1/11/12

"Ελάτε να τα πάρετε": οι Κτηνοτρόφοι του Ηρακλείου προς το Στουρνάρα

Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου
Προς:
 • Υπ. Α.Α&Τ – Υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
 • Υπ. Οικονομικών– Υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα
Θέμα: Περικοπές και νέα φορολογικά μέτρα στους αγρότες.

Κύριοι Υπουργοί,
Μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιβάλλει νέες περικοπές και νέα φορολογικά μέτρα στους αγρότες εν όψει του Μνημονίου 3, όπως:

 1. Μείωση της επιστροφής Φ.Π.Α από το 11 στο 6%
 2. Μείωση της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου από 0,391 ανά λίτρο στα 0,264
 3. Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και φορολόγηση βάσει βιβλίων και στοιχείων από το πρώτο ευρώ του γεωργικού εισοδήματος με συντελεστή 6%
 4. Ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών)
 5. Αύξηση των εισφορών υγείας του ΟΓΑ στα επίπεδα του 77%
 6. Μείωση επιδομάτων ανταποδοτικών συντάξεων στους αγρότες κατά 30€
 7. Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ
 8. Φορολόγηση της αγροτικής γης ως ακίνητης περιουσίας συμπεριλαμβανομένων και των βοσκοτόπων.

Κύριοι υπουργοί,
  • Στον κλάδο της κτηνοτροφίας – αιγοπροβατοτροφίας έχει προηγηθεί η εφαρμογή των μέτρων αποκλεισμού και περικοπής επιδοτήσεων στην εξισωτική και στο άρθρο 68 λόγω απόστασης άνω των 50 χιλιομέτρων μεταξύ σταβλικής εγκατάστασης και βοσκοτόπων για να ακολουθήσει η ενιαία ενίσχυση με την χιλιομετρική απόσταση να καθορίζεται αρχικά στα 10 χιλιόμετρα, όταν ο κανονισμός αναφέρεται σε ενεργοποίηση επιλέξιμων εκτάσεων ανά την επικράτεια και τα χρήματα καταβάλονται εξ ολοκλήρου από τη Ε. Ε. – Είναι απορίας άξιον εκτάσεις βοσκοτόπων να αποκλείονται από την ενεργοποίηση επιδοτήσεων και τη βόσκηση, ενώ παραχωρούνται στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με νόμο Fast Track για εγκατάσταση Α. Π. Ε βιομηχανικής κλίμακας, προκαλώντας εκτός των άλλων βίαιες παρεμβάσεις και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον.
  • Επίσης είναι άδικο αγροτικά καταλύματα σε χωριά με μικρό πληθυσμό (μετόχια) να πληρώνουν φόρο κατοικίας μέσω τιμολογίου της ΔΕΗ με συντελεστή 4€ το τετραγωνικό, όταν σε περιοχές αστικών κέντρων με ασύγκριτα μεγαλύτερες αντικειμενικές αξίες χρεώνονται λιγότερο, ενώ μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες εξαιρέθηκαν.
  • Η αύξηση 40% στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πλήττει περισσότερο τις αγροτικές περιοχές και ιδίως τις ορεινές όπου οι θερμοκρασίες το χειμώνα πέφτουν κατακόρυφα και η κατανάλωση καυσίμου θέρμανσης πολλαπλασιάζεται. Η απότομη στροφή σε καυσόξυλα τείνει να αφανίσει όλο το δασικό ιστό της χώρας, ενώ στην Κρήτη κόβονται ακόμη και ελαιόδεντρα από τη ρίζα και εξαφανίζονται ως προϊόν ληστείας.
  • Η διαμόρφωση της τιμής των καυσίμων (βενζίνης και πετρελαίου) σε αυτά τα επίπεδα (κοντά στα 2€ το λίτρο) καθιστούν πλέον αδύνατη τη χρήση των γεωργικών μηχανημάτων στις καλλιέργειες και στους κτηνοτρόφους πολύ περισσότερο με την καθημερινή χρήση μηχανοκίνητων ηλεκτρογεννητριών για τη λειτουργία των αρμεκτικών μηχανών.

Ειλικρινά έχετε σκεφτεί που και σε ποιους επιβάλλετε αυτά τα μέτρα;

Από το 2007 μετά την πρώτη κρίση στις τιμές των ζωοτροφών οι οποίες διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο, σήμερα με την ακολουθούμενη οικονομική κρίση όπου οι τιμές των προϊόντων μας κατρακυλούν διαρκώς, το κόστος παραγωγής πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα και η έλλειψη ρευστότητας για την αγορά ζωοτροφών και άλλων εφοδίων καθιστά αδύνατη τη σωστή διατροφή και συντήρηση των ζώων, η Κρητική κτηνοτροφία (ως παραγωγικό κεφάλαιο και προϊόντα αντίστοιχα) έχει υποστεί συρρίκνωση της τάξης του 40%.
Εμείς ως κτηνοτρόφοι αισθανόμαστε ότι τα έχουμε χάσει πλέον όλα και αν αγωνιστούμε για κάτι αυτό θα αφορά μόνο την αξιοπρέπεια μας την οποία δεν δικαιούμαστε να απολέσουμε ένεκα της βαριάς κληρονομιάς που μας χρεώνει η ιστορία μας και οι θυσίες των προγόνων μας .

Κάντε εσείς ότι σας επιβάλλει η τρόικα χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας όχι απλώς τον αγροτικό τομέα της χώρας αλλά ούτε καν τον παράγοντα άνθρωπο, μα πλησιάζει η ώρα του ξεσηκωμού και της λαϊκής οργής για εθνική κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη που θα επαναφέρει αυτή τη χώρα και το λαό της σε τιμή, υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

Τα σπίτια μας, τα χωράφια μας , τα αυτοκίνητα μας, τα τρακτέρ μας, οι στάβλοι μας , τα ζώα μας, όλα δικά σας! –Δε χρειάζεται να τα φορολογήσετε- Ελάτε να τα πάρετε…

Την υπερηφάνεια μας όμως την οποία οι πρόγονοι μας δεν παραχώρησαν στους Τούρκους και στους Γερμανούς κατακτητές, δεν θα την παραχωρήσουμε ούτε εμείς σήμερα στους σύγχρονους κατακτητές - τοκογλύφους και στους ντόπιους καλοθελητές τους.

Για τον ΣΕΚΝΗ
Ο πρόεδρος Κώστας Καράτζης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates