12/9/13

Ta kathysterimena tis kyrias Repousi.....

του Γιώργου Γυπάκη

Kyria repousi, to epipedo tis politikis sas antilipsis den xepernaei to meso epipedo enos voulefti tis xrisis avgis.
Oi ideolipsies sas, den ehoun kamia sxesi me tin aristera tis opoias apoteloun disfimisi ki eseis eiste to oneidos tou proodeftismou. Eiste epikindini kai geloia.

Τα αρχαία ελληνικά, όχι μόνο δεν πρέπει να διδάσκονται λιγότερο, αλλά θα πρέπει να ενταχθούν στην ύλη της γλώσσας από την Πέμπτη - Εκτη δημοτικού με εισαγωγική φυσικά μορφή. Για να μάθουν τα παιδιά έγκαιρα να αντιλαμβάνονται το πως γεννιούνται οι λέξεις, να καταλαβαίνουν τη σημασία της ορθογραφίας την οποία τώρα σιχαίνονται και να μαθαίνουν να μιλούν και να γράφουν καλύτερα, εν γένει. Ο τρόπος διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας και τα απαράδεκτα βιβλία του δημοτικού έχουν σα συνέπεια εδώ και χρόνια τη σταδιακή αφ-ελληνοποίηση της γλώσσας μας, τα παιδιά μαθαίνουν παπαγαλία να μιλούν μια γλώσσα που σε πρώτη ευκαιρία προδίδουν για κάτι πιο απλό και πιο εύκολο, όπως είναι τα greeklish. Ολο και περισσότερα παιδιά τελειώνουν ανορθόγραφα το δημοτικό, με τεράστια κενά στη γραμματική και με ελάχιστο λεξιλόγιο.
Οταν το παιδί μου με ρωτάει για άγνωστες λέξεις, το πρώτο που κάνω πάντα, είναι να ανατρέχω στις  γνώσεις της αρχαίας ελληνικής που έχω απ' το λύκειο, για να βρω την ετοιμολογία τους και να ερμηνεύσω μέσω αυτής αλλά και της ορθογραφίας των αρχαίων λέξεων, τις σύγχρονες λέξεις.
Είναι περιττό να πούμε -γιατί έχουν ειπωθεί τόσα πολλά- για την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και τη συμβολή της στη δημιουργία και την εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού (μαζί με τη λατινική, η καλή γνώση της οποίας απλοποιεί την εκμάθηση όλων των δυτικοευρωπαϊκών γλωσσών).
Αν θα έπρεπε να σταματήσει να διδάσκεται κάτι στα ελληνικά σχολεία (αν είναι να γλιτώσουμε περισσότερο χρόνο για ουσία και παιχνίδι για τα ταλαίπωρα παιδιά μας) αυτό είναι η διδασκαλία της γαλλικής και της γερμανικής γλώσσας. Της πρώτης γιατί έπαψε πια να είναι δεσπόζουσα στην ευρώπη και της δεύτερης για λόγους.....μποϋκοτάζ!
Οσο για τα greeklish.....e, afta, as ta afisoume gia tin kyria repousi kai tous kathysterimenous mathites tis.....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates