6/11/12

Σινο-αμερικανική παρέμβαση για Ελλάδα-Επιθετική παρέμβαση Ομπάμα με αιχμή του δόρατος την Παγκόσμια Τράπεζα, αμέσως μετά τις εκλογές

του Νίκου Μουντάκη
 Αφετηρία ραγδαίων εξελίξεων στην Ευρωζώνη αναμένεται να αποτελέσει η επανεκλογή Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, η οποία όπως καταγράφεται από τα Media θεωρείται βέβαιη. Πηγές από το Λευκό Οίκο επισημαίνουν ότι μετά τις εκλογές ο Αμερικανός πρόεδρος θα τοποθετηθεί δημοσίως και θα ασκήσει πιέσεις "έξω από τα όρια" στη Γερμανία ώστε να αναληφθούν οι απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Όλα δείχνουν πως οι ΗΠΑ θα συρθούν -για ακόμη μια φορά- σε μια ευρωπαϊκή διελκυστίνδα την οποία δεν δημιούργησαν και από την οποία προσπάθησαν να απέχουν συστηματικά. Οι διαστάσεις που προσλαμβάνει η κρίση χρέους δεν επιτρέπει πλέον στις ΗΠΑ να παραμένουν αποστασιοποιημένες. Το οικονομικό επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα σε συνεργασία με τον Μπεν Μπερνάνκι έχουν επεξεργαστεί σχέδιο ταχείας αντίδρασης και άμεσης επέμβασης παρακάμπτωντας προσχώματα καθώς και οργανισμούς όπως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ που αποτελούν πλέον μέρος του προβλήματος.
Για το λόγο αυτό έχει επιστρατευτεί η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία διοικείται από Κινέζο, ώστε οι κινήσεις να φέρουν σφραγίδα διεθνούς νομιμοποίησης. Σε πρώτη φάση θα ενεργοποιηθεί το από καιρό προετοιμασμένο σχέδιο "last resort" με εμπλοκή της ΕΚΤ, το οποίο όμως θα μπλοκάρει η Άνγκελα Μέρκελ.
Εν συνεχεία η Παγκόσμια Τράπεζα ήδη έχει προσεγγίσει Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία για την παροχή "τεχνικής" υποστήριξης και όπως όλα δείχνουν οι μηχανισμοί για μια ευρείας κλίμακας παρέμβαση με χρηματοδοτική στήριξη σε... γουάν στήνονται ήδη.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος αντιλαμβανόμενη την αυξανόμενη πίεση και γνωρίζοντας αποσπάσματα από τα σχέδια ΗΠΑ, Κίνας και Γαλλίας επιχειρεί να ποδηγετήσει τις εξελίξεις. Περνώντας χαλινάρι στην ΕΚΤ και πιέζοντας την Κομισιόν δημιουργεί πεπραγμένα ώστε να ενισχυθούν τα αναχώματα.
Η πρωτοβουλία όμως του ΔΝΤ να αποστασιοποιηθεί από την τρόικα μη-επιτρέποντας την εκπόνηση έκθεσης για την Ελλάδα εκτός αν αυτή αναφέρει συγκεκριμένες ενέργειες και χρονικό ορίζοντα για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του Δημόσιου χρέους της χώρας, αποτελεί προπομπό των κινήσεων Ομπάμα. Σε διαφορετική περίπτωση στην έκθεση θα περιληφθεί ειδική παράγραφος που θα αναπέμπει το θέμα στους ευρωπαίους ηγέτες για την πολιτική επίλυσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates