20/11/12

Ναυταθλητικό Σούδας: τα παιδιά βουτάνε στα βοθρολύμματα!

Κινδύνους  για τη δημόσια υγεία  εγκυμονεί η συμπεριφορά του Δήμου Χανίων που βρίσκεται ασυνεπής με τις ίδιες του τις υποχρεώσεις απέναντι στη ΔΕΥΑΧ : μια απίστευτη καταγγελία της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Σούδας για τις πηγές ρύπανσης της σουδιανής ακτής αποδεικνύει ότι ο ίδιος ο Δήμος καθυστερεί σημαντικά να συνδέσει τις υποδομές του με το αποχετευτικό Δίκτυο. Πρόκειται για το Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας του οποίου τα λύμματα παροχετεύονται σε βόθρους και μέσα από αυτούς προφανώς στη θάλασσα, όπου οι αθλητές της κωπηλασίας και του κανόε - καγιάκ, συχνά πυκνά, βουτάνε!

Ακόμα χειρότερα, οι Σουδιανοί καταγγέλουν τη λειτουργία μιας τουαλέτας στην άκρη του μώλου που χρησιμοποιείται από ψαράδες, η οποία επικοινωνεί απευθείας.....με τη θάλασσα!
Συγκεκριμένα η Πρωτοβουλία καταγγέλει:
"Στην εξωτερική βόρεια πλευρά της ιχθυόσκαλας υπάρχει τουαλέτα του Δήμου (κατασκευασμένη από τον πρώην Δήμο Σούδας) για τις ανάγκες των ψαράδων με κατευθείαν σύνδεση με την θάλασσα την οποία επισκέπτονταν και οι έμποροι γιατί οι υπάλληλοι της ιχθυόσκαλας δεν τους επέτρεπαν να επισκεφτούν τις δικές τους τουαλέτες. Επειδή όμως την λέρωναν, οι αλλοδαποί ψαράδες (μουσουλμάνοι στην πλειοψηφία τους) που δουλεύουν στα μεγάλα ψαροκάικα την κλείδωσαν και την χρησιμοποιούν μόνο αυτοί. Οπότε οι έμποροι καταφεύγουν και αυτοί μαζί με τους Ρομά στην γύρω περιοχή. Η “σύνδεση” με την θάλασσα είναι εν γνώση της ΔΕΥΑΧ από την αρχή της κατασκευής της , η οποία περιμένει εντολή του Δήμου για να την συνδέσει στο δίκτυο. Βεβαίως είναι γνωστό και στους τοπικούς άρχοντες.
Στο διαδίκτυο υπάρχει η πτυχιακή εργασία της κ. Μήνου του ΤΕΙ Κρήτης για το λιμάνι της Σούδας αλλά και των Χανίων που έγινε το 2008-2009. Το συμπέρασμα είναι ότι στην περιοχή της ιχθυόσκαλας και στις εκβολές του Μορώνη τα κολοβακτηρίδια ( αλλά και άλλοι ρύποι) καθιστούν τα νερά ακατάλληλα για κολύμβηση. Τα δείγματα για τις αναλύσεις πάρθηκαν χειμερινούς μήνες (σχολική περίοδος). Η κ. Μήνου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πιθανών ο Μορώνης το χειμώνα μεταφέρει τα λύματα στη θάλασσα. Προφανώς αγνοεί την ύπαρξη της τουαλέτας αλλά και πιθανές άλλες πηγές ρύπανσης"
  Σχετικά με την καταγγελία των Σουδιανών, μας απάντησε ο τεχνικός προϊστάμενος της ΔΕΥΑΧ κ. Στεργιάνης λέγοντας ότι  "πράγματι, είναι ευθύνη του Δήμου στον οποίο μάλιστα έχουμε κάνει έγγραφο που του ζητάμε να συνδέσει το Ναυταθλητικό με το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής. Ο Δήμος μας απάντησε ότι ετοιμάζει μελέτη για τις εργασίες που χρειάζονται για να γίνει η σύνδεση."
Οσο για την τουαλέτα των ψαράδων "κι αυτή ανήκει στο Δήμο, που έχει υποχρέωση σαν ιδιοκτήτης, να ζητήσει να συνδεθεί με το αποχετευτικό της ιχθυόσκαλας που βρίσκεται ακριβώς  δίπλα. Δεν είναι πολλά τα έξοδα, και οι υπεύθυνοι στην ιχθυόσκαλα θα συμφωνήσουν πιστεύω".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates