17/6/13

Σήμερα κρίνεται το θέμα της σχολικής στέγης στα Χανιά

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 στο Δημαρχείο Χανίων, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη και με αντικείμενο τα προβλήματα της σχολικής στέγης, ενώ σήμερα στις 2.30 θα γίνει Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη σχολική στέγη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αρμόδια Αντιδήμαρχος Παιδείας κα. Χρ. Χατζηδάκη, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων κ.κ. Ν. Βλαζάκης και Χ. Βογιατζόγλου οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων κ.κ. Ηλ. Ποντικάκη και Ι. Κανδαράκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημ. Παπαδάκης, οι πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων της Δ.Ε Ακρωτηρίου, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Χανίων καθώς και εκπρόσωποι από την ΕΛΜΕ, τη ΔΟΕ, την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων Ν. Χανίων όπως και διευθυντές σχολικών μονάδων.

 Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν μία σειρά από προτάσεις για την βέλτιστη αξιοποίηση του νεόδμητου σχολικού κτιρίου στην περιοχή του Κουμπελή, τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Χανίων, την κατάργηση της διπλοβάρδιας του 3ου-4ου Γυμνασίου στην περιοχή του Κουμπέ και την εύρυθμη λειτουργία του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών.
 Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής, έγινε σαφές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που «κληρονόμησε» η παρούσα Δημοτική Αρχή στον τομέα της σχολικής στέγης από τους πρώην «Καποδιστριακούς Δήμους» είναι η έλλειψη «ελευθέρων» οικοπέδων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και η ανυπαρξία σχετικών μελετών με δεδομένο ότι οι σχολικές μονάδες που είχαν ενταχθεί πριν το 2011 στον προγραμματισμό για κατασκευή μέσω των προγραμμάτων ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) έχουν «παγώσει» σε όλη την Ελλάδα και στα Χανιά.
 Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Χανίων Μ. Σκουλάκης τόνισε ότι, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την υπο-χρηματοδότηση του Δήμου από το κεντρικό κράτος, η Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχιστεί - κατά το δυνατόν - η χρηματοδότηση από ιδίους πόρους του Δήμου Χανίων για να αντιμετωπιστούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, αλλά και για να δρομολογηθούν λύσεις σε προβλήματα που αφορούν την σχολική στέγη προσθέτοντας πως ο Δήμος προχωράει τη διαδικασία αξιολόγησης των απαλλοτριώσεων δίνοντας έμφαση σε οικόπεδα που πληρούν τις προϋποθέσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Τί ζητούν οι γονείς του Ακρωτηρίου

Τη μεταφορά του 7ου Γυμνασίου Χανίων στο νέο κτήριο στον Κουμπελή και τη στέγαση στο κτήριο του 5ου Λυκείου Χανίων προτείνουν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Ακρωτηρίου.
Και αυτό σε μία προσπάθεια να αποσυμφορηθεί το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών και να αποτραπούν τα μεγάλα δρομολόγια για τους μαθητές από τα χωριά του Ακρωτηρίου (Στέρνες, Παζινός, Χωραφάκια).
«Η μόνη βιώσιμη λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι να μεταφερθεί στον Κουμπελή το 7ο Γυμνάσιο (αφού ανεγέρθηκε με πόρους του Ε.Σ.Π.Α. για να στεγάσει αποκλειστικά και μόνο Γυμνάσιο        -τουλάχιστον τα 5 πρώτα χρόνια, όπως διαβεβαιώνει η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή για το Ε.Σ.Π.Α. της Περιφέρειας Κρήτης) και στο κτήριο του 7ου να στεγαστεί το 5ο Λύκειο Χανίων, αποσυμφορώντας το υπερμέγεθες Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου. Με βάση την παραπάνω πρόταση απελευθερώνονται τουλάχιστον 4 διδακτικές αίθουσες, όσα είναι τα τμήματα της φετινής Γ’ τάξης του 7ου Γυμνασίου και παράλληλα μπορούν να επιστρέψουν στο 5ο Λύκειο φετινοί μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του ΓΕ.Λ. Ακρωτηρίου που προέρχονται από τη συνοικία της Χαλέπας, λειτουργώντας με ικανοποιητικό αριθμό μαθητών το νέο Λύκειο και παραδίδοντας ακόμα περισσότερες αίθουσες για χρήση στο ΓΕ.Λ. Ακρωτηρίου. Με αυτόν τον τρόπο και με μηδενικό κόστος επιλύεται προσωρινά η κάλυψη των αναγκών για το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, το οποίο βρίσκεται σε δυσμενέστατη κτηριακή κατάσταση (3 προκάτ) λόγω του υπεράριθμου των μαθητών. Με τα δεδομένα της αναλογιστικής μελέτης της Διεύθυνσης Β/βάθμιας θα υπάρχει συνεχής ετήσια αύξηση του αριθμού των μαθητών για την επόμενη πενταετία, που θα μπορεί να φιλοξενηθεί στο ευρύχωρο πλέον ΓΕ.Λ. Ακρωτηρίου έως την ανέγερση του νέου σχολικού κτηρίου που έχει ανάγκη το Ακρωτήρι...», αναφέρουν  στο κείμενό τους, που θα απευθύνεται στους βουλευτές, την Π.Ε., τον Δήμο Χανίων, τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Μ.Μ.Ε. οι Σύλλογοι Γονέων του  Γυμνασίου Κουνουπιδιανών, του 7ου Γυμνασίου Χανίων, των 1ο και 2ο Δ.Σ. Κουνουπιδιανών, Δ.Σ. Στερνών, Δ.Σ. Παζινού και Δ.Σ. Χωραφακίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates