22/7/13

Ο Γκρίζος Κύβος στο ON Studio στα Χανιά!


Μετά την προλογική της δράση στην Art Athina 2013 η εικαστική πλατφόρμα The Grey Cube κατεβαίνει Χανιά και συμμετέχει στη διοργάνωση Chania Art 2013.

Τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 1η Αυγούστου στις 8μμ και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Αυγούστου.
Κάθε μέρα, 19:00 με 22:00

Επιμέλεια: Μαρία Κουμιανού
Επιστημονική Συνεργάτις: Ματίνα Χαραλάμπη

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Μαριλένα Αλιγιζάκη, Κατερίνα Ανδρουλάκη, Becky Campbell, GPO, Ελίνα Θεοδωροπόυλου, Πάνος Κόμπης, Χαρά Κολαϊτη, Γιάννης Μαρκαντωνάκης, Εριφύλη Μισίου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, James Lane, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Άρτεμις Ποταμιάνου, Νίκος Σταθόπουλος, Μαρία Φιλιππακοπούλου, Κωνσταντίνος Φίσερ, Χριστίνα Φοίτου.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί performance από την Χαρά Κολαϊτη.

Tα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται ιδιαίτερα έντονα το ενδιαφέρον για τον εντοπισμό του εικαστικού έργου στην ευρύτερη σφαίρα του καλλιτεχνικού κόσμου, με αποτέλεσμα μια διαρκή τάση προβληματοποίησης του χώρου ως τόπου επενδυμένου με ισχύ, γνώση, σημασία πολιτική, οικονομική και πολιτισμική.

Για τον Hal Foster, ο τόπος της πολιτικής μετάλλαξης ταυτίζεται με εκείνον της καλλιτεχνικής και ο τόπος αυτός, στον οποίο προετοιμάζεται αυτή η αλλαγή, είναι πάντοτε ο τόπος του “άλλου”, του “εκτός”. Τόπος αλλότριος, περιφερειακός.

Στην περίπτωση της έκθεσης “The Grey Cube” αυτό το “εκτός” εντοπίζεται σε μια περιφερειακή περιοχή της Eλλάδας και κατά συνέπεια στην “περιφέρεια της περιφέρειας” του παγκόσμιου καλλιτεχνικού κέντρου του Δυτικού Kόσμου. Bεβαίως, δεδομένης της Παγκοσμιοποίησης, της επικράτησης μιας παγκόσμιας, αποκεντρωμένης, απεδαφικοποιημένης οικονομίας και της φαινομενικής κατάρριψης των αποστάσεων μέσω της ανάπτυξης του Διαδικτύου, η διχοτόμηση μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, “εντός” και “εκτός”, τείνει να αμβλυνθεί, εάν όχι να καταρριφθεί. Kατά συνέπεια, θα μπορούσαμε να μιλάμε περισσότερο για μια διασπορά της καλλιτεχνικής δημιουργίας, για μια μετάθεση του κέντρου σε πολλαπλές καλλιτεχνικές κοινότητες που διερευνούν την περιφέρεια ως το πιθανό έδαφος μιας νέας δημιουργικότητας.

O “Γκρίζος Kύβος” (“The Grey Cube”) εμφανίζεται στον αντίποδα του “εξαγνισμένου” λευκού πλαισίου των εμπορικών γκαλερί και των μουσείων (“White Cube”). Για τον λόγο αυτό επιλέγεται ένας χώρος όπως ο Oxo Nou (πρώην βυρσοδεψείο στην περιοχή Tαμπακαριά-Xαλέπα Xανίων). O τίτλος της έκθεσης αφορμάται ακριβώς από την επιλογή αυτή που προκύπτει ταυτόχρονα και ως μια ανάγκη, κάτω από τις δεδομένες συνθήκες, για την δημιουργία ενός χώρου που οριοθετείται πέρα και μακριά από το εμπορικό πλαίσιο του κέντρου και των θεσμών της Tέχνης προάγοντας την ελεύθερη και γόνιμη επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών εικαστικών γραφών και εκφραστικών μέσων. O “Γκρίζος Kύβος” αντιδιαστέλεται στον α-τοπικό και α-χρονικό χαρακτήρα του παραδοσιακού “Λευκού Kύβου” και προωθεί την ανεπιτήδευτη συνομιλία των έργων με το αρχιτεκτονικό κέλυφος που τα πλαισιώνει, στο “εδώ και τώρα” της ελληνικής πραγματικότητας που τοποθετείται στο “εκτός” του Kεντροδυτικού Kόσμου.
Mατίνα Xαραλάμπη
Αρχαιολόγος-Θεωρητικός Τέχνης

Εγκαίνια: 1η Αυγούστου 2013
Διάρκεια: 1-13 Αυγούστου
Χώρος: ON Studio, Αγίας Κυριακής 29, Ταμπακαριά, Χαλεπά Χανίων, Κρήτη
Κάθε μέρα, 19:00 με 22:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates