18/6/13

Τί χάσαμε με την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ, τί κερδίσαμε με τον κόσμο στους δρόμους...

του Γιώργου Γυπάκη
Κάποιοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν το βράδι της Δευτέρας.
Κάποιοι, ακόμα και μετά από όσα έχουν γίνει συνεχίζουν να πιστεύουν στην ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Και ξεχνούν πώς το ΣτΕ έχει ταχθεί εξαρχής υπέρ της συνταγματικότητας του μνημονίου, επομένως όλες οι πολιτικές πράξεις της κυβέρνησης που στηρίζονται στις "μνημονιακές αρχές" αποτελούν, κατά κάποιον τρόπο δεδικασμένο.... ας θυμηθούμε μόνο, πόσο άδοξα και απογοητευτικά για το κίνημα κατά των χαρατσιών έληξε ο αγώνας, μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε μεν τις διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ, επικύρωνε δε τα ίδια τα χαράτσια.
Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δοτές από την κυβέρνηση, το Συμβούλιο πάντα προσπαθεί να εξισσοροπήσει τα συμφέροντα της κυβέρνησης με τη συνταγματική νομιμότητα και η απόφαση της Δευτέρας, που επισπεύθηκε για να εξυπηρετήσει τη σύσκεψη των τριών συγκυβερνώντων, κατάφερε προς στιγμήν να εκτονώσει την κρίση, να κρατήσει την κυβέρνηση στη θέση της, να δώσει χρόνο στους Βενιζέλο και Κουβέλη να ανασυνταχθούν και να αναβάλλει το ενδεχόμενο των εκλογών.
Η πολύ έξυπνα σχεδιασμένη απόφαση, αφήνει περιθώρια για διαφορετικές πολιτικές ερμηνείες, δεν καλύπτει τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ που θεωρούνται απολυμένοι και επικυρώνει, πράγματι, τη δημιουργία ενός νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Η προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ στο ΣτΕ ήταν μεγάλο λάθος.
Επρεπε να αφεθούν τα πράγματα να εξελιχθούν μόνα τους, με τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της κυβέρνησης αλλά και τη λαϊκή οργή να διογκώνονται. Και με την ΕΡΤ, αυτή την απίθανη απεργιακή ΕΡΤ που για λίγες μέρες γέμισε τις οθόνες μας με αληθινή ενημέρωση και πολιτισμό - να μετατρέπεται σε "Πολυτεχνείο" του σήμερα! Τώρα, τί από αυτά  θα παραμείνει, αν οι απολυμένοι της ΕΡΤ πάνε σπίτια τους περιμένοντας να δικαιωθούν στο επόμενο ΣτΕ, ενώ το πρόγραμμά της θα ξαναρχίσει να λειτουργεί απόλυτα ελεγμένο από την κυβέρνηση αυτή τη φορά;
Βεβαίως, έχουμε ακόμα μια μέρα για να ξεκαθαρίσουν όλα αυτά.

Από την άλλη, υπάρχουν γεγονότα θετικά για το λαό μας, που δεν αμφισβητούνται, που δεν αναιρούνται και που δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε:
-Ο Σαμαράς ηττήθηκε άσημα και η συγκυβέρνηση συνολικά πήρε το δρομο της διάλυσης, χωρίς επιστροφή. Η ήττα δεν προήλθε από το ΣτΕ, αλλά από τον κόσμο που ξεσηκώθηκε και τις διεθνείς αντιδράσεις.
-Ο κόσμος ξαναβγήκε στους δρόμους, δείχνοντας ότι υπάρχει ακόμα η δυναμική του ξεσηκωμού στην κοινωνία. Το κίνημα του 2010 επανήλθε, πιο ώριμο και πιο κατασταλαγμένο πολιτικά και κυρίως, πολιτισμικά. Σ αυτό το κίνημα, αυτή τη φορά, οι φασίστες και οι ισοπεδωτές των ιδεολογιών δεν έχουν θέση.
-Οι διεθνείς αντιδράσεις εφεραν το Σαμαρά σε πρωτοφανή απομόνωση και πλήγωσαν βαθειά την αξιοπιστία και το γόητρό του. Ολος ο δυτικός κόσμος γνωρίζει πια, ότι στην Ελλάδα έγινε ένα πραξικόπημα, από μια κυβέρνηση της ακροδεξιάς κι ότι αυτό το καθεστώς δεν μπορεί πια να εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη για τη σταθερότητά του, ενώ η πρωτοφανής για τα δεδομένα της Ε.Ε. διακοπή του σήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης την απονομιμοποίησε στα μάτια του μέσου ευρωπαίου πολίτη. Με τί τουπέ θα συνομιλεί από δω και στο εξής ο Σαμαράς με τον Μάρτιν Σουλτς όταν ο τελευταίος δε θα βλέπει μπροστά του παρά έναν ηγετίσκο που προσπαθεί  να μετατρέψει τη χώρα του σε μπανανία της Ευρώπης;
-Οχι, το πραξικόπημα έγινε και δεν το ξεχνάμε, όπως δεν ξεχνάμε τα δάκρυα των χοροδών που έψαλαν τον Εθνικό Υμνο, ούτε τα πιστόλια που έβαλαν οι αστυνομικοί του Δένδια στον κρόταφο των υπαλλήλων της ΕΡΤ για να τους δείξουν που είναι οι διακόπτες του αναμεταδότη στο Λυκαβηττό. Και δεν τα ξεχνάμε όλα αυτά, γιατί θα ξαναγίνουν, αν το επιτρέψουμε. Και όλοι ξέρουν καλά, ότι για να μην ξαναγίνουν, μόνο μια κυβέρνηση λαϊκή, αντιμνημονιακή, με κορμό  την αριστερά μπορεί να επαναφέρει τη δημοκρατία στον τόπο.
-Επιβεβαιώθηκε ο χαρακτηρισμός "Χούντα" όσο κι αν μερικοί επιμένουν να τον θεωρούν τραβηγμένο επειδή η λέξη έχει ταυτιστεί ιστορικά με στρατιωτικές δικτατορίες.  Ομως η έννοια που της έχει δώσει η ιστορία δεν αφορά την ετοιμολογία της ισπανικής αυτής λέξης, που σημαίνει "σύνδεσμος, επιτροπή διοίκησης". Η εξήγηση του όρου Χούντα είναι προφανώς ανοικτή στην ιστορική εξέλιξη και μπορεί στην αρχική της ερμηνεία να προστεθεί τώρα μια νεότερη, που θα περιγράφει το ιδιότυπο καθεστώς που έχει επιβληθεί για πρώτη φορά παγκόσμια, στη χώρα μας.
-Τέλος, κανείς δεν ξεχνάει πως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ συνεχίζουν να παραμένουν συγκυβερνήτες και υποστηρικτές μιας ιδιότυπης Χούντας, μιας κυβέρνησης που ο κύριος κορμός της στρέφεται πια ανοικτά στην ακροδεξιά, που υιοθετεί χρυσαυγίτικη φρασεολογία προσπαθώντας να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του μίσους. Οσο συγκυβερνούν, η ακροδεξιά θα μεγενθύνεται, ο Σαμαράς θα κερδίζει όσο αυτοί φθείρονται και κυρίως, ταυτίζονται με την ακροδεξιά και τα πραξικοπήματά της. Είναι προς το συμφέρον τους να εγκαταλείψουν τώρα τη συγκυβέρνηση, πριν απαξιωθουν τελείως στα μάτια όσων ψηφοφόρων τους απέμειναν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates