5/7/13

ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ
Μετά από άδεια του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, η Νορβηγική εταιρία PGS θα διαθέτει από αύριο Πέμπτη, 4 Ιουλίου, προς τους ενδιαφερόμενους τα πρώτα σύνολα δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες που διεξήγαγε στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Η PGS έχει συλλέξει δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα στη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ και τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα (fast track) είναι πλέον διαθέσιμα. Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονται, επίσης, δεδομένα μαγνητικών και βαρυτικών καταγραφών. Είναι διαθέσιμα από την ομάδα multiclient της PGS, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο meinfo@pgs.com.
Μετά από 15 χρόνια αδράνειας, η συγκεκριμένη περιοχή ξαναμπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά μάλιστα και από τις πρόσφατες, πολλά υποσχόμενες, ανακαλύψεις στην περιοχή της Μεσογείου. Η εν λόγω περιοχή, που αποτελεί αντικείμενο του επερχόμενου γύρου αδειοδοτήσεων, καταδεικνύει μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική.
Στόχοι του ερευνητικού προγράμματος είναι η βελτίωση της κατανόησης της γεωλογικής δομή και των λεκανών απόθεσης ιζημάτων, καθώς και ο προσδιορισμός των πετρελαϊκών συστημάτων πριν την εκκίνηση του γύρου αδειοδοτήσεων, που προγραμματίζεται για τα μέσα του 2014.
Το πρόγραμμα καταγραφής, επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων, περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων δεδομένων που ελήφθησαν με τη χρήση Geostreamer GS™, μια καινοτόμο τεχνολογία της PGS, η οποία ελαχιστοποιεί θορύβους στα δεδομένα και διευκολύνει την πιο ευκρινή και σε βάθος αναζήτηση.
Θα συμπεριληφθούν, επίσης, άλλα 6.000 χιλιόμετρα παλαιότερων δεδομένων ιδιοκτησίας του ΥΠΕΚΑ (που ανήκουν στο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων), τα οποία θα υποστούν επανεπεξεργασία και μαζί με τα νεότερα θα συμβάλουν στην πληρέστερη ερμηνεία των πετρελαϊκών συστημάτων. Επιπροσθέτως, «χτυπήθηκαν» μερικές μεγάλου μήκους γραμμές, οι οποίες προχωρούν έως τα αβυσσικά πεδία της κεντρικής Μεσογείου.
Το κέντρο βάρους του προγράμματος της PGS, επικεντρώνεται κυρίως σε τρεις   περιοχές :
Ø     Η βόρεια περιοχή περιλαμβάνει κάνναβο (νοητό πλέγμα από ευθύγραμμα τμήματα) 10x10 χιλιόμετρα γραμμών στο Ιόνιο Πέλαγος, πάνω στην Πριαπούλια Ζώνη (Pre-Apulian zone). Η ζώνη αυτή αποτελεί επέκταση της ανθρακικής πλατφόρμας της νοτίου Αδριατικής, με ανθρακικά πετρώματα του ανώτερου Κρητιδικού έως Ηωκαίνου, που καλύπτονται από παχύ κάλυμμα λεπτομερών ιζημάτων του Ολιγοκαίνου και κλαστικά ιζήματα του Μειο-Πλειοκένου. Το σύστημα αυτό, έχει ανάλογα στους παραγωγικούς ταμιευτήρες διηρρηγμένων ανθρακικών πετρωμάτων της κεντρικής Αδριατικής, στην γειτονική Ιταλία και Αλβανία.
Ø      Στα νότια, υπάρχει ένας αραιότερος κάνναβος γραμμών γύρω από το κοίτασμα του Κατακόλου. Η περιοχή αυτή ανήκει στην Ιόνιο ζώνη και έχει αναλογίες με χερσαίες παραγωγικές περιοχές στην Αλβανία. Η απεικόνιση των πετρωμάτων θα επικεντρωθεί στα Ηωκαινικά και Κρητιδικά ανάλογα για το Κατάκολο και στους Τριαδικούς εβαπορίτες, οι οποίοι παρουσιάζουν δυναμικό με εναλλαγές αλίτη, γύψου και ανυδρίτη, με δολομίτες και στρώματα σχιστολίθων πλούσιων σε οργανικά.
Ø      Νοτίως της Κρήτης, ο κάναβος των γραμμών θα καταδείξει, μεταξύ άλλων, το πρίσμα προσαύξησης του Νεογενούς στη Μεσογειακή ράχη, όπως και την έκταση, το πάχος και τη συνέχεια του καλύμματος των εβαποριτών του Μεσσηνίου.
Η επεξεργασία των δεδομένων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς το αρχικό πρόγραμμα της συλλογής των δεδομένων επεκτάθηκε από τα 8.500 χιλιόμετρα στα 12.500 χιλιόμετρα.
Τα ενδεικτικά αποτελέσματα από χαρακτηριστικές γραμμές PSTM, αντιπροσωπευτικές των παραπάνω περιοχών, είναι πλέον διαθέσιμες για παρουσίαση στα “data room” της PGS. Σύντομα η Νορβηγική εταιρία θα εγκαταστήσει ανάλογο χώρο προβολής δεδομένων και στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε :
«Προχωρούμε σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο ερευνών των εθνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων. Μέσα στο 2014 θα υλοποιήσουμε τον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων της χώρας. Με υπευθυνότητα, διαφάνεια και επιστημονική τεκμηρίωση, προβάλλουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, τις δυνατότητες προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων στον τομέα εξόρυξης και αξιοποίησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα, σε συνδυασμό με την επιλογή του αγωγού TAP,  αποκτά διακριτή θέση στο ενεργειακό γίγνεσθαι της, πολιτικά ταραγμένης, Νοτιοανατολικής Μεσογείου.»
 Ανακοινώνονται οι ανάδοχοι των τριών «οικοπέδων»
ΠΗΓΉ: ΕΘΝΟΣ

Θέμα ολίγων 24ώρων είναι η ανάδειξη των κοινοπραξιών των εταιρειών που θα αναλάβουν τις έρευνες στα τρία πρώτα «οικόπεδα» που είχε δώσει σε διαγωνισμό ανοιχτής πρόσκλησης (open door) το ΥΠΕΚΑ.
Πρόκειται για τις θαλάσσιες περιοχές «Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά)» και «Κατάκολο» και τη χερσαία περιοχή «Ιωάννινα».
Οι εκτιμήσεις σε απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου και στα τρία «οικόπεδα» είναι γύρω στα 250 εκατ. βαρέλια, ίσως και 300 εκατομμύρια. Είναι δηλαδή τρεις «Πρίνοι»... Η αξία των κοιτασμάτων αυτών, εφόσον τα επιβεβαιώσουν και τα γεωτρύπανα, είναι στα 25 δισ. δολάρια σε βάθος 15 και 20 ετών.
Οι κοινοπραξίες που έχουν μπει στην τελική φάση του διαγωνισμού είναι:
Ιωάννινα
  • Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner).
  • Chariot Oil and Gas Limited
Πατραϊκός Κόλπος
  • Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
  • Ελληνικά Πετρέλαια AE, Edison International SPA, Melrose Resources Plc
Κατάκολο
  • Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
  • GrekoilEnergyVenturesLTD
Από αυτές τις κοινοπραξίες, μία θα αναλάβει τις έρευνες για κάθε «οικόπεδο». Η ανακοίνωση των ονομάτων, σύμφωνα με πηγές του «Εθνους», είναι ζήτημα λίγων 24ώρων. Για τις περιοχές αυτές υπάρχουν παλαιότερα δεδομένα και τώρα οι εταιρείες αναμένεται να ετοιμάσουν γεωτρύπανα στις αρχές του 2014.
Σύμφωνα με το επίσημο αρχείο του ΥΠΕΚΑ:
Στον Πατραϊκό Κόλπο οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (1ος Γύρος Παραχωρήσεων) διότι ο ανάδοχος (Triton) επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη, δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο.
Η Ηπειρος βόρεια των Ιωαννίνων είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθιούς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μια μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επιστράφηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (2002, 1ος Γύρος Παραχωρήσεων). Πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50 με 80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία, η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.
Στο δυτικό Κατάκολο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-ΑΕ με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2.400-2.600 μ. Απέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Κατάκολο. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ., των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates