19/12/12

Αυτός έβγαλε $500 εκατ. από τα ελληνικά ομόλογα-Το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων που προωθούσε η ελληνική κυβέρνηση είχε διαρρεύσει

του Νίκου Μουντάκη
Το γιγαντιαίο Hedge Fund Third Point του μεγαλοεπενδυτή Dan Loeb είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η ηλεκτρονική έκδοση των FT το hedge fund αποκόμισε καθαρά κέρδη της τάξης των $500 εκατ. δολαρίων από τα ελληνικά ομόλογα που πούλησε, στο πλαίσιο της εθελοντικής επαναγοράς, στην ελληνική κυβέρνηση. Για τους διαχειριστές του fund αυτό αποτέλεσε δουλειά ενός μήνα καθώς ξεκίνησαν να αγοράζουν ελληνικό χρέος στα 17 σεντς για να πουλήσουν στα 34 σεντς διπλασιάζοντας το επενδεδυμένο κεφάλαιο.
Αν και η επένδυση του third Point στα ελληνικά ομόλογα περιγράφεται στις αγορές ως στοίχημα σωτηρίας της Ελλάδας εν τούτοις δείχνει ότι το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων που προωθούσε η ελληνική κυβέρνηση είχε διαρρεύσει και πως εν τέλει η Ελλάδα κατέληξε να πληρώνει στους κερδοσκόπους τεράστιο premium.
Όπως αναφέρουν οι FT στην κατακλείδα του άρθρου το Third Point διατηρεί πολύ στενές επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και τους συμβούλους της επί αρκετό καιρό, σχέση η οποία αν δεν διαψευστεί δείχνει ότι υπάρχει inside information.
Η Third Point δεν πούλησε όμως όλα τα ομόλογά που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά αλλά διατήρησε μια ιδιαίτερα μεγάλη θέση καθώς ο Loeb εκτιμά ότι το ράλι των τιμών θα συνεχιστεί το 2013 και θα αποκομίσει πολύ περισσότερα κέρδη.
Έτσι η επιχείρηση ανάκτησης της αξιοπιστίας της Ελλάδας σηματοδοτείται από τα υπερκέρδη των Hedge Funds τα οποία θα συνεχίσουν να αγοράζουν ελληνικό χρέος ποντάροντας στη διάσωση της Ελλάδας και σε νέο εθελοντικό κούρεμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates