26/8/12

Τη Δευτέρα ξεπουλάνε τα λιμάνια της Κρήτης - ραντεβού των αντιμνημονιακών στο Ηράκλειο

Τη Δευτέρα 27/8 στα Γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στις 11.30 ο διορισμένος Περιφερειάρχης της κυβέρνησης, ο αιρετός Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, οι εμπλεκόμενοι Δημάρχοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες των λιμανιών, θα "συσκεφθούν" για το πώς μπορούν καλύτερα να ξεπουλήσουν τα λιμάνια της Σούδας, του Αγίου Νικολάου και του Ρεθύμνου, όπως προβλέπεται από το πρώτο μνημόνιο.
Απέναντι στον απίστευτο δοσιλογισμό, θα σταθούν τα αντιμνημονιακά κινήματα της Κρήτης, απλοί πολίτες που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να παραμείνει ΔΙΚΟΣ τους. Αν και τελευταία στιγμή, το ραντεβού κλείστηκε και θα είναι το πρώτο από τα μεγάλα ραντεβού των συναγωνιστών της Κρήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΠΟ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤIΣΣΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ



Της Χαράς Βηλαρά, από το goodnet
Στο χορό των αποκρατικοποιήσεων μπαίνουν τα 23 λιμάνια της χώρας, μεταξύ αυτών και του Ρεθύμνου, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν οι τοπικοί φορείς εάν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και τι έργα προβλέπεται να γίνουν.
Η απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων αιφνιδίασε τις τοπικές αρχές που χθες προσπαθούσαν να ενημερωθούν για το θέμα από τα αρμόδια υπουργεία.
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μίνως Αλεφαντινός επιχείρησε να μάθει λεπτομέρειες γύρω από το θέμα από το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) , χωρίς όμως να καταφέρει να αποσπάσει επιπλέον πληροφορίες, τόνισε όμως σε δηλώσεις του ότι ενημερώθηκε πως δεν θα συμμετέχει το Λιμενικό Ταμείο στις διαβουλεύσεις, κάτι που το χαρακτήρισε ιδιαίτερα δυσάρεστο.
Ο κ. Αλεφαντινός επανέλαβε ότι η παραχώρηση δεν είναι κατά ανάγκη κακή, καθώς κατά τη γνώμη του σημασία έχουν οι όροι της παραχώρησης. «Αυτό είναι που κάνει την τεράστια διαφορά μεταξύ του ‘πουλάω’ και του ‘ξεπουλάω’», υπογράμμισε.
Γ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
«Αν ο επενδυτής θέλει να φτιάξει ένα βιώσιμο λιμάνι, με προοπτική ανάπτυξης και στήριξη της κρουαζιέρας, που θα ευνοήσει τον τόπο, καλώς να ορίσει.
Αν όμως θέλει να βάλει ‘χέρι’ και αλλού και να απομυζήσει την πόλη, τότε δεν τον θέλει κανείς», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.
Ο ίδιος τόνισε πως η λιμενολεκάνη βρίσκεται εντός αρχαιολογικής ζώνης προστασίας και η όποια επένδυση θα πρέπει να έχει απαραίτητα την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία είναι πολύ αυστηρή και αν ο επενδυτής έχει μεγαλεπήβολα σχέδια δεν θα μπορεί να τα υλοποιήσει.
Ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζει τέλος πως η απόφαση των αποκρατικοποιήσεων πάρθηκε βιαστικά, χωρίς προεργασία και χωρίς να ερωτηθούν οι τοπικές αρχές.

Υπενθυμίζουμε ότι η προοπτική ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Ρεθύμνου, όπως και της Σούδας και του Αγίου Νικολάου, ανέκυψε προχθές έπειτα από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους -μέσω συμβάσεων παραχώρησης- κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων της χώρας, μεταφέρεται πλέον στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).  
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: ΕΞΟΦΘΑΛΜΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Με αφορμή την απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την παραχώρηση του Λιμανιού του Ρεθύμνου, ο Γιώργος Βλαστός επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» έκανε την εξής δήλωση:

«Ανακοινώθηκε από την Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων χωρίς ενημέρωση των τοπικών αρχών, η ιδιωτικοποίηση 23 λιμένων της χώρας μεταξύ των οποίων και του λιμένα του Ρεθύμνου. Πρόκειται για εξόφθαλμο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας του ελληνικού και του ρεθυμνιώτικου λαού στο βωμό του κέρδους επίδοξων επενδυτών-κερδοσκόπων αγνώστων συμφερόντων. Η μνημονιακή τριανδρία της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συνεχίζει το έργο προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων που ήδη από την δεκαετία του 1990 άρχισαν το ξεπούλημα των ελληνικών υποδομών και σήμερα λόγω μνημονίου προχωράνε με μεγαλύτερη ένταση στο ξεπούλημα των υποδομών-φιλέτων όπως είναι τα λιμάνια, αεροδρόμια και η ενέργεια.
Η δημοτική παράταξη «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» ζητά να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου με συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων της πόλης και καλούμε τον λαό του Ρεθύμνου σ’ ένα πλατύ μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Η σημαντική εμπορική και επιβατική δραστηριότητα του λιμανιού, ιδιαίτερα λόγω της λειτουργίας της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τον Πειραιά της συνεταιριστικής εταιρείας Cretan Lines, δεν πρέπει να αφεθεί έρμαιο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Από τις πρώτες αντιδράσεις της δημοτικής αρχής του Ρεθύμνου όπως αυτή του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Μ. Αλεφαντινού που δήλωσε ότι «δεν έχει σημασία τόσο το αν παραχωρείς κάτι αλλά οι όροι με τους οποίους το παραχωρείς», είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή του Ρεθύμνου τάσσεται καταρχήν υπέρ του ξεπουλήματος, συνεπής με τη μέχρι τώρα νεοφιλελεύθερη λογική της που είναι ταυτόσημη με αυτήν του ΠΑΣΟΚ που την στηρίζει.
Έγκαιρα από τον Απρίλιο του 2011, η "Εναλλακτική Κίνηση" είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους πιθανής ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Ρεθύμνου (βλ. πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου). Προτείναμε τότε να ζητήσει ο Δήμος Ρεθύμνης από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε ο Δήμος να έχει λόγο για την παραλιακή ζώνη αντί του Λιμενικού Ταμείου και τα τέλη κατάληψης των καταστημάτων του παραλιακού μετώπου να πηγαίνουν στον Δήμο και όχι στο Λιμενικό Ταμείο όπως συμβαίνει τώρα, ώστε να αυξηθούν τα δημοτικά έσοδα χωρίς να επιβαρυνθούν οι δημότες σε περίοδο κρίσης. Η δημοτική αρχή και η μείζων αντιπολίτευση αγνόησαν τότε τις προτάσεις μας και προχώρησαν τότε σε αυξήσεις των δημοτικών τελών ανεξαρτήτως κοινωνικών κριτηρίων (άνεργοι, πολύτεκνοι, κλπ.).
Η λύση για την ανάπτυξη του λιμένα και του Ρεθύμνου δεν μπορεί να είναι το γενικό ξεπούλημα των πάντων, αλλά η βελτίωση των υποδομών με δημόσιες επενδύσεις προς όφελος της κοινωνίας και η απαλλαγή από το γραφειοκρατικό τρόπο λειτουργίας τους. Η κοινωνία του Ρεθύμνου πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο».
"ΓΡΙΦΟΣ" Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Να μην πάρει σαφή θέση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Σούδας και του αεροδρομίου των Χανίων επέλεξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος από τα Χανιά όπου βρέθηκε χθες στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε σε στρατιωτικές μονάδες του Νομού.
Την ίδια στιγμή, το Λιμενικό Ταμείο Χανίων εξακολουθεί να μην έχει κάποια επίσημη ενημέρωση παρότι αυτή ζητήθηκε από στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ σε χθεσινή ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ξεπούλημα» καλώντας «τον κρητικό λαό μαζικά και οργανωμένα να εμποδίσει και να ακυρώσει το νέο σε βάρος του έγκλημα».
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης του κ. Παναγιωτόπουλου στα Χανιά, τα Χανιώτικα Νέα έθεσαν στον υπουργό Εθνικής Άμυνας το θέμα της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου των Χανίων και του λιμανιού της Σούδας καθώς και οι δύο αυτές βασικές υποδομές εξυπηρετούν ανάγκες στρατιωτικών μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή.
Ωστόσο, η απάντηση του υπουργού θύμισε περισσότερο γρίφο καθώς δεν θέλησε να πάρει σαφή θέση ως προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε στην ερώτηση: «Μην τα ανακατεύουμε όλα. Στις Ένοπλες Δυνάμεις ο παράγον πολιτεία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Ο παράγον κράτος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε θέματα εθνικής ασφάλειας και θα εξακολουθήσει το κράτος να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Μην τα μπερδεύουμε όλα μαζί και μην τα βάζουμε όλα μαζί στο ίδιο σακούλι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates