Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χανίων, κ. Α. Βουλγαράκη, Γενικού Δ/ντη Δασών κ. Ν. Παρασύρη εκπροσώπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ειδικού σύμβουλου της Περιφέρειας Κρήτης κ. Γ. Κουφάκη εκπρόσωπου Περιφερειάρχη, κ. Χ. Μπουραντά Περιφερειακόύ Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, κ. Στ. Βαρδιάμπαση εκπρόσωπου της Γενικής Αστυνομικής Περιφέρειας Κρήτης, κ. Δ. Βουρβαχάκη Δ/ντη ΕΚΑΒ Κρήτης και κ. Η. Σκιτζή εκπροσώπου της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.
Στο τακτικό επίπεδο συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη όλων των εμπλεκομένων φορέων στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας: Οι Δ/νσεις Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης και της Π.Ε. Χανίων, η Δ/νση Δασών Χανίων, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, η Αστυνομική Δ/νση ΕΛ.ΑΣ. Χανίων, το Λιμενικό Σώμα Χανίων, το ΕΚΑΒ Χανίων, οι Δήμοι Χανίων (Πλατανιά, Καντάνου-Σελίνου και Αποκορώνου), ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και οι Εθελοντικές Ομάδες ενταγμένες στο Συντονιστικό Όργανο Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ( Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Σώμα Διασωστών, Σαμαρειτών και Ναυαγοσωστών Χανίων, Εθελοντική Οργάνωση Έρευνας και Διάσωσης «ΔΙΑΣ», Εθελοντική Ομάδα Δήμου Χανίων, Λέσχη 4Χ4 Χανίων, Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης, Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ανατολικού Σελίνου)
Στο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Αποστόλης Βουλγαράκης χαρακτηριστικά ανέφερε: "Στόχος της άσκησης δεν ήταν μόνο η αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, αλλά και ο συντονισμός των δεκάδων φορέων που εμπλέκονται."
Παράλληλα ο Νίκος Παρασύρης Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είπε: "Το σενάριο της άσκησης “Σαμαριά  ΔΑ-SOS 2012” που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, περιελάμβανε την κατάσβεση της πυρκαγιάς,  τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και την προστασία αλλά και την ασφαλή απομάκρυνση των επισκεπτών και τραυματιών. Επίσης αναφέρθηκε ότι σήμερα είναι η επέτειος των 50 χρόνων λειτουργίας του Εθνικού δρυμού Σαμαριάς και η Δ/νση Δασών Χανίων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου της φύσης, όπως η πρόσφατη εκπονηθείσα μελέτη πυροπροστασίας του η οποία μπαίνει σε εφαρμογή"


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates