22/10/13

Η καθαριότητα στα Χανιά

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. Ν. ΧΑΝΙΩΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κύριε Διευθυντά, με αφορμή το άρθρο-σχόλιο του συντάκτη της έγκριτης εφημερίδας σας Ν.Σ.Κ. με τίτλο «Τα ολισθηρά πεζοδρόμια χρειάζονται σκούπισμα», που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 14ης Οκτωβρίου, επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας στα Χανιά σχετικά με την καθαριότητα στον καλλικρατικό Δήμο, ώστε να ξεκινήσει μια, γόνιμη ελπίζουμε, συζήτηση για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα.

Αρχικά, είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι το έργο του καθαρισμού των πεζοδρομίων έχει εκχωρηθεί από τη Δημοτική Αρχή σε ιδιώτη εργολάβο, ο οποίος υποτίθεται ότι μεριμνά για τη σάρωση και το πλύσιμό τους. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος μόνο όσων έχουν δοθεί σε ιδιώτη, με το σύνολο των εργολαβιών να φτάνει στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 8-9 εκατομμυρίων Ευρώ κάθε χρόνο. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε, πως οι προκηρύξεις εργολαβιών διαδέχονται η μία την άλλη, είτε απευθείας από τον Δήμο Χανίων, είτε μέσω της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. (Την περασμένη Παρασκευή 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος διαγωνισμός ύψους περίπου 1,75 εκατομμυρίων Ευρώ!) Μάλιστα, αν αναλογιστούμε πως η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. έχει μετατραπεί σε Α.Ε., με συνέπεια να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και κύριο στόχο το κέρδος, μπορούμε να αντιληφθούμε πού οδηγείται μια ακόμα υπηρεσία κοινής ωφέλειας για τους δημότες.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο ελέγχεται ο εργολάβος. Η αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας (Διεύθυνση στον Δήμο Χανίων), ουσιαστικά παρακάμπτεται και παραμερίζεται, καθώς αντικαθίσταται από τριμελή επιτροπή, τα μέλη της οποίας δεν έχουν καμιά γνώση του αντικειμένου (σάρωσης, αποκομιδής απορριμμάτων κ.ο.κ.), ούτε εικόνα του έργου που πραγματοποιείται (ή δεν πραγματοποιείται) και απλά καλούνται να υπογράψουν (και το κάνουν πάντα) για την καλή εκτέλεση του έργου κάθε μήνα. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστικά ο εργολάβος μένει ανεξέλεγκτος, τόσο ως προς την ποιότητα του έργου που παρέχει, όσο και ως προς την τήρηση των συμβατικών του υποχρεώσεων (αριθμό απασχολούμενων, χρήση μηχανημάτων κ.ά.).
Το πρόβλημα προς το παρόν μετριάζεται, αφού η λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας έρχεται να συμπληρώσει τις όποιες ελλείψεις. Τι θα γίνει όμως αν με απόφαση της κυβέρνησης καταργηθεί η Υπηρεσία (όπως άλλες προηγούμενα) και δοθεί το έργο της σε ιδιώτες; Ποιες και πόσο μεγάλες ευθύνες αναλογούν στη σημερινή και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, που κινήθηκαν στο ίδιο πνεύμα εκχώρησης των αρμοδιοτήτων τους σε ιδιώτες; Μήπως σιγά-σιγά οι δημοτικοί άρχοντες γίνουν διακοσμητικοί και η μέριμνα για την κοινή ωφέλεια και τα δημόσια αγαθά εκχωρηθεί συνολικά σε εργολάβους, οι οποίοι θα φροντίζουν αποκλειστικά για τα κέρδη τους και όχι για το καλό του κοινωνικού συνόλου; Τα φαινόμενα που σχολιάζετε δικαιολογούν απόλυτα τους φόβους των εργαζόμενων και τις ανησυχίες των πολιτών.
Γίνεται πλέον φανερό, ότι η εφαρμοζόμενη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση νεοφιλελεύθερη πολιτική θα έχει τα ίδια αποτελέσματα για τους δημότες με τις αντίστοιχες εφαρμογές της στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας κ.α.: την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους τους, το οποίο θα βαραίνει όλους μας ανεξαιρέτως. Εμείς οι εργαζόμενοι στους Δήμους των Χανίων όχι μόνο καταγγέλλουμε αυτήν την πολιτική, αλλά και αγωνιζόμαστε να την ανατρέψουμε, καθώς διαπιστώνουμε ήδη τις δυσάρεστες επιπτώσεις της στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τα οικονομικά του κάθε δημότη (μέσω της αύξησης των τελών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

View My Stats

Twitter Updates