31/1/13

Ξανά τα σενάρια για GRexit

του Νίκου Μουντάκη
Ανακυκλώνοντας τα κινδυνολογικά σενάρια για την Ελλάδα, ο οίκος Moodys προειδοποιεί ότι  υπάρχει σοβαρή πιθανότητα  χρεοκοπίας  της χώρας. Σε έκθεση του επισημαίνει ότι  η χρηματοδότηση του ΔΝΤ και του EFSF βελτιώνει τη ρευστότητα, αλλά το χρέος θα παραμείνει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής, αποτελώντας μόνιμη πηγή κινδύνων. 

Ο οίκος αναγνωρίζει ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση που έλαβε πρόσφατα η Ελλάδα από το ΔΝΤ και τον EFSF προσφέρει ανάσα ρευστότητας στην οικονομία και θα επιτρέψει την εκκίνηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και ότι η καλύτερη των προσδοκιών εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2012 τονώνει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Τονίζει ωστόσο, ότι παρά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους πιστωτές, το PSI και την επαναγορά ομολόγων, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 2012-2016.

Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι υπάρχει ακόμα υψηλή πιθανότητα μιας ακόμα χρεοκοπίας για το υπόλοιπο χρέος του ιδιωτικού τομέα, λόγω των σημαντικών κινδύνων που απορρέουν από την αδύναμη οικονομία, την εύθραυστη κοινωνική σταθερότητα και το τεταμένο πολιτικό κλίμα.

Σημειώνει άλλωστε, ότι παρά τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από το 2014, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτό το θέμα.

Όσο αφορά την πορεία της οικονομίας, η Moodys διαφοροποιείται σημαντικά από τις εκτιμήσεις της τρόικας και της κυβέρνησης, προβλέποντας ότι και το 2014 θα είναι «πολύ δύσκολο έτος».
Αναμένει το 2013 ύφεση 5% στην ελληνική οικονομία και συνέχιση της συρρίκνωσης το 2014, λόγω της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης στην Ευρωζώνη, της αργής προόδου στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που περιορίζει τις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό και των επιπτώσεων των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων στην ιδιωτική κατανάλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates