
Οι κάτοικοι των σπιτιών από την πλευρα της θάλασσας και οι ιδιοκτήτες των Βυρσοδεψίων της Βιβιλάκη θορυβήθηκαν από το δημοσίευμα του Πολίτη με τα φιλέτα του δημοσίου στα Χανιά που εξετάζει να αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, όταν διαπίστωσαν ότι στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα ακίνητά τους, τα οποία θεωρούνται ότι ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και ότι βρίσκονται "υπό κατοχή" από τους ίδιους.
Και να πως έχουν τα πράγματα:

Από τότε, κανένας ιδιοκτήτης σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί να επέμβει ελεύθερα στο ακίνητό του, είτε για να το επισκευάσει, είτε για να το μεταβιβάσει σε τρίτους ή να του αλλάξει χρήση, πρόβλημα που λύνεται μόνο μεσω διοικητικών δικαστηρίων. Ο ιδιοκτήτης καταθέτει "αίτηση θεραπείας" προς την ΚΕΔ για να πάρει την κυριότητα της γης, αλλά η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί μετά από 8 με 10 χρονια!

Σύμφωνα με την Πολεοδομία του Δήμου, η περιοχή βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ενώ περιλαμβάνεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο εντός των ζωνών ανάπλασης, προστασίας χώρων αρχιτεκτονικών συνόλων παραδοσιακής κληρονομιάς, προστασίας φυσικου περιβάλλοντος και περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Δεν έχει καταγραφεί ως οικισμός σε καμία απογραφή ως σήμερα, παρόλο που περιλαμβάνει 29 ιδιοκτησίες που λειτουργούσαν ως βυρσοδεψία και ορισμένα από αυτά στέχαζαν και κατοικίες. Κατά την τελευταία συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ., το 2010, ο αντιδήμαρχος Αρης Παπαδογιάννης πρότεινε:
-Να προχωρήσει η κήρυξη των κτιρίων
-Να γίνει επανακαθορισμός και κατάργηση της γραμμής του αιγαλού
-Να επικαιροποιηθεί η χωροταξική μελέτη του 1994 ώστε να προστατευθούν τα Ταμπακαριά
-Να αναγνωριστεί ότι κατοικείται πριν το 1923
Απ' αυτά, δεν έγινε ο επανακαθορισμός του αιγιαλού και δεν αναγνωρίστηκε η ύπαρξη του οικισμού πριν το 1923 όπως πρότεινε η αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να θεωρεί σήμερα το δημόσιο ότι τα οικόπεδα αυτά του ανήκουν και να κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες να χάσουν τις περιουσίες τους αλλά και ο Δήμος να κινδυνεύει να χάσει έναν από τους πιο σημαντικούς αναξιοποίητους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς των Χανίων.
Τί γίνεται τώρα;
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες της Βιβιλάκη, μόνη λύση είναι να γίνουν δεκτές από το Δημοτικό Συμβούλιο οι δύο προτάσεις, για τον αιγιαλό και την ύπαρξη οικισμού, ώστε να προστατευθούν οι περιουσίες τους από το ΤΑΙΠΕΔ. Το θέμα ξαναμπαίνει στην επικαιρότητα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών κ. Πελεκανάκη, καθώς με την κατασκευή του νέου αρχαιολογικού Μουσείου στο παλιό στρατόπεδο της Χαλέπας και την αναστήλωση της οικίας του Ελ. Βενιζέλου, θα δημιουργηθεί ένα ιστορικό-αρχαιολογικό πάρκο που θα αλλάξει όχι μόνο την όψη της Χαλέπας, αλλά θα προσθέσει στα Χανιά έναν ακόμα βασικό πόλο τουριστικής επισκεψιμότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου