16/9/13

Με εντολές Τρόικας, το απίστευτο πραξικόπημα Βιρβιδάκη στη Βουλή!

Με τον πιο απίστευτο τρόπο επέλεξε ο Κυριάκος Βιρβιδάκης να υποκύψει στους εκβιασμούς και να υπακούσει στην εντολή της τρόικας για την πάση θυσία ψήφιση του νέου Κώδικα δικηγόρων, αυτοεξευτελιζόμενος όσο δεν έχει ποτέ ξανασυμβεί στη σύγχρονη κοινοβουλευτική μας ιστορία και φυσικά, βάζοντας ένα αισχρό τέλος στην (αδιάφορη) πολιτική του καριέρα.
Μετά το πρωτοφανές κοινοβουλευτικό του πραξικόπημα, έφτασε ακόμα και στο σημείο να καλύψει αυτούς που προφανώς τον απειλούν -ίσως ακόμα και τον επόπτη της Τρόικας κ. Κοντολαίμη- αποδίδοντας "απειλές κατά της ζωής του" στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα από το περιοδικό - site Unfollow δείχνουν ότι ο ίδιος όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση απειλούνται από την Τρόικα. Στο μεταξύ, δικές μας ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα πρώην μελών της ΝΔ και ψηφοφόροι του ετοιμάζονται να τον καλέσουν δημόσια να παραιτηθεί από το κοινοβουλευτικό του αξίωμα.Το βίντεο της ντροπής

Σάλο έχει προκαλέσει στα κοινωνικά δίκτυα το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το περιοδικό unfollow, στο οποίο παρουσιάζεται η διαδικασία ψηφοφορίας στη Βουλή του Κώδικα περί Δικηγόρων και αποτελεί ντροπή για τον κοινοβουλευτισμό.
Ήδη από την Παρασκευή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες αναφορικά με τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για «μονταζιέρα της ΝΔ», η οποία έφτασε στο.......
σημείο να παράγει «πλαστές κοινοβουλευτικές διαδικασίες» και χαρακτήρισε ως άκυρη την όλη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Δείτε το βίντεο:
 


«Κανένα άρθρο του Κώδικα περί Δικηγόρων που η Τρόικα επισπεύδει και η Κυβέρνηση προωθεί δεν ψηφίσθηκε στην αρμόδια Επιτροπή. Όχι μόνον αυτό, αλλά επιπλέον όλη η διαδικασία ψηφοφορίας ήταν άκυρη, αφού στην αίθουσα βρίσκονταν μόνον τρεις βουλευτές, οι: Γιάννης Κεφαλογιάννης, Εισηγητής Νέας Δημοκρατίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Εισηγήτρια ΣΥΡΙΖΑ και Θεοδώρα Τζάκρη, Εισηγήτρια ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για να υπάρχει έγκυρη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της Επιτροπής, δηλαδή, στη συγκεκριμένη Επιτροπή, που έχει 31 θα έπρεπε ψηφίσουν θετικά 13 βουλευτές. Ο κ. Κεφαλογιάννης και η κ. Τζάκρη παρέμειναν σιωπηλοί σε όλη τη διαδικασία της ψηφοφορίας και δεν τόλμησαν να πουν “ναι” (αναλαμβάνοντας και την ευθύνη) ούτε σε ένα άρθρο από τα 166 του Νομοσχεδίου. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Βιρβιδάκης, επέμενε να εκφωνεί ψευδώς ότι “το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία”. Παρενέβην κατ’επανάληψη και δια μικροφώνου, διαμαρτυρόμενη για την ψευδή εκφώνηση θετικού αποτελέσματος και κατ’επανάληψη ρώτησα “ποιός λέει ‘ναι’;” αμφισβητώντας ευθέως το εκφωνούμενο αποτέλεσμα ψηφοφορίας. Ο κ. Κεφαλογιάννης και η κ. Τζάκρη παρέμεναν σιωπηλοί μην τολμώντας ούτε στο στάδιο εκείνο να ψηφίσουν θετικά οποιοδήποτε συγκεκριμένο άρθρο. Ούτε ένα από τα 166», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι πρώην Ανώτατος Δικαστικός Λειτουργός και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Παρέμεινε σιωπηλός μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης. Το ερώτημα είναι: θα φθάσει μέχρι του σημείου να υποστηρίξει το νομοθέτημα αυτό στην Ολομέλεια βασιζόμενος σε πλαστό πρακτικό ψηφοφορίας;», καταλήγει.

 Αντίδραση Βιρβιδάκη

«Απειλούν τη ζωή μου, τη ζωή των παιδιών μου και της οικογένειας μου, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων» είπε σήμερα στο ΣΚΑΪ, ο Βουλευτής Χανίων και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Κυριάκος Βιρβιδάκης, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα πως τα απειλητικά αυτά μηνύματα είναι απόρροια της κόντρας του, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα ξεκίνησαν -σύμφωνα με τον κ. Βιρβιδάκη- από την οξεία αντιπαράθεσή του με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που οποία αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με την οποία ψηφίσθηκε ο Κώδικας Δικηγόρων, επιρρίπτοντας, παράλληλα, προσωπικές ευθύνες στον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής, Κυριάκο Βιρβιδάκη.


Ο μόνος που απειλεί τη ζωή του Βιρβιδάκη είναι η Τρόικα

Ομως, σύμφωνα με το Unfollow ολόκληρη η κυβέρνηση λειτουργεί υπό τις απειλές, τους εκβιασμούς και τις....οδηγίες της Τρόικας που καθορίζει ακόμα και τα...ψιλά γράμματα στους νόμους που κατατίθενται για "ψήφιση" στο απαξιωμένο κοινοβούλιο.
Ένα email που έφτασε στα χέρια του περιοδικού μοιάζει να διαψεύδει τόσο τον υπουργό Δικαιοσύνης όσο και σύσσωμη την κυβέρνηση ως προς τον ισχυρισμό τους ότι το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν είναι επιβολή της τρόικας. 
Ρεπορτάζ της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου: Σύμφωνα με το email που δημοσιεύουμε, ο επόπτης που τοποθέτησε η τρόικα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με σκοπό τον έλεγχο της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, κ. Ζήνων Κοντολαίμης, εμφανίζεται δίχως κανένα ενδοιασμό να προβαίνει σε «ορισμένες παρατηρήσεις» επί του σχεδίου νόμου που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον νέο Κώδικα των Δικηγόρων. Το ίδιο νομοσχέδιο για το οποίο η κυβέρνηση διαρρυγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν δέχεται πίεση. Μεταξύ των παραληπτών των «παρατηρήσεων» του επόπτη είναι ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, καθώς και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κι εμείς ρωτάμε: από ποιους κυβερνιέται αυτή η χώρα; 
Παρότι έχει πλέον καταστεί σχεδόν αυτονόητο ακόμη και στον πιο απληροφόρητο πολίτη ότι η χώρα μας με την είσοδό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την υπαγωγή της στην τρόικα, έπαψε να κυβερνιέται από τους πολιτικούς που ο ελληνικός λαός εκλέγει, το email που έφτασε στα χέρια μας έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα πλέον αποτελεί αποικία κι ότι οι εγχώριοι κυβερνώντες δεν διεκδικούν τίποτα περισσότερο από τον ρόλο του «καλού υπαλλήλου» των διεθνών αποικιοκρατών.
Όσο σκληροί κι αν ενδεχομένως φανούν σε κάποιους οι χαρακτηρισμοί αυτοί κι όσο κι αν επέμενε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου ότι το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν είναι επιβολή της τρόικας, το email που εμφανίζεται να αποστέλλει ο προσφάτως τοποθετημένος από την τρόικα επόπτης κ. Κοντολαίμης μιλά από μόνο του.
Ο κ. Κοντολαίμης εμφανίζεται να παρεμβαίνει, με ανεκδιήγητο ύφος που δηλώνει ξεκάθαρα ότι θεωρεί την ελληνική κυβέρνηση υποτελή στις διαταγές του, σχετικά με το σχέδιο νόμου για τον «Κώδικα των Δικηγόρων», του νομοσχεδίου δηλαδή που κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η κυβέρνηση, αποσπώντας χτες την ψήφισή του επί της αρχής (υπέρ ψήφισαν Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ κατά τάχθηκε όλη η αντιπολίτευση) και με τον οποίο ρυθμίζει εκ νέου το καθεστώς εργασίας των δικηγόρων. Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 25 Φεβρουαρίου 2013, διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 4 Μαρτίου του 2013, με μεγάλες αντιδράσεις από το δικηγορικό σώμα, κυρίως για τον καθορισμό των αμοιβών τους και τη μη ύπαρξη κατώτερης αμοιβής, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάλυση των ασφαλιστικών τους ταμείων. Επίσης, για την υπό προϋποθέσεις άδεια διαφήμισης των δικηγορικών γραφείων, η οποία είναι προς όφελος των μεγάλων δικηγορικών γραφείων, για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των δικηγορικών συλλόγων, και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις εκλογές τους – και αυτά ενώ ο νέος κώδικας δεν θέτει το ζήτημα του επιβαλλόμενου ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές πράξεις, κάτι που έχει δεχτεί δριμεία κριτική για το γεγονός ότι αντιμετωπίζει τη δικηγορία ως εμπόρευμα και όχι ως υπηρεσία.
Το αντεπιχείρημα που σχεδόν αυθόρμητα θα ανέσυραν οι εγχώριοι απολογητές των πολιτικών εκείνων που δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να νομιμοποιούν την αποικιοκρατία, είναι ότι ο δανειστής δικαιούται να έχει λόγο στη διαχείριση των χρημάτων που δάνεισε. Το εάν πρέπει για παράδειγμα να εξισωθεί ο μισθός του δικηγόρου με αυτόν των υπαλλήλων του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα, σε ποιο βαθμό ακριβώς αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή ακόμα και τον ίδιο τον επόπτη, εμείς εξακολουθούμε να μην το καταλαβαίνουμε. Αφήστε που τον αντίλογο τον έθεσε μόνος του ο ίδιος ο υπουργός εντός της Επιτροπής, όταν και δήλωσε τα περί πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και όχι επιβολή της τρόικας. Τώρα βέβαια, μετά από αυτό το email εγείρονται μερικά ζητήματα...

Ακολουθεί το πρωτότυπο email και, πιο κάτω, η μετάφρασή του στα ελληνικά:Κώδικας Δικηγόρων: Σχόλια ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ Σας ευχαριστούμε για τον αναθεωρημένο Κώδικα Δικηγόρων που λάβαμε νωρίτερα μέσα στη βδομάδα. Παρακαλούμε, δείτε ορισμένες παρατηρήσεις κάτωθι:
(1) Για την ελάχιστη αμοιβή των δικηγόρων που αμοίβονται με πάγια αντιμισθία Είμαστε εντάξει με τις προβλέψεις του Κώδικα και πιστεύουμε ότι δε χρειάζεται κάποια αλλαγή. Θα το εκτιμούσαμε αν οι αρχές μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι κατανοήσαμε σωστά πως, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ο εθνικά θεσπισμένος κατώτατος μισθός για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ισχύει επίσης και για όλους τους δικηγόρους που αμοίβονται με πάγια αντιμισθία (ασκούμενους και μη).
(2) Για την καταβολή εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότηση δικηγόρων που αμοίβονται με πάγια αντιμισθία Καλωσορίζουμε το αναθεωρημένο κείμενο κατά το οποίο η καταβολή εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότηση για δικηγόρους με πάγια αντιμισθία ευθυγραμμίζεται με των υπολοίπων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. (Άρ. 45(5)). Εξακολουθούν να μας μπερδεύουν οι πρώτες δύο προτάσεις του Άρ. 46(5) που προβλέπουν εφάπαξ σε οικειοθελή λύση σύμβασης. Θα εκτιμούσαμε μια εξήγηση από τις αρχές για το σκεπτικό αυτό, καθώς νομίζουμε ότι αυτό θα έπρεπε να είναι προαιρετικό για τον εργοδότη αλλά όχι ελάχιστη απαίτηση προβλεπόμενη από τον Κώδικα. Αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί στην τελική εκδοχή του Κώδικα.
(3) Για την αποζημίωση απόλυσης δικηγόρων αμοιβόμενων με πάγια αντιμισθία Πιστεύουμε ότι η πρόβλεψη του Άρ. 46(4) σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση απόλυσης, ένας δικηγόρος δικαιούται να συνεχίσει να λαμβάνει τον μηνιαίο μισθό του μέχρι να καταβληθεί η πλήρης αποζημίωση», δεν είναι ευθυγραμμισμένη με ό,τι ισχύει για άλλους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και γι' αυτό το λόγο προτείνουμε να αφαιρεθεί από τον Κώδικα.
(4) Για τον τύπο πρόσθετης εισφοράς που εισάγεται στο αναθεωρημένο Άρθρο 61(1) Υπάρχει μια νέα εισφορά στον Ειδικό Διανεμητικό Λογαριασμό Νέων Δικηγόρων του νόμου 2915/2001. Θα το εκτιμούσαμε αν μας γινόταν κατανοητή η προσθήκη αυτής της κατηγορίας.
Αναμένουμε ότι το προσχέδιο του Κώδικα Δικηγόρων θα υιοθετηθεί όπως έχουμε συμφωνήσει με τις Αρχές πριν το καλοκαίρι, ενσωματώνοντας τις ως άνω αναθεωρήσεις, το συντομώτερο δυνατόν.
Καταλήγοντας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι αυτή είναι μια υποχρέωση με προθεσμία το τέλος Ιουλίου και έχει ήδη καθυστερήσει. Επιπλέον, πρόκειται για σημείο αναφοράς για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, του Οκτωβρίου, ώστε πρέπει να είναι ήδη ολοκληρωμένη και ψηφισμένη από το Κοινοβούλιο ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ευχαριστούμε πολύ για την εξαιρετική συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates