20/10/12

Προβλήματα σίτισης και στέγασης στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Καταγγελία του ΕΠΑΜ Χανίων
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο γίνεται αποδέκτης καταγγελιών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης για θέματα που αφορούν, ως επί το πλείστον, την σίτιση και στέγασή τους. Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι αιτήσεις για σίτιση ξεπερνούν τις 900, η Πρυτανεία έχει μεριμνήσει και χρηματοδοτεί – τουλάχιστον για την ώρα – μονάχα τις 600 εξ αυτών. Η Πρυτανεία θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δίνοντας τη δυνατότητα δωρεάν σίτισης στο σύνολο των φοιτητών που ήδη έχουν κάνει αίτηση, αλλά και σε όσους άλλους το επιθυμούν κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς τα οικονομικά των οικογενειών αλλάζουν με δραματικό ρυθμό μέρα με τη μέρα.

Επιπλέον η Φοιτητική Εστία στέγασης φοιτητών έχει 78 κλίνες, τη στιγμή που οι αιτήσεις για στέγαση φέτος ξεπερνούν τις 240. Απαιτούμε από το Δήμο Χανίων και την Αντιπεριφέρεια Χανίων να μεριμνήσουν άμεσα για το συγκεκριμένο θέμα. Εκατοντάδες φοιτητές είναι στα πρόθυρα να σταματήσουν τις σπουδές τους, καθώς το κόστος ενοικίασης είναι δυσβάστακτο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, μετά την εφαρμογή των εξοντωτικών μέτρων του Μνημονίου. Τόσο ο Δήμος όσο και η Αντιπεριφέρεια έχουν αναξιοποίητα κτίρια που αραχνιάζουν (παλιό Ψυχιατρείο, παλιό νοσοκομείο κτλ.). Καλό θα είναι να τα διαθέσουν άμεσα για την στέγαση των φοιτητών μας, παρακάμπτοντας ενδεχομένως και τις όποιες γραφειοκρατίες. Σε διαφορετική περίπτωση ας προχωρήσουν στην ενοικίαση ξενοδοχειακών κλινών προκειμένου να στεγαστούν οι φοιτητές και να μπορέσουν έτσι να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Δεκάδες είναι εξάλλου τα ξενοδοχεία στα Χανιά που θα συνεργάζονταν σε μια τέτοια λύση.

Επίσης μας αναφέρθηκε ότι αρκετά από τα μαθήματα που κανονικά έπρεπε να διδαχθούν οι φοιτητές στο τρέχον εξάμηνο δε θα πραγματοποιηθούν εξαιτίας έλλειψης διδασκόντων. Η μη υλοποίηση του προγράμματος σπουδών εκφράζεται είτε με το να γίνονται λιγότερες ώρες εργαστηρίων, είτε να μην υπάρχει η δυνατότητα για όλους τους φοιτητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα, είτε τέλος μαθήματα να μετατίθενται στο επόμενο εξάμηνο. Όλα αυτά όπως είναι φυσικό έχουν ως αποτέλεσμα να υφίστανται πίεση οι φοιτητές τόσο στην διαδικασία μάθησης, όσο και στον προγραμματισμό των σπουδών τους. Τέλος, σε σχολές όπως αυτές των Αρχιτεκτόνων και των Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, το κόστος των αναλωσίμων είναι δυσβάστακτο για μεγάλη μερίδα φοιτητών, κι ως εκ τούτου θα πρέπει και για αυτό το θέμα να πάρει θέση και να βρει λύση η Πρυτανεία, σε συνεργασία πάντα με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας το οποίο θεωρητικά εξασφαλίζει σε όλους τους φοιτητές «δωρεάν Παιδεία»...

Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης και κάθε έναν πολίτη χωριστά να βοηθήσουμε όλοι μας στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων των φοιτητών μας.


Η αλληλεγγύη πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής και η αντίσταση στην αλαζονική εξόντωση ενός έθνους καθήκον.


Από το Γραφείο Τύπου του Τομέα Χανίων του Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates