6/12/12

Παιχνίδι με την απλή αναλογική

του Νίκου Μουντάκη
Βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάζει και ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση. Τις πρώτες τροχιοδεικτικές ανέλαβε να εξαπολύσει ο Φώτης Koυβέλης, που εντελώς ξαφνικά άνοιξε θέμα αλλαγής εκλογικού συστήματος, προτείνοντας την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι ο μόνος που μπορεί να το κάνει, καθώς προέρχεται από χώρο που είχε πάγια θέση υπέρ της απλής αναλογικής, ενώ οι άλλοι δυο συγκυβερνώντες, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για χρόνια σφύριζαν αδιάφορα. 
Δεν μπορούν βέβαια τώρα να θέσουν τέτοιο θέμα και τη «βρόμικη δουλειά» ανέλαβε να την διεκπεραιώσει η κυβερνώσα αριστερά, που ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα. Με τις σημερινές συνθήκες την απλή αναλογική την θέλουν, αλλά δεν το ομολογούν οι Σαμαράς και Βενιζέλος, για να κόψουν τον δρόμο του Τσίπρα προς την κυβέρνηση. Και καθώς εκλογές μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή, καλό είναι η πρόταση να υπάρχει στο τραπέζι για κάθε ενδεχόμενο.
Διόλου τυχαία ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέφερε τις προτάσεις του κόμματός του για το πολιτικό σύστημα. «Η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική λειτουργία και αναβάθμιση των θεσμών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου αποτελούν σταθερή και βασική επιλογή μας. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πλέον μία απαραίτητη και ώριμη επιλογή», υποστήριξε.
Οι πληροφορίες λένε, ότι αναζητείται το κατάλληλο timing για να τεθεί επίσημα η πρόταση στο τραπέζι. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή θα συναινέσουν, έστω και με όρους, για το ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική είναι θέμα αρχής, ενώ οι υπόλοιποι δυο της συγκυβέρνησης θα πρέπει να βρουν πειστικά επιχειρήματα για να τη στηρίξουν. Αν όντως το θέμα προχωρήσει, είναι σίγουρο ότι θα φέρει τα πάνω κάτω στο πολιτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates