6/11/12

Εμπαιγμός των ανέργων μεσω προγραμμάτων κατάρτισης

Με ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή, εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, επισημαίνεται η κατάφορη αδικία και ο εμπαιγμός των ανέργων που συντελείται σε όλη τη χώρα, μέσω του προγράμματος «Επιχορήγηση με επιταγές κατάρτισης-training voucher - Κατάρτιση και Πιστοποίηση ανέργων σε βασικές δεξιότητες χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)».

Ο εμπαιγμός έγκειται στο γεγονός ότι σε κανένα σημείο της αρχικής πρόσκλησης προς τους ενδιαφερόμενους, δε γίνεται αναφορά για την ανάκληση της κάρτας ανεργίας για τους μη επιδοτούμενους ανέργους, ενώ αυτό γίνεται γνωστό εκ των υστέρων, με ανάρτηση στη σχετική ιστοσελίδα ως διευκρινιστική ενημέρωση, χωρίς καμιά άλλη μορφή ειδοποίησης ή επισήμανσης προς τους «ωφελούμενους». Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν οι καταρτιζόμενοι την ιδιότητα του ανέργου για όσο διαρκεί το πρόγραμμα, να χάνεται η ιδιότητα του «μακροχρόνια άνεργου» και τα αντίστοιχα μόρια ανεργίας και κυρίως το δικαίωμα θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας για το έτος 2013.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ καταγγέλλει τους υπεύθυνους της κυβέρνησης, που στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν στατιστική ανάσχεση του ρυθμού αύξησης των ανέργων, που οι πολιτικές της δημιούργησαν, βαφτίζουν «εργαζόμενους» τους άνεργους που επιθυμούν να καταρτισθούν, στερώντας τους το επίδομα ανεργίας και την ίδια την ιδιότητα του ανέργου. Καταγγέλλει επίσης τη μεθοδευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης, να απαξιώσει τις δομές του ΟΑΕΔ στη συνείδηση των ανέργων και μέσα από την αναποτελεσματικότητα και την αναξιοπιστία τους, να ανοίξει τον δρόμο σε ιδιωτικές «δουλεμπορικές» δομές εύρεσης εργασίας. Μια προσπάθεια, που παρατηρείται σε όλο το φάσμα των δημόσιων υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates