7/3/13

Προσφορά δωρεάν ελέγχου για κονδυλώματα στην ΕΛΕΥΘΩ Ο.Ε.

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, 8 Μαρτίου, το τμήμα  γενετικής της ΕΛΕΥΘΩ O.E. παρέχει δωρεάν έλεγχο για τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV DNA test) για την προστασία ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, παραλαβή δειγμάτων στις  8 Μαρτίου 2013.

Οι ενδιαφερόμενες να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους  ή με το τμήμα Γενετικής «ΕΛΕΥΘΩ Ο.Ε.» στο τηλέφωνο 2821028472.
Η  ΕΛΕΥΘΩ ΟΕ βρίσκεται στην οδό 8ης Δεκεμβρίου 32 στα Χανιά.

 
Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα εμφανιζόμενος καρκίνος σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, παγκοσμίως. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 550-600 γυναίκες διαγιγνώσκονται και 240 πεθαίνουν από τον καρκίνο αυτό. Κατά την εκδήλωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τα κύτταρα του τραχήλου αλλοιώνονται και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Παρόλο που οι προκαρκινικές μορφές είναι αντιμετωπίσιμες, μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με τακτικούς ελέγχους, καθώς δεν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σε ένα ποσοστό πάνω από 95% στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Ηuman Papilloma Virus-ΗPV).

Τι είναι ο ιός HPV (Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων);
Ο ιός ΗPV είναι ένας DNA ιός, ο οποίος προσβάλλει τα πολλαπλασιαζόμενα επιθηλιακά κύτταρα του δέρματος και των γεννητικών οργάνων, οδηγώντας σε καλοήθεις βλάβες και κακοήθεις όγκους. Σύμφωνα με μελέτες, το 80% περίπου των γυναικών θα προσβληθούν από τον ιό κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο ιός HPV είναι ένας κατ’ εξοχήν σεξουαλικώς μεταδιδόμενος ιός.

Πόσοι τύποι ιών HPV υπάρχουν;
Ο ιός ΗPV διακρίνεται σε περισσότερους από 150 υποτύπους, που ταξινομούνται κυρίως σε:
  • «χαμηλού κινδύνου», όπως τα στελέχη 6 και 11, οι οποίοι προκαλούν καλοήθεις βλάβες.
  • «υψηλού κινδύνου», όπως τα στελέχη 16, 18, 31, 33 και 45, οι οποίοι προκαλούν κυτταρικές αλλοιώσεις, που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Ποίες είναι οι κλινικές εκδηλώσεις του ιού HPV στον άνθρωπο;
Ο ιός HPV μπορεί να προσβάλλει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η μόλυνση με τον ιό είναι παροδική και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στον οργανισμό. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πιθανότητες ο ιός να έχει παραμείνει ανενεργός μέσα στα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα (μήνες ή και χρόνια) και να ενεργοποιηθεί πολύ αργότερα. Ακόμα και οι υπότυποι «υψηλού κινδύνου» είναι πιθανό να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα αρχικά. Οι περισσότερες γυναίκες δηλαδή μπορεί να έχουν μολυνθεί με τον ιό HPV και να μην το γνωρίζουν. Σε περίπτωση που ο ιός ενεργοποιηθεί και η λοίμωξη δεν υποχωρήσει σύντομα, μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο, αν δεν ανιχνευθούν και θεραπευθούν έγκαιρα.



Πρόληψη , Πρόγνωση και Αντιμετώπιση
Υπάρχουν δυο τεστ που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόγνωση του ιού: 1) το τεστ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (PAP-test) και 2) το HPV DNA test. Γυναίκες άνω των 30 ετών, οι οποίες έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και οι γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας που έχουν ασαφή αποτελέσματα από το PAP-test, οφείλουν να κάνουν τον έλεγχο του HPV-DNA test μαζί με το Pap-test.

HPV DNA test
Το HPV DNA test ελέγχει άμεσα το γενετικό υλικό (DNA) του ιού HPV μέσα στα κύτταρα και μπορεί να ανιχνεύσει τους «υψηλού κινδύνου» τύπους που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου, ακόμη και σε αρχικά στάδια της λοίμωξης. Η δοκιμή γίνεται με το ίδιο δείγμα κυττάρων που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της Pap δοκιμής. Σε περίπτωση που το HPV-DNA test είναι αρνητικό υπάρχει πολύ χαμηλή πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου (προτείνεται έλεγχος περίπου ανά 3 χρόνια), σε αντίθετη περίπτωση η πιθανότητα μεγαλώνει ειδικά αν υπάρχει λοίμωξη από έναν υπότυπο «υψηλού κινδύνου».

Ο συνδυασμός του HPV-DNA test με το Pap-test αποτελούν το «κλειδί» στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του ιού HPV!!!

Εμβόλιο HPV
Το εμβόλιο έναντι του ιού HPV που κυκλοφορεί σήμερα είναι ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο, το οποίο δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο (ούτε σε ήπια μορφή) και παρέχει προστασία έναντι 4 στελεχών «υψηλού κινδύνου» του ιού. Ο εμβολιασμός δεν αντικαθιστά τον προληπτικό έλεγχο, αλλά οι πιθανότητες να προσβληθεί μια γυναίκα μετά τον εμβολιασμό είναι κατά πολύ ελαττωμένες.

Η ΕΛΕΥΘΩ ΟΕ παρακολουθώντας συνεχώς τις εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής, πραγματοποιεί στα εργαστήριά της, το HPV DNA test με την εφαρμογή διεθνώς πιστοποιημένων διαγνωστικών μεθόδων (CE IVD).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates