11/10/12

Οι Ελβετικές αρχές κηνυγούν το Χανιώτη δουλέμπορο - επιβεβαίωση του ρεπορτάζ μας

Κατηγορούμενος για Δουλεμπόριο από τις Ελβετικές αρχές βρίσκεται ο Χανιώτης υπεργολάβος - πλακάς, ο οποίος από τον περασμένο Αύγουστο καλεί χανιώτες συναδέλφους του στην Ελβετία και τους εκμεταλλεύεται βάζοντάς τους να δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας και τελικά τους αφήνει απλήρωτους και άστεγους. Θύματά του, όπως αποκαλύψαμε πρώτοι, έχουν πέσει πολλοί χανιώτες πλακάδες, ενώ εικάζεται πώς ο συγκεκριμένος έχει και συνεργάτες στην Ελβετία και ίσως και στα Χανιά.
Οι Χανιώτες, φτάνουν εκεί με την ελπίδα να ξεφύγουν από την κρίση, και αφήνονται έρμαια στα χέρια του επιτήδιου απατεώνα, χωρίς χαρτιά, χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα, χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν και τελικά ενώ δουλεύουν, μένουν απλήρωτοι και πεινασμένοι και δεν έχουν λεφτά ούτε να γυρίσουν πίσω. Ο χανιώτης δουλέμπορας,  έχει στήσει μία εταιρεία με ψευδή ή ελλειπή στοιχεία και φροντίζει να καλύπτεται από τις ελβετικές υπηρεσίες, έχοντας αδήλωτους τους εργάτες του.
Σήμερα αποκαλύπτουμε δύο μαρτυρίες θυμάτων του δουλέμπορου που περιγράφουν την αθλιότητα με την οποία ο συγκεκριμένος συμπεριφέρθηκε στους συντοπίτες του.
Η αναφορά που ακολουθεί θα κατατεθεί από τον Πολίτη των Χανίων στον Εισαγγελέα, ενώ σημειώνεται πώς ο συντάκτης της, μας δήλωσε ότι ο καταγγελόμενος του πρότεινε μίζα 1000 ευρώ για να του στέλνει από τα Χανιά εργάτες, προκειμένου εκείνος να τους "προμηθεύει" σε Ελβετούς εργολάβους προς 3-4.000 ευρώ το κεφάλι:

"Ειμαι κάτοικος Χανίων ειδικευμένος τεχνίτης τοποθέτησης πλακών. Εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης της πατρίδας μου είμαι άνεργος τα τελευταία δύο χρόνια.
Στα μέσα Αυγούστου του 2012 μου τηλεφώνησε ο Ι.Ν. που διαμένει στο ΒΑSΕL της Ελβετίας και μου πρότεινε να εργαστώ για λογαριασμό του ,σε δικό του συνεργείο, στην Ελβετία με δελεαστικούς όρους και συγκεκριμένα με 250 ευρώ το οκτάωρο ,με ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν διαμονή. Μάλιστα επικαλούμενος υποχρεώσεις παράδοσης έργων που είχε αναλάβει μου ζήτησε να επισπεύσω την αναχώρηση μου από την Ελλάδα προκείμενου να συμβάλλω με την εργασία μου στην γρήγορη παράδοση τους.
"Ετσι αναχώρησα στις 25 Αυνούστου 2012 νια Ελβετία από το αεροδρόμιο Ηρακλείου μαζί με κάποιον άλλο εργαζόμενο στον οποίο ο άνω αναφερόμενος Ν.Ι. είχε υποσχεθεί εργασία με τους ίδιους όρους ο οποίος ονομάζεται Τ. Ι.
Όταν φθάσαμε στον προορισμό μας ο Ι.Ν. μας παρέλαβε με το υπ αριθμό κυκλοφορίας ΑL162333 αυτοκίνητο και μας οδήγησε στο Saint Louis της Γαλλίας όπου και μας εγκατάστησε σε ένα υπόγειο μαζί με δύο άλλους εργαζόμενους που ήταν ήδη εγκατεστημένοι σε αυτό.
Εκεί ζήτησε από εμάς τις ταυτότητες, για να μας δηλώσει στις αρχές και στο οικείο ασφαλιστικό ταμείο ,πράγμα που δεν έγινε ποτέ, και άρχισε να μας πηγαίνει καθημερινά από την Γαλλία στην Ελβετία στην οικοδομή με το αυτοκίνητο του . Μάλιστα περνούσαμε τα σύνορα με τα κανονικά ενδύματα μας, αλλάζαμε στην οικοδομή όπου δουλεύαμε μέχρι αργά το βράδυ και γυρνούσαμε στην Γαλλία ,στο Sant Louis φορώντας κατά την διέλευση των συνόρων τα κανονικά μας ρούχα.
Βιώναμε μια δουλεμπορική κατάσταση ζώντας ουσιαστικά στην παρανομία,σε άθλιες συνθήκες. Αυτό κράτησε μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2012 οπότε μας ανακοίνωσε ότι έχει τελειώσει το έργο και είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη εργασία για μας.
Για όλο αυτό το διάστημα μάλιστα μου έδωσε 400 ελβετικά φράγκα και 100 ευρώ και επιπλέον κράτησε για 50 ευρώ για το ενοίκιο του υπογείου όπου διέμενα και με έδιωξε από το υπόγειο αυτό σαν απάντηση στις εύλογες διαμαρτυρίες μου."

Ανάλογη και με περισσότερες λεπτομέρειες περιγραφή μας δίνει για τη δική του περιπέτεια ο Χ.Δ. που επέστρεψε από την Ελβετία όπου είχε πάει μετά από πρόσκληση του Ι.Ν. προκειμένου "να βγάλει περισσότερα λεφτά" καθώς όπως λέει στα Χανιά είχε ήδη αρκετές δουλειές. Ο ίδιος τον γνώρισε μέσω ενός κοινού τους γνωστού, άνεργου πλακά με 5 παιδιά, ο οποίος πείστηκε πρώτος να φύγει. "Μας έλεγε ότι θα ανοίξει εταιρεία εκεί, ότι έχει πολλές δουλειές και ότι τα μεροκάματα ήταν πολύ ψηλά, στα 35 ευρώ. Ετσι,  στις 26 του Αυγούστου μας έπεισε να πάμε εσπευσμένα, για να ξεκινήσουμε τη δουλειά".

Μετά από  μια εβδομάδα και ελάχιστα μεροκάματα, οι εργάτες, "αρχίσαμε να του βρωμάμε κι έψαχνε δικαιολογίες για να μας διώξει". Υστερα από λίγο, έδιωξε τους δύο πρώτους που είχαν έρθει στη Βασιλεία μετά από δική του πρόσκληση,χωρίς να τους πληρώσει ούτε τα εισητήρια, ούτε φυσικά και τα μεροκάματα. Αμέσως μετά, εφυγε και από το σπίτι στη Γαλλία υποχρεώνοντας τους υπόλοιπους να πληρώσουν το νοίκι. Ομως είχαν ήδη περάσει δύο εβδομάδες και τα χρήματα που είχαν φέρει μαζί τους από την πατρίδα τελείωναν. Βρισκόμαστε στα μισά του Σεπτέμβρη, ο Χ.Δ. έχει κάνει ελάχιστα μεροκάματα κάτω από άθλιες συνθήκες και δεν έχει πληρωθεί ακόμα ούτε αυτός ούτε οι σύντροφοί του. Στην παρέα προστίθεται ένας ακόμα εργάτης, ένας Αλβανός από τα Χανιά που φτάνει εσπευσμένα  για να "προλαβουν τις δουλειές" χωρίς καν να κρατάει μαζί του ρούχα ή άλλες αποσκευές αφού "θα του τα έδινε όλα ο Γ.Ν." Ο Αλβανός εγκαθίσταται στο σπίτι όπου τον φιλοξενουν οι υπόλοιποι με δικά τους λεφτά. Ομως τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι έχουν μείναι πλέον,  άφραγκοι εντελώς. Ο Γ.Ν. αναβάλλει με διάφορες προφάσεις να τους πληρώσει, δίνοντάς τους μόνο 100 ευρώ στον καθένα για να φάνε. Παράλληλα,  όποτε δουλεύουν,αναγκάζονται να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις περνώντας από τη Γαλλία στην Ελβετία, ατέλειωτες ώρες ταξιδιού και αναμονής ενώ η "εταιρεία" δεν έχει ακόμα δημιιουργηθεί και το προσωπικό της δεν είναι "δηλωμένο". 

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι όταν ο Γ.Ν. μπήκε στο σπίτι που έμεναν, την ώρα που ο ένας κοιμόταν και οι άλλοι δύο έλειπαν. Τελικά, μετά από ένα μήνα και κάτι, οι δύο Χανιώτες έβγαλαν εσπευσμένα εισητήρια και γύρισαν στην πατρίδα απογοητευμένοι και οργισμένοι, αφήνοντας όμως πίσω τους ένα ακόμη άτομο, χωρίς λεφτά, χωρίς ρούχα, χωρίς δουλειά και σε λίγες μέρες, χωρίς στέγη.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates