31/10/13

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

Μετά την κατάργηση Τομέων στα ΕΠΑΛ και τον αποκλεισμό μαθητών-τριών από αυτούς, τη διαθεσιμότητα/απόλυση συναδέλφων-εκπαιδευτικών, η διάλυση της Τεχνικής/Επαγγελματικής Εκπαίδευσης συνεχίζεται. Βρισκόμαστε ήδη αρχές Νοέμβρη και οι μαθητές-τριες της Γ΄ τάξης των ΕΠΑΛ – και της Δ΄ του εσπερινού – στην ειδικότητα της Βρεφονηπιοκομίας δεν έχουν ακόμα διδαχθεί μαθήματα του κλάδου τους, αφού δεν υπάρχουν καθηγητές αντίστοιχων ειδικοτήτων στα σχολεία. Το Υπουργείο Παιδείας εμπαίζει μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, αφού το καλοκαίρι μετά την αυθαίρετη κατάργηση του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας, διαβεβαίωνε για την απρόσκοπτη λειτουργία του Τομέα, ώστε ν’ αποφοιτήσουν οι μαθητές-τριες των τελευταίων τάξεων των ΕΠΑΛ. Γιατί το υπουργείο με τις πράξεις του αναιρεί το πρόγραμμα σπουδών που το ίδιο έχει θεσπίσει; Χρειάζεται εισαγγελική παρέμβαση (όπως έγινε στα Δωδεκάνησα) για να λειτουργήσουν όπως πρέπει οι κρατικοί μηχανισμοί;
Παράλληλα, μέσα στις συνθήκες ανασφάλειας, αβεβαιότητας, φόβου που επικρατούν, οι μαθητές-τριες δέχονται πιέσεις από διάφορες πλευρές (προϊστάμενος Β΄/βάθμιας , Διευθυντές σχολείων) να κατευθυνθούν σε άλλες ειδικότητες και τομείς. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να καταργηθεί ουσιαστικά ο Τομέας Υγείας-Πρόνοιας και στις τάξεις των ΕΠΑΛ που έχει απομείνει και έτσι το Υπουργείο να απαλλαγεί από την υποχρέωσή του να τοποθετήσει εκπ/κούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων, εφαρμόζοντας πιστά τις επιταγές των Μνημονίων για μείωση του αριθμού των εργαζομένων.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων α) θεωρεί απαράδεκτη οποιαδήποτε προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να επηρεαστούν οι μαθητές στην κατεύθυνση της αλλαγής ειδικότητας/Τομέα και ζητά να σταματήσει κάθε είδους πίεση από όπου κι αν προέρχεται β) δηλώνει ότι θα τους στηρίξει σε όποιας μορφής διεκδίκηση αποφασίσουν να προχωρήσουν σε συνεργασία με τους άλλους παράγοντες της σχολικής κοινότητας των σχολείων τους γ) καλεί το Υπουργείο να καλύψει άμεσα τα κενά όχι μόνο της ειδικότητας αυτής αλλά και όλων των ειδικοτήτων του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως έχει υποχρέωση. Κατά την άποψη της ΕΛΜΕ Χανίων ο μόνος τρόπος που μπορεί να επιτευχθεί αυτό είναι με την άρση της διαθεσιμότητας όλων των εκπαιδευτικών και την επαναφορά του Τομέα Υγείας- Πρόνοιας στις δομές της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates