4/10/12

Η Λίστα του Σκανδάλου

του Νίκου Μουντάκη
Σκάνδαλο επικών διαστάσεων αποκαλύπτεται πίσω από το θρίλερ με την κατοχή και τη νομιμότητα της λίστας με τους 1991 Έλληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες. Τελικά το USB στικ με τη λίστα ήταν στην κατοχή του Ευ. Βενιζέλου ο οποίος το απέστειλε στο Μ. μαξίμου, και εν συνεχεία προωθήθηκε στο ΣΔΟΕ.
Πριν όμως απ όλα αυτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έγκριτος συνταγματολόγος και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Διώτης αποφάνθηκαν ότι η χρήση της θα ήταν παράνομη και άρα αναποτελεσματική. Δηλαδή φρόντισαν να την ακυρώσουν εκ των προτέρων προδικάζοντας μια ολόκληρη υπόθεση και υποκαθιστώντας τη Δικαιοσύνη και το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ παράλληλα στερούν από τις αρχές το δικαίωμα να ερευνήσουν διαδρομές του μαύρου χρήματος και ενδεχομένως αξιόποινες πράξεις.
Χαρακτηρίζοντας παράνομο τον τρόπο κτήσης της λίστας, ενώ άλλες χώρες την έχουν χρησιμοποιήσει αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη οι δυο άνδρες φροντίζουν να κάψουν το χαρτί ώστε να μην φτάσουν ποτέ στη δημοσιότητα τα στοιχεία.
Συνεπώς, ακόμα και να χρησιμοποιηθεί η λίστα οι κατέχοντες λογαριασμό θα μπορέσουν να κινηθούν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου βασιζόμενοι στις γνωματεύσεις Βενιζέλου-Διώτη. Με αυτό τον τρόπο ακυρώνεται η χρησιμότητα της λίστας ως εργαλείο για την άντληση εσόδων ακόμα και ως μέσο για την ανίχνευση του μαύρου χρήματος.
Αυτές τις ημέρες όμως μια σειρά ανθρώπων παραδέχθηκαν ότι είχαν παραλάβει τη λίστα την οποία όμως ούτε προώθησαν στις αρμόδιες αρχές ούτε στη δικαιοσύνη. Όπερ σημαίνει ότι πολιτικοί και υπηρεσιακά στελέχη του ΣΔΟΕ και του υπουργείου Οικονομικών έχουν δει ονόματα και στοιχεία Ελλήνων που διαθέτουν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες, αλλά δεν τα αξιοποίησαν καθώς πίστευαν ότι ήταν παράνομος ο τρόπος κτήσης.
Παρ όλα αυτά άπαντες διέθεταν αντίγραφο της λίστας για... ίδια χρήση. 
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εγείρει ερωτηματικά για τη διαχείριση της λίστας εκτός της κρατικής μηχανής, η οποία μέχρι σήμερα δεν γνώριζε επισήμως την ύπαρξή της. Αν τώρα συνυπολογιστεί ότι μεσολάβησαν και εκλογές τότε η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates