10/10/13

…και όποιος αντέξει

Την περασμένη Δευτέρα 30/9 οι φιλόλογοι του νομού Χανίων έλαβαν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το σχολικό σύμβουλο της ειδικότητάς τους, κ. Παναγιώτη Παρασκευά, όπου, ενόψει της εφαρμογής του ν. 4186/2013 για την «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» και ελλείψει επίσημων οδηγιών, ανέλαβε να τούς «επεξηγήσει» το πνεύμα του νόμου. Το παραθέτουμε αυτούσιο (οι υπογραμμίσεις δικές μας) :

«α. Όσοι διδάσκομε στο Γυμνάσιο να ακολουθήσομε το ΑΠΣ σε όλα τα μαθήματα με προγραμματισμό να βγάλομε την ύλη ώστε να μην κρεμάσομε τη μια τάξη στην άλλη. Αυτό θα γίνει ιεραρχώντας τα γραμματικά-συντακτικά φαινόμενα από πλευράς σπουδαιότητας . Το ίδιο και στην ιστορία ιεραρχώντας προτεραιότητες. Γενικά να μην γίνομε σχολαστικοί και λεπτομερειακοί στα γλωσσικά μαθήματα εφόσον οι μαθητές θα τα διδαχτούν στο Λύκειο ξανά.
β. Όσοι διδάσκομε στο Λύκειο και ειδικά στην Α τάξη προβλέπονται πανελλήνιες κατά 50% των ενοτήτων. Άρα δεν μπορούμε να καλύψομε τα κενά των μαθητών όπως κάναμε στο παρελθόν , αλλά προχωράμε και όποιος αντέξει. Εδώ θα βοηθήσει η ενισχυτική κάπως. Η ύλη , όταν μας δοθεί, θα πρέπει να καλυφθεί και να αναφέρεται όπως στην Γ τάξη ,άρα τρέχομε....Αυτά εν αναμονή που δυστυχώς μακραίνει μέρα με τη μέρα. Για τις άλλες δύο τάξεις ισχύουν τα γνωστά ήδη.»


Φυσικά κανείς μας δεν τρέφει αυταπάτες για την πραγματικότητα που επιφυλάσσει σε όλη τη σχολική κοινότητα (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς) ο νέος νόμος ούτε για το ρόλο του συγκεκριμένου θεσμού (των σχολικών συμβούλων). Αυτό που όμως σοκάρει είναι ο κυνισμός της διατύπωσης, με εκφράσεις που παραπέμπουν σε κούρσα ιπποδρόμου ή σε αρένα μονομαχίας. Η παραδοχή με το «όποιος αντέξει» ότι ένα μεγάλο μέρος των μαθητών δεν προβλέπεται να «αντέξουν» και η επίσημη προτροπή στους καθηγητές να προχωρήσουν στην «ύλη», πατώντας ακόμα και στα πτώματα όσων δεν αντέξουν είναι μια προοπτική που δεν μπορεί παρά να μας τρομάζει.
Καλύτερη περιγραφή δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε για το ζοφερό μέλλον που διαγράφεται για τη δημόσια εκπαίδευση (σχολείο εξεταστικό κέντρο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των φροντιστηρίων, έκρηξη της μαθητικής διαρροής, προθάλαμος για τον ιδιωτικό «παράδεισο» των ΣΕΚ και ΙΕΚ) και μάλιστα διατυπωμένη από κάποιον που είναι υπεύθυνος εκτός από την επιστημονική και για την παιδαγωγική «καθοδήγηση» των εκπαιδευτικών.
Περιμένουμε λοιπόν από το Σύνδεσμο Φιλολόγων να πάρει θέση για το ζήτημα, όπως, νομίζουμε, έχει δικαίωμα και καθήκον να το πράξει. Βέβαια, ο ίδιος σχολικός σύμβουλος σε μεταγενέστερο μήνυμα προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις, προτείνοντας μείωση της ύλης στα Αρχαία της Α΄ Λυκείου, επικαλούμενος τις ώρες που χάνονται από απεργίες και καταλήψεις. Προφανώς του «διαφεύγει» ότι οι μεγαλύτερες απώλειες ωρών οφείλονται στα κενά των εκπαιδευτικών και στην σύγχυση που δημιούργησε το υπουργείο με τις αλλεπάλληλες αλλαγές των αναλυτικών προγραμμάτων της τελευταίας στιγμής. Οφείλει όμως στο μέλλον να είναι πιο προσεκτικός, γιατί η γλώσσα, όταν λανθάνει, λέει την αλήθεια και ό,τι λέγεται στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε και μάλιστα από επίσημα χείλη δεν μπορεί ούτε πρέπει να περνάει ασχολίαστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates