26/2/13

Υπάρχει ήδη φορέας για την ιδιωτικοποίηση των νερών της Κρήτης

του Γιώργου Γυπάκη
Στην Κρήτη υπάρχει ήδη ο φορέας για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ο μόλις πέρυσι ιδρυθείς φορέας "Παγκρήτιο Δίκτυο Νερού" που παραμένει προς το παρόν "αθόρυβος", συνδέεται έμμεσα με πολυεθνικά  συμφέροντα που μπορεί να σχετίζονται με την εξαγορά επιχειρήσεων διαχείρισης νερού και ειδικά με εταιρείες γαλλικών συμφερόντων που, όπως είναι γνωστό, πρωτοστατούν στην ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού διεθνώς. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου που είχε την πρωτοβουλία για την ίδρυσή του: "Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, αποτελεί τον μοναδικό ελληνικό φορέα που συμμετείχε στην ίδρυση του Διεθνούς Δικτύου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Νερού (International Network of Water SMEs- INOWS), το οποίο δημιουργήθηκε στις 16 Μαρτίου στη Μασσαλία της Γαλλίας, στο πλαίσιο του 6ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Νερο".Το Παγκρήτιο Δίκτυο θα συμμετέχει στο Διεθνές Δίκτυο! Εδω μπορείτε να δείτε ποιοί συμμετέχουν στο Διεθνές Δίκτυο http://www.worldwaterforum6.org/en/partners/
Φυσικά, από τις εργασίες του Διεθνούς και από το καταστατικό του Παγκρήτιου Δικτύου απουσιάζει εντελώς η έννοια του νερού ως δημόσιο αγαθό και η αναγνώριση του δικαιώματος στη δωρεάν πρόσβασή σε αυτό, ενώ αντίθετα προβάλλεται η πλήρης εμπορευματοποίηση του νερού.

Οι ίδρυση του δικτύου έχει προφανέστατο στόχο τη δημιουργία παγκρήτιου φορέα διαχείρισης ο οποίος θα οδηγήσει στο ξεπούλημα του υδατικού δυναμικού της Κρήτης. Το αντεθνικό αυτό εγχείρημα αναλύεται από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΗ Μ. Αλιφιεράκη ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση ίδρυσης του φορέα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κλασικό πια, μνημονιακό επιχείρημα του "εξορθολογισμού":
- "Πρέπει να αναγνωρίσουμε το απλό γεγονός ότι το νερό είναι μεν ένας ανανεώσιμος πόρος, αλλά δεν παύει να είναι ένας περιορισμένος πόρος."
-"Στην Ελλάδα, το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη διαχειριστικών πρακτικών και την υπερκατανάλωση, που οφείλεται στην ανυπαρξία ορθολογικής χρήσης. Το μεγαλύτερο μέρος κατανάλωσης νερού στη χώρα μας γίνεται στη γεωργία, με ποσοστό που φτάνει το 80%. Επίσης, ο τουρισμός και η «βαριά βιομηχανία» της χώρας δεν στηρίζεται σε βιώσιμες και ορθές πρακτικές με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται παραπάνω ήδη ευάλωτες περιοχές, όπως τα νησιά, που χαρακτηρίζονται από περιορισμένη διαθεσιμότητα υδατικών πόρων.
Υπάρχει λοιπόν αδήριτη ανάγκη για την ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, καθώς και η βελτίωση της συμμόρφωσης με την υπάρχουσα νομοθεσία που καλύπτει τα ζητήματα υδατικών πόρων. Αποτελεί ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι τα υδάτινα αποθέματα όχι μόνο δεν είναι ανεξάντλητα, αλλά ότι έχουμε ήδη φτάσει σε οριακό σημείο λόγω της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσής τους.
Τελικά το πιο σημαντικό αγαθό για τη ζωή, αντιμετωπίζεται με μια χαλαρότητα που συνιστά εγκληματική αμέλεια. Γι αυτή την αμέλεια κινδυνεύουμε να πληρώσουμε ένα πολύ υψηλό τίμημα και γι αυτό πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι."
Ας σημειωθεί, ότι, με τα παραπάνω ο κ. Αλιφιεράκης παραπέμπει ευθέως στη νομοθεσία που "προσχεδιάστηκε" μεσω του CODEX ALMENTARIUS που διαχειρίζεται ο ΕΦΕΤ στην Ελλάδα. Οπως έχουμε ξαναγράψει πρόκειται για το πρώτο βήμα, για τον έλεγχο του υδατικού δυναμικού από την τρόικα που περνάει εντέχνως με την προφαση της ορθολογικής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού και της δημόσιας υγείας. Στόχος είναι η καταγραφή όλων των ιδιωτικών και δημόσιων πηγών προκειμένου να ενταχθούν στα διαχειριστικά σχέδια που εκπονούνται σε επίπεδο περιφερειών, με σκοπό να πουληθούν τα νερά σε ιδιώτες που στη συνέχεια θα μεταπωλούν το νερό στους αγρότες σε υψηλές φυσικά, τιμές.
Περισσότερα εδώ: http://chania-politis.blogspot.gr/2012/04/blog-post_25.html

Η ίδρυση του δικτύου δεν άφησε αδιάφορους και τους Οικολόγους Πράσινους οι οποίοι στα μέσα Ιουνίου εξέδωσαν ανακοίνωση εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον του πόσιμου νερού στην Κρήτη: "στα σχέδια αυτά για την ιδιωτικοποίηση του νερού εντάσσεται και η πρόσφατη κινητικότητα γύρω από τη δημιουργία «Παγκρήτιου Δικτύου Νερού» με έδρα το Ηράκλειο. Στο δίκτυο αυτό εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής 25 δημόσιοι και δημοτικοί φορείς, αλλά και 97 πολίτες και ιδιωτικές εταιρείες! Το υπό συζήτηση καταστατικό του δείχνει και την κατεύθυνση (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κάλυψη αναγκών της αγοράς κλπ)"...                       
Σε κάθε περίπτωση, για τη διαχείριση των νερών, η πρόταση των Οικολόγων είναι διαχείρισή τους σε επίπεδο λεκάνης απορροής, σε τοπικό επίπεδο δηλαδή, κι όχι σε κεντρικό επίπεδο (π.χ. Περιφέρειας). "Η συγκέντρωση της διαχείρισης των νερών σε κεντρικό επίπεδο, που εξυπηρετείται και από τη συνένωση ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ, διευκολύνει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού" εκτιμούν οι Οικολόγοι Πράσινοι και εξηγούν: "Τώρα, αρκεί μια υπογραφή και τα νερά μας θα βρεθούν στα χέρια κάποιας εταιρείας, όπως έγινε και σε άλλες χώρες απ' όπου πέρασε το ΔΝΤ (π.χ. στη Χιλή που ιδιώτες και εταιρείες έχουν τίτλους ιδιοκτησίας για ποτάμια, λίμνες, υπόγεια νερά)".

Αν και οι ιδρυτές του Δικτύου απάντησαν στα παραπάνω προσπαθώντας να πείσουν ότι "δεν έχει καμία σχέση με το πώς θα διαχειριστεί η Πολιτεία το νερό σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο" λέγοντας ότι "το καταστατικό του δεν ασκεί κερδοσκοπική δραστηριότητα, δραστηριότητες παραγωγής ή εμπορίας νερού, έχει δε ως σκοπό την προώθηση λύσεων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία νερού, καθώς και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στην ενδυνάμωση της σχέσης καταναλωτή και φορέα ή οργανισμού.
Στο καταστατικό του ΔΙΚΤΥΟΥ ουδεμία αναφορά υπάρχει σε "σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα", αλλά σε συνεργασία, φορέων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού φορέα για την ορθολογική διαχείριση του αγαθού ΝΕΡΟ." 

Ομως, η "μη κερδοσκοπική δραστηριότητα" δε σημαίνει τίποτα καθώς το Δίκτυο αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως Λόμπυ που θα ασκήσει πιέσεις στην Περιφέρεια και θα παίξει ρόλο διαμεσολαβητή για το ξεπούλημα των νερών της Κρήτης.

Το καταστατικό του δικτύου τα λέει όλα:

Σκοπός – Δραστηριότητες – Μέσα
 Σκοπός της παρούσας ένωσης είναι να συνενώσει και να συντονίσει όλες τις πρωτοβουλίες και τα δίκτυα νερού σε περιφερειακή ή εθνική κλίμακα, παρέχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται όλες οι ενέργειες που αφορούν στην ενημέρωση, στη προώθηση και στην υποστήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανία Νερού. Παράλληλα, το «Παγκρήτιο Δίκτυο Νερού», έχει ως σκοπό να συντονίσει όλες τις σχετικές και συνδεδεμένες ενέργειες σχετικές με θέματα οικονομικά, χρηματοοικονομικά, ακίνητης περιουσίας ή μεσιτείας ακινήτων, οι οποίες είναι χρήσιμες για τους στόχους του ή συμπληρωματικές ως προς αυτούς. Το Cluster, το οποίο συγκεντρώνει δια των μελών του αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση στην προώθηση της διαχείρισης νερού σε αστικό, ημιαστικό και αγροτικό περιβάλλον δεν ασκεί κερδοσκοπική δραστηριότητα, δεν ασκεί το ίδιο δραστηριότητες παραγωγής ή εμπορίας νερού, έχει δε ως σκοπό την ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας, η οποία θα συμβάλλει στην ορθότερη εκτίμηση της πραγματικότητας της παραγωγής, διαχείρισης και αγοράς στον τομέα του νερού παγκοσμίως και στην διατήρηση και ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων του τομέα του νερού μέσα από συμβατικές και καινοτόμες δράσεις, ώστε να βελτιωθεί η γνώση και η οργάνωση των δραστηριοτήτων παραγωγής ή εμπορίας νερού ή διαχείρισης νερού γενικότερα.
Σκοπεύει επίσης στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των θεσμών και στην ενδυνάμωση της σχέσης καταναλωτή και φορέα ή οργανισμού (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) εντός και εκτός Ελλάδος. Επίσης εστιάζει στην ανάδειξη της οικονομικής, περιβαλλοντικής αλλά και κοινωνικής σπουδαιότητας της εξάπλωσης της διαχείρισης νερού στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, και στην προώθηση τους μέσω κατάλληλων συνεργιών και συνεργασιών, στην παροχή πληροφοριών για την εγκατάσταση συστημάτων νερού, όπως επίσης και στην ανάλυση της επίδρασης διαφόρων περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων στις αρδευτικές απαιτήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ειδικότερα αποσκοπεί στις ακόλουθες δραστηριότητες:
α) Στην συμβολή, στο σχεδιασμό, στη διαμόρφωση και στην εφαρμογή της στρατηγικής και των πολιτικών ανάπτυξης όλων των δραστηριοτήτων, που αφορούν στην χρήση νερού και γενικότερα στην θεσμική στήριξη του προϊόντος αυτού στην τοπική και διεθνή αγορά.
β) Στην προάσπιση και προώθηση των στόχων και σκοπών του Cluster προς το κράτος, τις δημόσιες και ιδιωτικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους Ελληνικούς και Διεθνείς Οργανισμούς και τα Ιδρύματα και την επιδίωξη της συνεργασίας και του διαλόγου με τους φορείς αυτούς.
γ) Στην υποστήριξη δράσεων προβολής και προώθησης των προϊόντων του Cluster, μέσω της συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα, της έρευνας αγορών, της επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων, της διοργάνωσης εκδηλώσεων, ημερίδων, διεθνών διαγωνισμών κ.ά.
δ) Στην ανάληψη δράσεων, που θα έχουν ως στόχο στην διεύρυνση της ενημέρωσης και διαφήμισης των ενεργειών προβολής σχετικά με την χρήση νερού και τα οφέλη που προκύπτουν στην καθημερινότητα του καταναλωτή αλλά και στο κοινωνικό σύνολο.
ε) Στην ανάληψη δράσεων με στόχο την δημιουργία και τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σύμφωνα με τη ζήτηση της αγοράς, στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής και κοινωνικής διάστασης της χρήσης νερού.
στ) Στην συγκέντρωση, επικοινωνία και συνεργασία σε μόνιμη βάση των διαφορετικών επαγγελματικών κατηγοριών του κλάδου νερού, την διαρκή ενημέρωσή τους γύρω από τις εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, την ενθάρρυνση για κάθε είδους συνεργασία μεταξύ τους αλλά και τη διαμόρφωση του πλαισίου, που θα καθορίζει, αναπτύσσει και θα κατοχυρώνει τις μεταξύ τους σχέσεις.
ζ) Στην στήριξη ενεργειών που στοχεύουν στην οργάνωση και τη διαχείριση των αγορών με διαφάνεια και στην ανάπτυξη της συνολικής οικονομίας του κλάδου του νερού.
η) Στην ανάληψη πρωτοβουλιών και ενεργειών προκειμένου να αναδειχθεί, η σημασία της χρήσης νερού και να ενισχυθεί η συνοχή των επαγγελματιών του κλάδου προς αυτήν την κατεύθυνση.
θ) Στην ενίσχυση των ερευνών με κύριο άξονα το νερό και όλα τα σημαντικά γύρω από αυτό στοιχεία, που μπορούν να οδηγήσουν στην εξαγωγή περαιτέρω συμπερασμάτων για την παραγωγή, χρήση, επεξεργασία και διαχείριση νερού.
ι) Στην στήριξη των επενδύσεων σχετικά με το νερό, γεγονός που θα ενθαρρύνει περαιτέρω υποστηρικτικές ενέργειες και θα τονώσει το ενδιαφέρον προμηθευτών και καταναλωτών.
ια) Στην ενίσχυση και υποστήριξη των μέτρων για την ασφάλεια των υδάτων, που επιτυγχάνεται κυρίως με ελέγχους, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών και την ορθή διαχείριση των σημάτων ποιότητας.
ιβ) Στον καθορισμό ειδικών θεμάτων και στην προώθηση σύναψης συμφωνιών μεταξύ των μελών τους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα ή για ορισμένη γεωγραφική περιοχή ή για την αντιμετώπιση συγκυριακών ή κανόνων δράσης ή δεοντολογίας ή την εφαρμογή εναρμονισμένων πρακτικών, εφόσον αυτές δεν αντιβαίνουν στην εθνική ή κοινοτική νομοθεσία.
Τα ανωτέρω θα επιτευχθούν με :
α) Την διενέργεια ή ανάθεση ερευνών, που αποσκοπούν στην βελτίωση της διάθεσης και εγκατάστασης αλλά και στην ανάδειξη των φυσικών πόρων ως σημαντικότατη πηγή με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.
β) Την διαχείριση προγραμμάτων, τη σύνταξη μελετών αξιοποίησης των πόρων, οι οποίοι διατίθενται για την υλοποίηση των προαναφερόμενων στόχων, όπως κάθε είδους επιχορήγηση κ.ά.
γ) Το συντονισμό των δραστηριοτήτων των μελών και την ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας καθώς και με την ανάπτυξη συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση και με οργανώσεις και φορείς που επιδιώκουν παρεμφερείς σκοπούς.
δ) Την συγκρότηση ομάδων εργασίας και επιτροπών για την μελέτη και εισήγηση θεμάτων για την πιστοποίηση, διάθεση και εγκατάσταση προϊόντων και υπηρεσιών νερού.
ε) Την υποβολή αιτημάτων, προτάσεων και υποδείξεων προς τις αρμόδιες Αρχές, για την επίτευξη των σκοπών του Cluster.
στ) Την κατάρτιση κανόνων δεοντολογίας και πειθαρχίας και την εφαρμογή αυτών σε ότι αφορά στην διάθεση, εμπορία, εγκατάσταση και διαχείριση νερού.
ζ) Τη διοργάνωση ή/και συμμετοχή σε κάθε είδους μορφωτικής δραστηριότητας, ιδίως διαλέξεις, σεμινάρια, εκδόσεις εντύπων, εκδηλώσεις, επισκέψεις περιοχών ή χωρών, όπου προωθούνται παρόμοια δίκτυα ή κλαδικές συνενώσεις νερού.
η) Tα μέλη του cluster, μπορούν δε να συνεπικουρούνται στην επίτευξη των σκοπών του από πανεπιστημιακά, ερευνητικά και τεχνολογικά ινστιτούτα, ιδρύματα και κέντρα εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates