24/2/13

Παγκρήτιο ΟΧΙ στον υπό σύσταση Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.

Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Κρήτης
 Κοινό μέτωπο για την τοπική ανάπτυξη αλλά και «μπλόκο» να μη συζητηθεί στη βουλή  την Πέμπτη, όπως πιθανόν αναμένεται, η αιφνίδια τροπολογία για τον υπό σύσταση «Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α. Ε.», (ο οποίος προτείνεται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για ν’ απορροφήσει στους κόλπους του φορείς και υπηρεσίες όπως: ΟΑΔΥΚ, ΟΑΝΑΚ, ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ, ΕΥΔΕ/Αποσελέμη, Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης Α. Ε. κ. α.),  συγκροτούν η Περιφέρεια Κρήτης, οι βουλευτές και οι Δήμαρχοι του νησιού.
Παράλληλα Περιφέρεια Κρήτης και Περιφερειακή Ένωση Δήμων τονίζουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει αρμοδιότητες, συμμετοχή, ενεργό ρόλο και λόγο στα τοπικά θέματα, ενώ παράλληλα αποφάσισαν τη συγκρότηση  κοινής επιτροπής, η οποία θα καταθέσει άμεσα εξειδικευμένες προτάσεις, τις οποίες και θα διαβουλευτεί με την κυβέρνηση και τα κόμματα . Μέχρι τότε- τόνισαν- η τροπολογία που συντάχθηκε ερήμην της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών πρέπει ν’ αποσυρθεί και να μην έρθει προς συζήτηση στη βουλή.
Στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε χθες ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, εκφράστηκαν από τους παριστάμενους φορείς σοβαρές αντιδράσεις για την τροπολογία- μόρφωμα όπως χαρακτηρίστηκε- η οποία, όπως αναφέρθηκε,  υποβαθμίζει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις ειδικά για τη συγχώνευση και την έδρα των δύο οργανισμών  ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ, αλλά υπό προϋποθέσεις, ύστερα από διάλογο  και συναίνεση με την αυτοδιοίκηση.
Πλην της ηγεσίας, των συμβούλων  της Περιφέρειας Κρήτης και εκπροσώπων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου,  στη σύσκεψη συμμετείχαν βουλευτές του νησιού, Δήμαρχοι απ’ όλη την Κρήτη, εκπρόσωποι των τοπικών Τμημάτων του ΤΕΕ και εκπρόσωποι των εμπλεκομένων φορέων. Στη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκαν συγκεκριμένες ενστάσεις για το σκοπό και το ρόλο του «ΟΑΚ Α. Ε.»,  αλλά και για την ελάχιστη εκπροσώπηση της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Επίσης ενστάσεις διατυπώθηκαν για τη μεγάλη συμμετοχή του κεντρικού κράτους, για τις πηγές χρηματοδότησης του προτεινόμενου φορέα, για την οικονομική διαχείριση και για το κατά πόσο ο αναπτυξιακός ρόλος του, υποκαθιστά  το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο των Δήμων και της αιρετής Περιφέρειας.
Τα παραπάνω ωστόσο εκφράστηκαν νωρίτερα  στην εισήγηση, που έκανε εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, που πέρα από την πολιτική διαφωνία για την τροπολογία, έθεσε και ζήτημα συνταγματικότητας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η δημιουργία ενός παράλληλου στην Περιφέρεια θεσμού με ισχυρό αναπτυξιακό ρόλο, όπως περιγράφεται στους σκοπούς αυτού, προσκρούει στο Σύνταγμα (άρθρο 102) και υπονομεύει την Περιφέρεια Κρήτης στα πρώτα βήματά της.»
Παράλληλα και οι παριστάμενοι βουλευτές εκτός από το πολιτικό θέμα που έθεσαν, εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τον τρόπο που επιχειρείται η σύσταση του νέου φορέα και έθεσαν θέμα συνταγματικότητας σχετικά με τους εργαζόμενους και την περιουσία των φορέων που συγχωνεύονται ή απορροφούνται.
Στο κλείσιμο της σύσκεψης –όπου η εισήγηση της Περιφέρειας Κρήτης έγινε κοινά αποδεκτή- ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι μ’ ενότητα και κοινή δράση της αυτοδιοίκησης και των φορέων, θα διαμορφωθούν προτάσεις και λύσεις προς όφελος της ανάπτυξης του τόπου και των Κρητικών. Ο Περιφερειάρχης και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης παράλληλα επεσήμαναν ότι τίποτα δεν πρέπει να γίνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών και ότι  η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει κυρίαρχο και ενεργό λόγο και ρόλο στα θέματα ανάπτυξης που την αφορούν.
Επίσης τοπικοί φορείς και βουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πνεύμα ομοθυμίας και κοινής δράσης στα ζητήματα της τοπικής ανάπτυξης και  εξήραν την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη για τη συνάντηση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Μιχάλης Κριτσωτάκης, Μαρία Διακάκη, Κώστας Δερμιτζάκης, Ανδρέας Ξανθός, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης (συμμετείχαν εκπρόσωποι των βουλευτών Μανόλη Κεφαλογιάννη και Μάξιμου Σενετάκη), το προεδρείο της ΠΕΔ και η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων της Κρήτης.
 
Δηλώσεις στα ΜΜΕ

Την αντίθεσή του με την τροπολογία εξέφρασε, εκπροσωπόντας το Δήμαρχο Χανίων  Μανόλη Σκουλάκη, ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξυνίδης  επισημαίνοντας: «Δε συμφωνούμε με την τροπολογία, ούτε στη λογική και την ουσία της. Είναι θετικό το κοινό μέτωπο Περιφέρειας Κρήτης και ΠΕΔ για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης . Με τέτοιες τροπολογίες ο ΒΟΑΚ δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ.»
Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης (ΠΕΔ), νωρίτερα σε δηλώσεις, είπε ότι θα υπάρξει ενιαία θέση της αυτοδιοίκησης  και τόνισε: «Μας προβληματίζουν πολλά ζητήματα που βλέπουμε από το πλάσμα της τροπολογίας, όπως είναι τα ποσοστά συμμετοχής στην εκπροσώπηση, οι χρηματοδοτήσεις κ. α. Ύστερα από όλα αυτά θα συγκαλέσουμε ολομέλεια Δημάρχων για να έχουμε ενιαία άποψη. Ανοίγει μια συζήτηση που στο τέλος και οι δύο πλευρές- αν έχουν καλή διάθεση- θα πάνε όλα καλά».
Με ενστάσεις εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, επισημαίνοντας: «Οτιδήποτε προάγει τον συγκρητισμό εμείς είμαστε υπέρ  Το θέμα είναι οι όροι του φορέα. Στην προκειμένη περίπτωση τίθεται θέμα εκπροσώπησης, καθώς το πλειοψηφικό κομμάτι το παίρνει το κεντρικό κράτος. Στη σύνθεση του Δ Σ εμφανίζεται περιττή η παρούσα της αυτοδιοίκησης. Το θέμα των υδάτων είναι σοβαρό. Συνεπώς δεν μπορούν το λύσουν εκπρόσωποι από την Αθήνα και ν’ αγνοούνται οι αιρετοί σε τοπικό επίπεδο. Επίσης πώς μπορούμε να εκχωρήσουμε αναφανδόν στο κράτος τα μεγάλα έργα και τις υποδομές του νησιού. Και επίσης ποιος θα καρπωθεί το οικονομικό προϊόν που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία; Θα το καρπώνεται η Περιφέρεια και η Δήμοι για την τοπική ανάπτυξη ή θα πηγαίνει για τη μαύρη τρύπα του κεντρικού κράτους, το οποίο δεν έχει δείξει την ίδια νοικοκυροσύνη με τους ΟΤΑ;»
Τις ενστάσεις του διατύπωσε και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, υποστηρίζοντας: «Τίθενται σοβαρά ζητήματα γι’ αυτό που πάει να δημιουργηθεί: η εκπροσώπηση της αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή του κράτους, οι χρηματοδοτήσεις, ο αναπτυξιακός ρόλος του φορέα και η έδρα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αποκόρωνα Γρηγόρης Μαρκάκης, τόνισε ότι : «Ο Δήμος Αποκορώνου έχει μεγάλες ενστάσεις στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων που είναι κυρίαρχο για μας. Αν δεν υιοθετηθούν οι ενστάσεις θα υπάρχει πρόβλημα από μας. Επίσης κυρίαρχος είναι ο ρόλος που θα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.»

2 σχόλια:

  1. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ. ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΕΔΡΑ ΟΛΑ ΜΕΛΙ ΓΑΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ. ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΙΓΟΝΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ SITE ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΛΥΠΗΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι εύκολο να τα ρίχνουμε όλα στον τοπικισμό. Ετσι το τραβήξαμε δεκαετίες τώρα κι έτσι το συνεχίζουμε, γι αυτό η Κρήτη είναι τόσο πίσω ακόμα. Φυσικά τα "κουραφέξαλα" δεν είναι επιχειρήματα. Είναι γνωστό ότι η διαχείριση όλου του υδατικού δυναμικού της Κρήτης, όπως και οι μεγάλες ΔΕΥΑ της χώρας θα περάσουν σε Γαλλικές εταιρείες, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των τιμών του αρδευτικού και υδρευτικού νερού. Το λυπηρό είναι, να υπάρχουν Χανιώτες που υποστηρίζουν αυτό το ξεπούλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates