9/5/13

Τα Ταμπακαριά στο ΤΑΙΠΕΔ: Μνημεία για πούλημα!

 Τον απόλυτο παραλογισμό ζούνε γι άλλη μια φορά, αυτές τις μέρες, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων της οδού Βιβιλάκη στα Ταμπακαριά των Χανίων, από τη στιγμή που έμαθαν από τον Πολίτη των Χανίων πως το ΤΑΙΠΕΔ, σχεδιάζει να "αξιοποιήσει" τις ιδιοκτησίες τους!
Οι κάτοικοι των σπιτιών από την πλευρα της θάλασσας και οι ιδιοκτήτες των Βυρσοδεψίων της Βιβιλάκη θορυβήθηκαν από το δημοσίευμα του Πολίτη με τα φιλέτα του δημοσίου στα Χανιά που εξετάζει να αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, όταν διαπίστωσαν ότι στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα ακίνητά τους, τα οποία θεωρούνται ότι ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και ότι βρίσκονται "υπό κατοχή" από τους ίδιους.
Και να πως έχουν τα πράγματα:
Οπως είναι γνωστό, όλα τα κτίσματα από την πλευρά της θάλασσας είναι κτισμένα κάθετα πάνω στο βράχο που χωρίζει το δρόμο από τον αιγιαλό. Σύμφωνα με τους κατοίκους και τους παλιούς βυρσοδέψες, τα βυρσοδεψία χρησιμοποιούσαν τις αλυκές (δηλαδή τα βράχια) της περιοχής και τα πηγάδια που υπάρχουν εκεί για την επεξεργασία των δερμάτων, ενώ η περιοχή κατοικείται από πριν το 1923 και όλα τα κτίσματα χτίστηκαν σε ατομικές ιδιοκτησίες.   Το 1975 λοιπόν, ο υπάλληλος καποιας υπηρεσίας στην Αθήνα, έκανε επανακαθορισμό του αιγιαλού "εκεί που σκάει το χειμέριο κύμα", μεταφέροντας τον αιγιαλό, τη δημόσια δηλαδή έκταση, από τις αλυκές που ήταν ως τότε, στην πάνω μεριά της οδού Βιβιλάκη, μετατρέποντας όλα τα οικόπεδα όπου είναι κτισμένα τα βυρσοδεψία σε δημόσια, ενώ τα κτίσματα παρέμεναν ιδιωτικά.
Από τότε, κανένας ιδιοκτήτης σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί να επέμβει ελεύθερα στο ακίνητό του, είτε για να το επισκευάσει, είτε για να το μεταβιβάσει σε τρίτους ή να του αλλάξει χρήση, πρόβλημα που λύνεται μόνο μεσω διοικητικών δικαστηρίων. Ο ιδιοκτήτης καταθέτει "αίτηση θεραπείας" προς την ΚΕΔ για να πάρει την κυριότητα της γης, αλλά η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί μετά από 8 με 10 χρονια!
Οταν σταμάτησε η λειτουργία των βυρσοδεψίων, οι ιδιοκτήτες της Βιβιλάκη συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν από κοινού να αξιοποιήσουν τα κτίσματα αυτά, που αποτελούν μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά, ενώ το σύνολο των Ταμπακαριών είναι  ένα από τα αρχαιότερα και τα πιο σημαντικά βιομηχανικά μνημεία της Ελλάδας, με ήπιες τουριστικές δράσεις. Συναντησαν όμως ανυπέρβλητες δυσκολίες λόγω της συγκεκριμένης απόφασης αλλά και των υπηρεσιών (του Δήμου, της Αρχαιολογίας κ.α.).  Ετσι  ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων να αναγνωρίσει επίσημα ότι ο οικισμός της Βιβιλάκη όσο και της Αγίας Κυριακής προϋφίσταται του 1923, χωρίς ωστόσο να έχουν πάρει απάντηση ως τώρα.
Σύμφωνα με την Πολεοδομία του Δήμου, η περιοχή βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ενώ περιλαμβάνεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο εντός των ζωνών ανάπλασης, προστασίας χώρων αρχιτεκτονικών συνόλων παραδοσιακής κληρονομιάς, προστασίας φυσικου περιβάλλοντος και περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Δεν έχει καταγραφεί ως οικισμός σε καμία απογραφή ως σήμερα, παρόλο που περιλαμβάνει 29 ιδιοκτησίες που λειτουργούσαν ως βυρσοδεψία και ορισμένα από αυτά στέχαζαν και κατοικίες. Κατά την τελευταία συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ., το 2010, ο αντιδήμαρχος Αρης Παπαδογιάννης πρότεινε:
-Να προχωρήσει η κήρυξη των κτιρίων
-Να γίνει επανακαθορισμός και κατάργηση της γραμμής του αιγαλού
-Να επικαιροποιηθεί η χωροταξική μελέτη του 1994 ώστε να προστατευθούν τα Ταμπακαριά
-Να αναγνωριστεί ότι κατοικείται πριν το 1923
Απ' αυτά, δεν έγινε ο επανακαθορισμός του αιγιαλού και δεν αναγνωρίστηκε η ύπαρξη του οικισμού πριν το 1923 όπως πρότεινε η αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να θεωρεί σήμερα το δημόσιο ότι τα οικόπεδα αυτά του ανήκουν και να κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες να χάσουν τις περιουσίες τους αλλά και ο Δήμος να κινδυνεύει να χάσει έναν από τους πιο σημαντικούς αναξιοποίητους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς των Χανίων.

Τί γίνεται τώρα;

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες της Βιβιλάκη, μόνη λύση είναι να γίνουν δεκτές από το Δημοτικό Συμβούλιο οι δύο προτάσεις, για τον αιγιαλό και την ύπαρξη οικισμού, ώστε να προστατευθούν οι περιουσίες τους από το ΤΑΙΠΕΔ. Το θέμα ξαναμπαίνει στην επικαιρότητα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών κ. Πελεκανάκη, καθώς με την κατασκευή του νέου αρχαιολογικού Μουσείου στο παλιό στρατόπεδο της Χαλέπας και την αναστήλωση της οικίας του Ελ. Βενιζέλου, θα δημιουργηθεί ένα ιστορικό-αρχαιολογικό πάρκο που θα αλλάξει όχι μόνο την όψη της Χαλέπας, αλλά θα προσθέσει στα Χανιά έναν ακόμα βασικό πόλο τουριστικής επισκεψιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates