28/11/12

Εκτός στόχου το χρέος πάει για 126,6% το 2020. Απαιτείται άμεση προσαρμογή για να εκταμιευθεί η δόση

Tου Νίκου Μουντάκη
 Τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων άμεσα θα ζητήσει εντός των επομένων ημερών -και πριν την εκταμίευση της δόσης- η τρόικα από την Ελλάδα καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν είναι επιτεύξιμος ο στόχος για το χρέος το 2020. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς με τη δυναμική που έχει προσλάβει θα ανέλθει στο 126,6% οπότε θα πρέπει να ληφθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα ώστε να καλυφθεί η τρύπα και να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ και το Eurogroup. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα το ΔΝΤ και το Eurogroup θα εξετάσουν το αίτημα της εκταμίευσης με την παραδοχή ότι το χρέος το 2020 θα διαμορφωθεί στο 126,6% και το 2022 στο 115%, εκτός των στόχων που έχουν τεθεί και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.
H μείωση του χρέους -ώστε να ανταποκρίνεται στους στόχους- θα προέλθει από τα μέτρα που μένει ακόμη να αποφασιστούν. Αυτά τα μέτρα υπόκειται στην εφαρμογή από την πλευρά της Ελλάδας, όλων των στόχων του προγράμματος.
Στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί δηλώνουν ότι θα είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να μειώσουν το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και χαμηλότερα του 110% μέχρι το 2022, όπως την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων της Ελλάδας. Αλλά αυτά τα βήματα είναι υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα και θα εφαρμόσει τις περικοπές δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.
Tο χρέος θα υποχωρήσει στο 126,6% -σύμφωνα με την έκθεση- μόνο αν ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, το οποίο προβλέπει μείωση του χρέους κατά 11% του ΑΕΠ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ότι εάν η επαναγορά χρέους δεν πετύχει το στόχο, η τρόικα θα πρέπει να βρει εναλλακτικά μέτρα για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας. Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates