14/3/13

Οι πολύπαθοι Χανιώτες και η πλατεία Δικαστηρίων

Μαλώνουν για το στέκι των πλουσίων Βάμβουκας - Ξυνίδης. Με τον πρώτο να κατηγορεί το δεύτερο ότι τσιμεντώνει το χώρο κάτω από το Φειδία στα Δικαστήρια, για να καθαρίσει ο χώρος για τα τραπεζοκαθίσματα του στεκιού - όπου συχνάζουν, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, όλοι οι ευκατάστατοι μεγαλοπαράγοντες της πόλης. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που μια πλατεία καταστρέφεται για λογαριασμό συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Τα ίδια είχαν γίνει χρόνια πριν, και στην πλατεία 1866 για λογαριασμό του 13, επί δημαρχίας Τζανακάκη και με τον κ. Ξυνίδη,  αν θυμάμαι καλά, στη διοίκηση του ΤΕΕ. Ιδού τί καταγγέλει ο κ. Βάμβουκας:


Η Δημοτική μας παράταξη «Δήμος Ενεργών Πολιτών» , με αφορμή το απαράδεκτο «έργο» ολοκλήρωσης της τσιμεντοποίησης της πολύπαθης πλατείας Δικαστηρίων από την Δημοτική Αρχή, εκτός από την καθολική αντίθεσή της έχει να δηλώσει τα εξής. Πριν μερικούς μήνες κατά την διάρκεια Δημοτικού Συμβουλίου σε περασμένη ώρα, ο αντιδήμαρχος κ. Ξυνίδης έφερε το θέμα της τσιμεντοποίησης του χώρου κάτω από το κτήριο «Φειδίας», με επιχειρήματα τις ρίζες των δέντρων που εμπόδιζαν προφανώς τα τραπεζοκαθίσματα και την ελλειπή αποστράγγιση . Υπήρξε έντονη αντίδραση από την παράταξή μας η οποία βρήκε σύμφωνους και άλλους συμβούλους και έτσι ο κ. αντιδήμαρχος το απέσυρε. Η επιμονή όμως του κ. αντιδημάρχου συνεχίστηκε και επανήλθε φέρνοντας το θέμα αρχικά στο τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο των Χανίων, το οποίο αποφάσισε θετικά και στην συνέχεια πήρε θετική ψήφο από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων , παρά την αντίθεση της παράταξής μας και μεμονωμένων συμβούλων.
Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι υπάρχουν πρώτα από όλα για να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από το όποια επιχειρηματικά συμφέροντα. Αδιαφορεί όπως και προηγούμενες Δημοτικές Αρχές για την σταδιακή εξαφάνιση του πρασίνου από την πλατεία από επιχειρηματίες και την παράνομη συχνά κατάληψη και οικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Αποτελεί ντροπή η κατάντια της ιστορικής πλατείας, που κάποτε ήταν κόσμημα για την πόλη μας , μιας πλατείας που έχει κακοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν από λαθεμένες κατά την γνώμη μας κατεδαφίσεις και ανεγέρσεις αμφισβητούμενης αισθητικής κτηρίων , από τις οικειοποιήσεις δημόσιου χώρου, από την υποχώρηση του πρασίνου και την τσιμεντοποίηση. Η δημοτική αρχή αντί να λάβει μέτρα αποκατάστασης παλαιότερων αυθαιρεσιών, όπως η κατάληψη του χώρου της παιδικής χαράς που βρίσκεται δίπλα στο γυάλινο κτήριο, φροντίζει να νομιμοποιεί νέες , αδιαφορώντας για την κοινή περιουσία και τα δικαιώματα των δημοτών οι οποίοι δικαίως αντιδρούν.
Σαν δημοτική παράταξη θα ζητήσουμε να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την κατάσταση της Πλατείας Δικαστηρίων και θα επιμείνουμε στην άρση των αυθαιρεσιών και την αναβάθμισή της.


Και απαντάει ο αντιδήμαρχος κ. Ξυνίδης

«Έαν δεν έχουν το πολιτικό σθένος να συζητούν τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουν δικαίωμα με ψεύδη να ενημερώνουν τον χανιώτικο λαό»
 ο κ. Ξυνίδης παραθέτει μια σειρά από ερωτήματα αλλά και γεγονότα που αποδεικνύουν όπως αναφέρει "ασύστολα ψεύδη με σκοπό να θίξουν πρόσωπα και υπολείψεις έχοντας την ψευδαίσθηση ότι έτσι έχουν πολιτικό όφελος".
"Ο κ. Βάμβουκας γνωρίζει πολύ καλά ότι σαν πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ήμουν υποχρεωμένος να εισηγηθώ το θέμα αυτό και απορώ γιατί εμπλέκει το όνομά μου. Άλλωστε όπως και πάλι γνωρίζει πολύ καλά το θέμα ήρθε στο Δ.Σ μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων προς την Τεχνική Υπηρεσία με συγκεκριμένη πρόταση – μελέτη για τη διαμόρφωση του χώρου".
Συνεχίζοντας ο κ. Ξυνίδης αναφέρει ότι "μετά από την έγκριση της Τεχνικής Υπηρεσίας, το θέμα εστάλη στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, ενεκρίθη από την Επιτροπή και μετά μπήκε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση κανονικά, και όχι σε περασμένη ώρα" όπως αναφέρει ο κ. Βάμβουκας στην ανακοίνωσή του, με σκοπό όπως σημειώνει ο κ. Ξυνίδης "να δημιουργήσει εντυπώσεις"
Όσον αφορά τον ισχυρισμό του κ. Βάμβουκα ότι το θέμα απεσύρθη μετά από αντιδράσεις από το Δ.Σ ο κ. Ξυνίδης απαντά:
"Στη συνεδρίαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από μερικούς μήνες όταν προτοεισήλθε το θέμα, δεν απερρίφθη από το Δ.Σ, πολύ δε περισσότερο από την αντίδραση που αναφέρει ο κ. Βάμβουκας, της δικής του και της παράταξής του, αλλά, μετά από παρατήρηση του κ. Βιρβιδάκη ότι ίσως πρέπει αυτό το θέμα να περάσει και να τεθεί υπόψη και της Δημοτικής Ενότητας Χανίων, για αυτό το λόγο θεωρήσαμε σωστό να το αποσύρουμε και να ζητήσουμε και την άποψη της Δημοτικής Ενότητας Χανίων. Η τελευταία ενέκρινε τη μελέτη αυτή και το θέμα επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ενεκρίθη κατά πλειοψηφία και χωρίς καμία συγκεκριμένη κριτική από τον κ. Βάμβουκα και της παράταξής του η οποία απλά δεν ψήφισε την πρόταση"
«Πρόκειται για επίθεση στο συνδυασμό και πέραν τούτου σε προσωπικές επιθέσεις. Αυτή είναι μια νέα λογική - όταν δεν μπορούν να θίξουν την παράταξη θίγουν πρόσωπα, τη μία το Δήμαρχο, την άλλη τους αντιδημάρχους- κάτι το οποίο δεν τους ωφελεί» κατέληξε ο κ. Ξυνίδης.



Και τέλος, απαντά ο κ. Βάμβουκας:

  Σχετικά με το θέμα της πρόσφατης τσιμεντοποίησης της Πλατείας Δικαστηρίων, δημοσιοποιήσαμε ως Δημοτική Παράταξη την στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, παραθέσαμε τα γεγονότα και τις θέσεις μας. Ο αντιδήμαρχος κ. Ξυνίδης αντί ουσιαστικής απάντησης προέβη σε προσωπική επίθεση κατά του επικεφαλής της παράταξης κ. Βάμβουκα, παραθέτοντας ανακρίβειες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
Δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό να του απαντήσουμε με ανάλογο τρόπο, αλλά θα του πούμε μόνο ότι, σχετικά με τους ισχυρισμούς του ότι ο κ. Βάμβουκας δεν αντέδρασε στην απόφαση αλλά απλώς δεν ψήφισε, αποδίδοντάς του έλλειψη πολιτικού σθένους να συζητά τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, του συνιστούμε να ανατρέξει στα μαγνητοφωνημένα πρακτικά του Δ.Σ. της 31-1-2013 όπου καταγράφεται η αντίδραση του κ. Βάμβουκα. Αφού διαπιστώσει τους ανακριβείς ισχυρισμούς του, ελπίζουμε να βρει ο ίδιος το σθένος να διαψεύσει δημόσια τον εαυτό του.

Και σχολιάζουμε ξανά εμείς: μήπως ρε παιδιά, να πάτε να πιείτε ένα καφεδάκι στο Φειδία και να το συζητήσετε το θέμα; Είμαστε σίγουροι πως θα τα βρείτε. Αλλωστε, μόνο εσάς και τους θαμώνες του καταστήματος αφορά το θέμα. Εμείς, δεν έχουμε λεφτά για να πίνουμε καφέδες στην πλατεία Δικαστηρίων...

1 σχόλιο:

  1. Όχι δεν αφορά μόνο τους θαμώνες του καταστήματος το θέμα. Κάνεις μεγάλο λάθος. Η αυθαιρεσία, η βλακεία, η διαπλοκή, η δράση αυτών που γκρεμίζουν ή τσιμεντώνουν νύχτα, μας αφορά όλους

    Άλλος, κάπου διάβασα, σημείωσε: «Εννοώ, πως τα πράγματα αγριεύουν. Θ’ αλλάξουν τα πράγματα. Αλλάζουν. Ώρα την ώρα. Είναι εμφανές, το τσουνάμι άρχισε, το βλέπεις κι εσύ κι εγώ και όλοι μας. Άλλο αν παριστάνουμε ότι δεν αλλάζει τίποτα. Από κάτω, πίσω από την κουρτίνα βράζουν όλα.»

    Ας μην ενισχύουμε τη στρεβλή άποψη ότι δεν αλλάζει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates