10/6/13

Αντιμνημονιακή εκδήλωση - εκδήλωση μνήμης των 10 εκτελεσθέντων στις Στέρνες

Η εκδήλωση μνήμης για τους 10 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς το 41 στις Στέρνες Ακρωτηρίου, ήταν αυτή που έπρεπε να είναι. Μια αντιμνημονιακή εκδήλωση. Γιατί στόχος τέτοιων εκδηλώσεων πρέπει να είναι η διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης, των αγώνων που έχει δώσει ο λαός μας για την εθνική του ανεξαρτησία. Μνήμη που χρειάζεται να ανασύρουμε σήμερα, που έχει καταλυθεί η εθνική μας ανεξαρτησία μέσω  των μνημονίων, που δεν υφίσταται λαϊκή κυριαρχία, ούτε Δημοκρατία. Και θα έπρεπε να ντρέπονται να παραυρίσκονται σε τέτοιες εκδηλώσεις οι κατοχικοί βουλευτές και υφυπουργοί, και σίγουρα θα αποχωρούσαν στη μέση της εκδήλωσης αν ήξεραν ότι δεν θα ξεμπέρδευαν μόνο με την...."κατάθεση στεφάνων" στο μνημείο των πεσόντων και τους χαιρετισμούς και τις φωτογραφίσεις στην εκδήλωση, αλλά θα έπρεπε να χειροκροτήσουν αργότερα οι ίδιοι, μαζί με το Ακρωτηριανό κοινό  την ομιλία της φιλολόγου Ασπασίας Τσουρλάκη που έκανε άλλους να ντραπούν κι άλλους να ανατριχιάσουν. Αλλά σίγουρα έδειξε, ο σεισμός που ακολούθησε από τα χειροκροτήματα των ακρωτηριανών, τί σκέφτεται ο απλός κόσμος του Ακρωτηρίου για το μνημόνιο και τους υπερασπιστές του.

Πολύ σημαντικό ήταν το ντοκουμέντο που προβλήθηκε με βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις ανθρώπων που βίωσαν αλλά επέζησαν των εκτελέσεων, δηλαδή γερόντων του χωριού που είδαν τους δικούς τους ανθρώπους και τους συγχωριανους τους να εκτελούνται από τους Γερμανούς ναζί. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Τοπική Κοινότητα Στερνών και ο Δημος, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του Ακρωτηρίου, που μετά την καθιερωμένη τελετή, συντόνισαν στο δημοτικό κτίριο Σκουλά:
*Ιστορική αναδρομή – το χρονικό της εκτέλεσης , από τις μαθήτριες του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών Έλενα Αθανασίου και Εύα Προφυλλίδου.
*Πανηγυρικός της εκδήλωσης , από τη φιλόλογο Ασπασία Τσουρλάκη.
*Ολοκαυτώματα και εκτελέσεις: στιγμιότυπα από τη Βιάννο, την Κάντανο, τον Κακόπετρο, τα Καλάβρυτα
Η εκδήλωση επενδύεται μουσικά από ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας μουσικής Βάνας Κατερινάκη. (Τραγουδούν: Τζωρτζίνα Αντωνακάκη, Ευτύχης Δενδρής, Μυρτώ Φαζού – Φαζάκη, Δήμητρα Δημάδη, Ελευθερία Παπαδάκη, Ανδρονίκη Καστανάκη, Ευγενία Κορωνάκη, Ράνια Δερμιτζάκη. Πιάνο: Δημήτρης Καλούμενος, Άννα Καλαϊτζή, Μπουζούκι: Κώστας Ιντζές,Φλάουτο: Χρυσή Ιωαννίδη)
Συμμετέχει η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Στερνών.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής του δημοτικού σχολείου Στερνών κ. Μανόλης Χαλκιαδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates