28/8/13

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ – Σ.Ε.Κ.) ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Βρισκόμαστε μερικές ημέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων όπου θα υποδεχτούμε το νέο σχολικό έτος 2013-2014.
Τίποτα όμως δεν θα είναι το ίδιο με το τοπίο της Επαγγελματικής εκπαίδευσης που αφήσαμε πίσω μας τον Ιούνιο. Από τότε μέχρι σήμερα συνέβησαν πολλά. Το Σεπτέμβριο θα ανοίξουμε τα σχολεία μας, μόνο που αυτή τη φορά δεν θα είμαστε όλοι εκεί. Κάποιοι θα λείπουν. Συνάδελφοι που μπήκαν στην εκπαίδευση πριν από είκοσι και πλέον χρόνια με αξιοκρατία βρίσκονται σήμερα χωρίς δουλειά με τις υποχρεώσεις να τρέχουν. Γιατί έτσι κάποιοι το θέλησαν, ανθρωποθυσία στο βωμό κάποιων συμφερόντων. Θα λείπει ένα κομμάτι από την ψυχή μας. Θα αναζητούμε την παρουσία τους στα άδεια γραφεία τους, χωρίς να μπορούμε να συνηθίσουμε την απουσία τους μετά από την αρμονική μας συνύπαρξη τόσων ετών.
Στο δύσκολο έργο που επιτελούμε ως Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. – Σ.Ε.Κ. στο Νομό μας, θα πρέπει πλέον να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα και σε νέες συνθήκες, μέσα σε ένα νέο πλαίσιο και σε ένα καινούργιο τύπο σχολείου που μας προετοιμάζουν, γεμάτο ανασφάλειες και αναπάντητα ερωτηματικά. Που σημαίνει ότι πρέπει να επαναπροσαρμόσουμε τα πλάνα μας και να σχεδιάσουμε σε ένα θολά διαμορφωμένο περιβάλλον για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας.
Και διερωτάται κανείς με ποια κίνητρα και με ποιες λειτουργικές πρακτικές θα επιδιώξουμε να πείσουμε το σύνολο των συναδέλφων μας να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα, με αυξημένο το ωράριο τους, ξεζουμισμένους οικονομικά, διαπομπευμένους από το σύστημα «πληροφόρησης» και με τη δαμόκλεια σπάθη της διαθεσιμότητας και της υποχρεωτικής μετακίνησης να κρέμεται από πάνω τους. Και εμείς θα πρέπει να είμαστε αυτοί που θα κληθούμε να εφαρμόσουμε όλα αυτά. Και θα είμαστε αυτοί που θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες συνέπειες με τη μη εφαρμογή τους.
Δηλώνουμε λοιπόν με την παρούσα ανοιχτή επιστολή μας, ότι η θέση μας είναι δίπλα στους συναδέλφους μας. Ότι θα πράξουμε οτιδήποτε απαιτηθεί, προκειμένου να τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να ονειρεύονται. Να ζουν, να λειτουργούν και να οραματίζονται μαζί μας σε μια απόλυτη σύμπλευση με στόχο ένα καλύτερο αύριο.
Η στάση μας όλα αυτά τα χρόνια που ασκούμε διοίκηση, μας δίνει το δικαίωμα να κοιτάμε τους συναδέλφους μας με καθαρό βλέμμα και ήσυχη συνείδηση. Δεν θα τους εγκαταλείψουμε τώρα στα δύσκολα. Θα μπορούσαμε να αποποιηθούμε των ευθυνών μας κι να παραιτηθούμε για να μην αναλάβουμε το οποιοδήποτε κόστος.
Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να είμαστε παρόντες και με συλλογική συνείδηση να αποκρούσουμε ότι μπορούμε.
Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στους μαθητές μας αλλά κυρίως το χρωστάμε σ’ αυτούς που θα λείπουν από κοντά μας το Σεπτέμβρη.
Ζητάμε να επαναλειτουργήσουν οι ειδικότητες που καταργήθηκαν και να γυρίσουν στις θέσεις τους οι συνάδελφοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Να δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι μαθητές που εγράφησαν τον Ιούνιο στις ειδικότητες που καταργήθηκαν και να μην αναγκαστούν το Σεπτέμβρη να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό.
Το κείμενο υπογράφεται από τους κάτωθι Διευθυντές ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ .– Σ.Ε.Κ. Ν.Χανίων

Ζερβάκης Στυλιανός Α΄ΕΠΑ.Λ. Χανίων
Ψαράκης Θεόδωρος Β΄ ΕΠΑ.Λ. Χανίων
Μιχαηλέλης Σωκρτάτης ΕΠΑ.Λ. Ακρωτηρίου
Αθανασοπούλου Θεοδώρα ΕΠΑ.Λ. Ελ. Βενιζέλου
Φιλανδαράκης Γεώργιος ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ.Λ. Χανίων
Στραβουδάκης Παναγιώτης ΣΕΚ Χανίων
Δαράκης Ιωάννης ΕΠΑ.Σ. Χανίων
Μπορμπουδάκης Ανδρέας ΕΠΑ.Λ. Κισάμου
Φασαράκης Βασίλης ΕΠΑ.Λ. Βρυσών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates